Mimarlar Odası Bursa Şubesi tarafından düzenlenen toplantıda, Nilüfer Belediyesi Sosyal Destek Hizmet Müdürlüğü Bağımlılıkla Mücadele Birimi Sorumlusu, Sosyal Hizmet Uzmanı Yaşar Kaya, genç mimarlara madde bağımlılığı konusunda bilgilendirmelerde bulundu.
Toplantının açılışında konuşan Mimarlar Odası Bursa Şubesi Başkanı Şirin Rodoplu Şimşek, “Dünyada ve Türkiye'de büyük oranlara ulaşan madde bağımlılığı aynı zamanda toplumsal bir sorun olarak hepimizi yakından ilgilendiriyor. Bu bağlamda bir bilgilendirme ve farkındalık semineri gerçekleştirmek istedik. Konuyla ilgili desteğini sunan Nilüfer Belediyesi'ne ve Sosyal Hizmet Uzmanı Yaşar Kaya'ya teşekkür ederiz" dedi.
Toplantıya katılan Nilüfer Belediye Başkan Yardımcısı Dr. Sibel Özer de madde bağımlılığı ile mücadelede yerel belediyelere büyük görev düştüğünü, bu anlamda Nilüfer Belediyesi’nin de gerçekleştirdiği faaliyetlerle madde bağımlılığı konusunda ciddi çalışma içinde olduğunu söyledi.
“HERKES BAĞIMLI OLABİLİR”
Bilgilendirme toplantısında konuşan Sosyal Hizmet Uzmanı Yaşar Kaya, bağımlılığın boyutları, madde bağımlılığına bağlı suç oranları hakkında açıklamalar yaparken, “Biz bağımlılığı, ‘bir maddenin yaşamı ve sağlığı olumsuz etkilemesine rağmen kullanımına devam edilmesi’ olarak tanımlıyoruz. Kişinin ruhsal özellikleri, genetik yatkınlık, çevresel faktörler, maddeye ulaşılabilirlik, aile yapısı, toplumsal çevre ve kültürel özellikler kişinin madde kullanmaya başlaması ve bağımlılığa dönüşmesinde en önemli etkenlerdir” dedi.
Nilüfer Belediyesi Sosyal Destek Hizmet Müdürlüğü Bağımlılıkla Mücadele Birimi Sorumlusu, Sosyal Hizmet Uzmanı Yaşar Kaya açıklamalarının devamında şunları söyledi;
“Herkes bağımlı olabilir. Bağımlılık bir beyin hastalığıdır. Çünkü bu maddeler beynin yapısını değiştirir. Biz istemesek bile beynimiz maddeyi ister. Bağımlılık yavaş yavaş gelişir. Kişi bağımlılığın başladığının farkında değildir. Hep bağımlı olmayacağını düşünür. Bağımlılık bir kısır döngüdür. Kişi önce maddeye karşı merak duyar ama aynı zamanda da maddenin etkilerinden korkar. Eğer merak korkuyu yenerse ‘bir kereden bir şey olmaz’ diyerek kullanmaya başlayan kişi, bir kere denedikten sonra asla kullanmayacağını düşünür. Fakat beklenen son bir türlü gelmez. Bundan sonraki aşamada kişi madde kullanımı ile ilgili sorunun olduğunu inkar eder ve kontrolün kendi elinde olduğunu istediği zaman bırakabileceğini zanneder ve buna inanır. Ama artık bir bağımlı durumundadır.”
Sosyal Hizmet Uzmanı Yaşar Kaya konuşmasında madde bağımlılığı ile mücadele kapsamında Nilüfer Belediyesi Sosyal Destek Hizmet Müdürlüğü Bağımlılıkla Mücadele Birimi’nin çalışmalarından da örnekler verdi.
Toplantı katılımcıların sorularını Sosyal Hizmet Uzmanı Yaşar Kaya tarafından cevaplandırılmasıyla sona erdi.