Haber: N. Nuri Yavuz
Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, Kasım 2021’de Bursa’yı ziyaret etmiş ve 400 milyon liralık eğitim bütçesine ilave 400 milyonluk bir bütçe daha müjdesi vermişti. Bu kapsamda 23 yeni okul, 1 Özel Eğitim Merkezi, 4 Bilsem, 4 Ram kurulacağı duyurulmuştu. Bu yatırımlar devam ederken 2022 yılı için Bursa’da eğitime 2,5 milyar liralık bütçe ayrıldı. Söz konusu yatırımlar ve süreç hakkında Milli Eğitim İl Müdürü Serkan Gür, Bursa Görüş’e özel açıklamalar yaptı.
165 YENİ OKUL
Bu dönemde toplam 3,3 milyar lira ile Bursa eğitim tarihinin en büyük bütçesine erişildiğini vurgulayan Müdür Serkan Gür, “Bu bütçe kapsamında Bursa’ya 165 yeni okul kazandırılacak. Bunun 83’ü anaokulu, 82’si de okul olacak” ifadelerini kullandı.
2 BİN 500 YENİ DERSLİK
Yeni okullar için ihale hazırlığında olduklarını belirten Müdür Gür, “Bu okulların hepsini 2023’ün sonu 2024’ün başında bitirmeyi planlıyoruz. Bu yatırımla birlikte kente 2 bin 550 yeni derslik kazandırılacak. Derslik ihtiyacımız da 2 binin üstündeydi” dedi.
TEKLİ EĞİTİM
Okul yapımı için arsa üretiminin sıkıntılı olduğu bölgelerde mevcut okulların yıkılarak kapasite artışı ile yeniden yapılacağını belirten Müdür Gür, “Bu yatırımlarla birlikte 2023’te Bursa’da tekli eğitimi konuşabiliyor olacağız” şeklinde konuştu.
DEPREM RİSKİ SIFIRLANIYOR
Deprem riski nedeniyle yıkılan 124 okul hakkında bilgi veren Müdür Gür, şunları söyledi: “Güçlendirmede yüzde 90’lar seviyesine geldik. 107 tanesini tamamlıyoruz. Hatta bu dönemde 32 tanesi ilk defa ders zili çaldı. Geri kalan yüzde 10’luk kısmı da 2022’nin sonuna kadar tamamlayacağız. 2022’nin sonunda depreme dayanıksız bir yapı kalmayacak.”
BÜTÇEDE SIKINTI YOK
Bütçe kullanımıyla ilgili bir sıkıntı olmadığını vurgulayan Gür, “Okul yaptıkça paramızı alıp ödüyoruz. ‘Para ödeyemiyoruz’ dediğimiz biri yok. Bakanlıkta hak ediş bazlı bir ödeme sistemi var. Yatırımlar açısından güzel bir noktadayız” dedi.
KÜTÜPHANESİ OKUL KALMADI
‘Aralık 2021 itibarıyla kütüphanesi okul kalmayacak’ sözü hakkında değerlendirme yapan Müdür Serkan Gür, şu bilgileri paylaştı: “Artık sadece Bursa değil, Türkiye’nin hiçbir noktasında kütüphanesiz okul yok. 16 bin 500 kütüphane yapıldı. Bursa genelinde 1,1 milyon kitap vardı. Şuanda 3,5 milyon kitap var. Öğrenci başına 2,3 kitap düşüyordu, şimdi 6,5’lar seviyesine geldi. Ülke genelinde 20 küsur milyon kitap vardı, şimdi 75 milyon kitap var.”
Bakan Özer’in ilave 400 milyonluk bütçede duyurduğu 23 okul, 1 Özel Eğitim Merkezi, 4 Bilsem, 4 Ram projesi hakkında bilgi veren Gür, “Zemin etütleri yapıldı. İhaleye çıkmak üzereyiz. Hedefimiz bu yılın sonuna kadar ihaleye çıkmış olmaktır” dedi.
ÇIRAK SAYISI 20 BİN ARTTI
‘Tarihi Tophane Protokolü’ sürecine ilişkin de açıklama yapan Gür, “3308 Sayılı Mesleki Eğitim Kanunu’nda değişiklik yapıldı ve öğrenci teşvikleri geldi. Yani artık çırak aldığınızda teşvik alıyorsunuz. Protokol öncesinde çırak sayımız 3 bindi. Şuanda 23 bin. Öğrenciler, 4 gün işletmede 1 gün okulda eğitim görüyor. Birinci yıldan itibaren asgari ücretin 1/3’ünü alıyor. Üçüncü yıldan itibaren de yarısını alıyor. Türkiye’de sayı 150 binden 700 bine çıktı. Hedef Türkiye’de 1 milyon, Bursa’da ise 50 bin çırak. Meslek liselerinde toplam öğrenci sayımız 60 bin iken bu hedefi belirliyoruz” ifadelerini kullandı.
MESLEKİ EĞİTİME AKIN VAR
Mesleki ve teknik eğitimde devrim niteliğinde işler yapıldığını belirten Gür, “Bursa’da geçtiğimiz yıl mesleki eğitimin dokuzuncu sınıfına 11 bin öğrenci yerleşmiş bugün 18 bin 500 öğrenci yerleşti. Yüzde 60 oranında mesleki eğitim tercihi arttı. Geçen yıl mesleki eğitim, genel eğitime oranı yüzde 39 idi. Bugün yüzde 53,48’e ulaştı. Bursa’nın hak ettiği yüzde 60 seviyesidir. Çünkü öğrenciler işsiz kalmıyor. Meslek liselerinde yüzde 100 doluluktayız” dedi.
YENİLENEBİLİR ENERJİ LİSESİ GELİYOR
Fen liselerinde de doluluğun yüzde 100 olduğunu belirten Gür, “Yeni bir fen lisesi planımız yok. Ama artık otomotiv lisesi fen lisesi ayarında hazırlıkla öğrenci alıyor. Hazırlık artı 4 yıl ve sınavlı yaptık. Yüzde 3 ile öğrenci aldı. İkinci tercihine otomotivi yazan onlarca yüzde 1’lik çocuk var. 1’inci tercihe fen lisesi yazmış ikinci tercihine otomotiv lisesini yazmış. Demek ki otomotiv lisesi seneye yüzde 1 ile öğrenci alacak ve mühendisler yetiştirecek. GUHEM’in içine bir uzay lisesi kuracağız. Güzel sanatlar lisesi sayısını 2’ye çıkartmayı planlıyoruz. Osmangazi’de bir güzel sanatlar lisesi için çalışmalarımız sona geldi. Türkiye’de ilk defa yenilenebilir enerji alanında meslek lisesi kuracağız. Bursa’nın teklifiyle bakanlık, yenilenebilir enerji ve uzay alanlarını çalışmaya başladı” bilgilerini paylaştı.
EŞ DURUMU BURSA’YA YARADI
Bursa’da 40 binin üzerinde öğretmen olduğunu hatırlatan Müdür Gür, “Ücretli öğretmen oranımız, yüzde 9 civarında bulunuyor. İl genelinde toplam yaklaşık 4 bin öğretmen ihtiyacımız vardı. İl dışı ve eş özrü konusunda bakanlık farklı bir çalışma yaptı ve herkesin atamasını kabul etti. En çok Bursa’ya geliş oldu. Giden ve gelenler bin 500 kümülatif topladı. Yani eş durumu ve il dışı tayinden bin 500 yeni öğretmen atandı. Ülke genelindeki 20 bin atamadan da 120’ye yakın okul öncesi öğretmen atanacak Bursa’ya. Böylelikle 4 binlik öğretmen açığımız 2 bin 300’lere düştü. Yüzde 41 açığı kapatmış olduk” dedi.
MESLEK KANUNU TARİHİ BİR ADIM
‘Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun tarihi bir adım’ olduğunu söyleyen Müdür Serkan Gür, “60 yıllık bir özlem. Bizim artık kariyer kanunumuz var. Kaç tane alana nasip olur ki bu? Bir öğretmen olarak itirazı anlamadım. Sınav olması gerekiyor. Sınavsız olarak 10 yılı geçen herkes uzman, 20 yılı geçenler başöğretmen olursa bunun adı kariyer olmaz. İtiraz edenlere ‘ne istiyorsunuz? Öneriniz var mı?’ diyorum. Bir öneri de yok” değerlendirmesinde bulundu.
40 BİN CİVARI SIĞINMACI ÖĞRENCİ VAR
Sığınmacı öğrencilere yönelik bilgi veren Müdür Gür, “Bir kere bizim bu çocukların eğitim öğretime entegrasyonu konusunda düşüncemiz güzel. Her şeyden önce onların birer çocuk ve okuma hakları olduğuna inanıyoruz. Öte yandan bu kapsamda ciddi fonlar alıyoruz. 1 yıldır mültecilerle ilgili hiçbir kriz yaşamadık. Bu öğrenciler, okullarında mutlu, iyi öğreniyor ve başarılı oluyorlar. 40 bin civarında bir öğrenci var” dedi.
YEREL YÖNETİMLERİN DESTEĞİ VAR
Bursa dinamikleri ve yerel idarenin eğitime yaklaşımı için yorumlama yapan Milli Eğitim İl Müdürü Serkan Gür, “Özellikle Alinur Aktaş, gençliğe ve eğitime odaklanma anlamında çok başarılı bir belediye başkanı. Büyükşehir’de daire başkanlarının çoğunun ana ekseninde hep eğitim var. Büyükşehir başta olmak üzere tüm yerel yönetimlerin eğitim sürecine ciddi katkısı var. Bursa bu konuda şanslı” diye konuştu.
ÖĞRENCİLERE BURS İMKÂNI
Meslek lisesi öğrencilerine Büyükşehir’in Burskoop aracılığıyla verilecek burslar hakkında değerlendirme yapan Gür, “Büyükşehir Belediyesi, Burskoop’u kurdu. Üniversite öğrencileri gibi meslek lisesi öğrencilerine de burs imkânı sağladı. Sayı 3 bindi, Bakanımız Mahmut Özer bu sayının 5 bin olmasını istedi. Bu Türkiye’de ilk defa yapılan bir projeydi. Sonrasında Konya, Gaziantep gibi diğer illerde de uygulamaya alındı. 5 bin öğrenciye aylık 300 lira burs verilecek” dedi.
MATEMATİK KÖYÜ AÇILACAK
Müdür Gür, Milli Eğitim Bakanlığı’nın köy okulları için başlattığı ‘köy yaşam merkezleri’ projesi hakkında bilgi verdi: “Bursa’da 71 köy yaşam merkezi açıyoruz. Türkiye’de en çok köy yaşam merkezi Bursa’da açılacak. Bunların bazılarında ilkokul ve ortaokul var. Halk eğitimi de bu yapılara alıyoruz. Yetişkin eğitimi de bu yapılarda olacak. Mesela matematik köyü yapacağız. Bütün köy yaşam merkezlerinde hayat boyu öğrenme merkezi olacak. Bu merkezlerden yetişkinlerimiz uluslararası geçerliliği olan sertifika alacak.”
KAYIT PARASI TARTIŞMALARI
Kayıt parası tartışmalarına değinen Müdür Gür, “Bakanlık okul temelli bütçe uygulamasına geçti. Bursa’da okulların bütçe anlamında hiçbir eksiği yok. Bir ihtiyaç durumunda da bakanlığa bildirdiğimizin ertesi günü istenen bütçe okulun hesabına geliyor. Bakanlığın talimatı net, vatandaşımız okula çok rahat gelebilmeli ve okulu tanıyabilmeli. Geçenlerde bir okulumuzla ilgili bir haber çıktı. Okulda bilgi aldık, böyle bir vatandaşla görüşülmemiş. Bazen bu iddiaların altı boş çıkıyor. Çok ciddi olanlara soruşturma açıyoruz. İddia edilen rakamlar çok büyük ve ben de hazmedemiyorum, böyle bir arkadaşım da olsun istemiyorum. Bir iki olay dışında benim önüme gelen çok ciddi bir vaka yok” dedi.
Müdür Gür, Maksem’deki Şukufe Hanım Huzurevi’nin artık ‘olgunlaşma enstitüsü’ olarak hizmet vereceğini duyurdu.
FİKRİ MÜLKİYETTE ÖNEMLİ BAŞARI
Meslek liselerinin geçen yıl 30 milyon olan gelirlerinin bu yıl 120 milyona çıktığını açıklayan Milli Eğitim Müdürü Serkan Gür, “Meslek liseleri adeta milletin fabrikalarına dönüştü. Milletin çocukları, milletin fabrikalarında hem eğitim alıyor hem de ekonomik kazanım sağlıyor. Öte yandan fikri mülkiyet başvurusu geçen yıl 34 idi, bu yıl bin 100’e çıktı. Osmangazi Halk Eğitim Merkezi, 2 bin 300 ile ülke genelinde tasarımda birinci sıraya yerleşti” açıklamasında bulundu.