bursagorus.com.tr

BTSO’dan Öncelikli Beklentimiz Eğitim

EKONOMİ

İnşaat Müteahhitleri Sanayici ve İş Adamları Derneği (İMSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Andıç, BTSO’da 1 Ekim’de gerçekleştirilecek seçimler öncesi sektör olarak yeni yönetimden beklentilerini Bursa Görüş’e açıkladı: BTSO’dan önemli beklentilerimiz bulunuyor. Bunlar arasında öncelikle eğitim geliyor.

Röportaj: N. Nuri Yavuz

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası’nda (BTSO) 1 Ekim’de sandıklar kurulacak. Kent ekonomisinin çatı kuruluşunda yeni meclis ve yönetim 1 Ekim sonrası şekillenecek. Peki, iş dünyası yeni dönemden ne bekliyor? İnşaat Müteahhitleri Sanayici ve İş Adamları Derneği (İMSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Andıç, sorularımızı yanıtladı.

BTSO'da 1 Ekim'de gerçekleştirilecek seçimler için bulunduğunuz komitede aday olacak mısınız?

Bildiğiniz üzere Bursa inşaat sektörü için İMSİAD’da Ar-Ge komisyonu başkanlığından, İMSİAD başkan yardımcılığı ve başkanlığa kadar birçok görevde bulunduğum gibi, geçen dönem BTSO’da müteahhitlik sektörünü temsilen meclis üyesi olarak görev almıştım. Bu dönem aday olmayı düşünmüyorum. Fakat sektörle ilgili çalışmalarım ve desteğim her zaman devam edecektir.

BTSO Başkanı ve yönetiminin geride kalan dönemde gösterdiği performans hakkında ne düşünüyorsunuz?

İş dünyasında başarılı olmak için bilgi, tecrübe ve cesaret sahibi olmakla yoğrulan bir vizyon gerekir. BTSO’nun yurtdışı fuarlara dair teşvik edici çalışmalarını Bursa ve ülkemiz için son derece değerli görüyoruz. İş insanlarının vizyonlarının genişlemesi bakımından BTSO’nun gerçekleştirdiği yurtdışı fuar katılımları sektörümüz kadar, diğer sektörlerdeki iş insanlarına da oldukça önemli vizyon sağladı. Yine sanayi sektöründe ülkemizin ihracatının kilogram değerini arttırma yönündeki hedefi doğrultusunda, ticaret odamız katma değerli üretimi desteklemek, teşvik etmek için önemli çalışmalar yaptı.

İMSİAD olarak BTSO'da nasıl bir temsil gücüne sahipsiniz?

200’e yakın üyemiz ile farklı bir özgül ağırlığa sahip olduğumuza inanıyoruz. Şöyle ki müteahhitlik firmaları istisnalar haricinde, tek sektörde değil, tarımdan sanayiye birçok sektörde faaliyet gösteriyorlar. Bu nedenle birçok sektörde toplamda 500’e varan şirketleriyle İMSİAD üyeleri birçok komiteye etki edebilmektedirler.

Özer Matlı'nın adaylık için yaptığı açıklamayı nasıl yorumluyorsunuz?

Bursa ve ülkemiz için taş üstüne taş koyan herkes gibi, sayın Özer Matlı da Bursa ve ülkemiz için gerçekleştirdiği değerli çalışmalarıyla vizyon sunan mümtaz bir isimdir. Demokrasilerin olmazsa olmazı olan seçme ve seçilme hakkı çerçevesinde konunun ele alınması gerektiğine inanıyoruz.

Bir SİAD Başkanı ve müteahhit olarak, yeni dönemde BTSO'dan ne bekliyorsunuz?

Krizi, pandeminin öncesinde 2018 yılına dayanan Bursa inşaat sektörü olarak, birçok sektöre hayati dokunuşlar yapan BTSO’dan önemli beklentilerimiz bulunuyor. Bunlar arasında öncelikle eğitim geliyor. İnşaat sektöründeki ustalarımızın yaş ortalaması 50’nin üzerinde ve geriden yeni usta maalesef gelmiyor. Bu nedenle meslek liselerinde hedeflenen okullaşmanın artırılabilmesi için ticaret odamızın destekleyici misyonunu harekete geçirmesini tarihi bir sorumluluk olarak görmekteyiz.

BTSO ile yurtdışı fuarlara ziyaretçi olarak katılan üyelerimizin önümüzdeki dönemde artık fuarlara katılımcı olarak yer alabilmeleri için ticaret odamızın kaldıraç olma misyonunu sürdürmesini çok önemli görüyoruz. Hatta ülkemizin döviz getirici sektörleri destekleme vizyonu çerçevesinde Bursa inşaat sektörünün yurtdışı müteahhitlik işlerini alabilmesi için ticaret odamızın kaldıraç olma misyonunu tarihi bir sorumluluk olarak görüyoruz. Dolayısıyla BTSO’nun hem yap-sat hem de taahhüt ile uğraşan inşaat firmalarımızın yurtdışından iş almak için değerli bir misyon üstlenebileceğine inanıyoruz.

Burada ayrıca BTSO’nun sanayicilerimizin sanayi arsası bulma ihtiyacını sahiplenerek, yeni organize sanayi bölgeleri üretmek için verdiği desteği kıymetli görüyoruz. Kiralık ve satılık evlerde ülkemizde ve Bursa’mızda konut krizi yaşayan halkımız için, BTSO’nun aynı desteği Bursa inşaat sektörüne konut üretebilmesi için arsa sağlanması amacıyla da vermesini tarihi bir sorumluluk ve konut krizinin çözümü için büyük bir fırsat olarak görmekteyiz.

TEKNOSAB'da var mısınız? TEKNOSAB' da yer alma konusunda bazı sanayicilerin Sayın Başkan Burkay'a yaptığı eleştiriler hakkında kanaatiniz nedir?

Kendi şirketimiz ile TEKNOSAB’dan yer almak için başvurmuştuk. Fakat TEKNOSAB’da yer alma şansımız olmadı. Sanayi arsalarının kısa sürede çok yükselmesini, sanayicinin ve dolayısıyla ülkemizin sırtında bir kambur olmasını, yatırımlar açısından doğru bulmuyoruz. Önümüzdeki dönemde, sanayi bölgelerinde yapılacak olan inşaatların, Bursa’mızda faaliyet gösteren inşaat firmalarına yayılmasının şehrimiz açısından doğru olacağına inanıyoruz.

Bursa'nın yeni sanayi bölgelerine ihtiyacı olduğunu düşünüyor musunuz?

Bursa ve ülkemiz için refahın yolu üretimden geçmektedir. Üretim için de sanayi, ülkemizde önemli bir role sahiptir. Bu nedenle, sanayicilerimizin sanayi arsası talebini, en az Bursa’yı inşa eden kendi üyelerimizin konut arsası talebi kadar yerinde ve haklı bir talep olarak görüyoruz. Ancak ülkemizdeki sanayi yatırımlarının ezici bir çoğunluğunun Marmara Bölgesi’nde toplanmasını stratejik ve deprem tehlikesi bakımından doğru bulmuyoruz. Lojistiğin hızlı tren yolları ile geliştirilmesini ve böylelikle sanayinin birçok şehrimize yayılmasını sağlayarak, Marmara Bölgesi’ne göçü engellemeyi ve diğer illerimizin de gelişmesine katkı sağlamayı önemli görüyoruz.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.