Haber: N. Nuri Yavuz
Organize Sanayi Bölgeleri (OSB), Türkiye’de 1962 yılı itibarıyla ortaya çıkmaya başladı. Sanayinin gelişimi açısından kritik öneme sahip OSB’ler, çarpık sanayileşme ve çevre sorunlarının önlenmesi düşüncesi; kentleşmenin yönlendirilmesi ve kaynakların rasyonel kullanımı amacıyla sınırları belirli alanlar olarak tesis edildi. Bilgi ve bilişim teknolojilerinden yararlanma, sanayi türlerinin belirli bir plan dâhilinde yerleştirilmesi ve geliştirilmesi hedefiyle planlanan OSB’ler, ülke genelinde üretim üssü konumuna eriştirildi. Bursa, 17 OSB ile sanayi kenti kimliğine bürünürken kentin en büyük üçüncü OSB’si konumunda bulunan Uludağ OSB de her geçen gün gelişimini ve büyümesini sürdürüyor.
Uludağ OSB Yönetim Kurulu Başkanı Yunus Aydın, bölgenin oluşumu hakkında bilgi verdi:
“1980’li yıllarda belediye mevzuatına göre sanayi sitesi olarak yapılaşması düşünülen bölge Gürsu Sanayi Sitesi, kurucu derneğin başvurusu üzerine 2001 yılında ‘Gürsu Organize Sanayi Bölgesi’ unvanı ile OSB statüsüne kavuşmuş ve 4562 sayılı OSB Kanunu gereğince oluşturulan organları ile yönetilmeye başlanmıştır.”
İLAVE BOYAHANE RUHSATI VERİLMEDİ
Uludağ OSB’deki 11 yıldır görevde bulunan Başkan Yunus Aydın, “Göreve geldiğim 2011 yılından bu yana 11 yıllık başkanlık yaptığım süreçte (eksi) 47 bin metrekare ile Türkiye’nin en sorunlu OSB’leri arasında yer alan bir OSB devir aldım. OSB Mevzuatı gereği toplam alanın yüzde 8’i kadar hizmet alanı olması gerekirken göreve geldiğimizde OSB’nin 1 metrekaresi bile yoktu. Yoldan ihdasların satışından dolayı (eksi) 47 binde olan OSB için Bakanlıktan satılan yerlerin geri alınması talimatı geldi. Göreve geldiğim günden bugüne toplam 191 bin metrekare yer gerekiyordu ve tamamını aldık. Alımlar yapılırken altyapı katılım paylarına 1 lira ilave yapılmadı. Adı Gürsu olan ilçemizin suyunun bolluğundan dolayı boyahane yatırımı için tercih edilen bölgemize göreve geldiğimde mevcut olan 16 boyahaneye ilave 1 boyahane ruhsatı verilmedi. Bu sebeple boyahane kurmak isteyen ruhsat devrinde para harcamak istemeyen bazı sanayiciler bir yığın şikâyetleri nedeni ile sık sık müfettiş denetimine maruz kalmaktayız. Kapitalist sistemde yer alan bazı sanayicilerimiz bu düzende hareket ederken, birçok sanayicimiz mantık çerçevesinde hareket etmektedir” dedi.
20 BİN KİŞİYE İSTİHDAM SAĞLANIYOR
Başkan Aydın, “2016 yılında Kestel Sanayi Sitesini kendi bünyesine katarak 181,70 hektar alana sahip ‘Uludağ OSB’ unvanı ile Bursa’nın en büyük üçüncü OSB'si konumuna geldik. Toplam 181,70 hektardan oluşan Uludağ Organize Sanayi Bölgesi Bursa'nın doğusunda Ankara asfaltına bağlantısı olan ve birçok açıdan avantaja sahip bir bölgedir. 260 firmanın faaliyette olduğu bölgemizde yaklaşık 20 bin kişiye istihdam sağlanmaktadır. Bölge Karma OSB statüsünde olup birçok alanda üretim yapmaktadır. Bölgemiz firmaları ağırlıklı olarak; tekstil, hazır giyim, otomotiv yan sanayi, mobilya, gıda, kimya ve benzeri faaliyet gösteren sektörlerde yoğunlaşmış olup yıllık 500 milyon dolar üzerinde ihracat kapasitesine sahiptir” bilgilerini paylaştı.
KENTİN ÖNDE GELEN ÜRETİM ÜSSÜ
Başkan Yunus Aydın, “11 yıllık süreçte birçok şeyi başararak en önemli hedeflerimizden biri olan kamulaştırma çalışmalarının tamamlanması, uygulama planlarının yapılması ve iki bölge arasında yer alan sosyal tesis yatırımlarını gerçekleştirerek, Bölgemizin sanayi şehri Bursa'nın ve ülkemizin önde gelen üretim üslerinden birisi olmasını sağlamaktı. Şu an geldiğimiz noktada enerji nakil hatlarını tamamlamış, alt yapısını bitirmiş, hizmet alanları bitmiş, 2 okul, 1 cami, 1 otel, 1 petrol tesisi, 1 yaşam merkezi, 1 OSGB ve kreşi hayata geçirecek yerleri kamulaştırma süreci bitmiş temel atma aşamasına gelmiş bulunmaktayız. Önümüzdeki süreçte otel ve sosyal tesisimizin temelini atarak en kısa sürede okul ve caminin temelini de atarak projeleri hayata geçiriyoruz. 11 yıl önce geldiğimizde barakada olan OSB müdürlük binamız bugün modern idari binaya sahiptir. Bu alanların tamamı kamulaştırma ile sağlanmıştır. Şehrin doğu yakasına örnek olacak sosyal tesis olan Şef Bülent’i bölgeye kazandırarak sanayicilerin hizmetine sunduk. Hizmet etme duygusunun verdiği hazdan ötürü bu kadar problemli bir OSB’yi problemlerini çözmek için tüm özverimizle uğraşmaktayız. İlk OSB başkanı olduğumda 15’e yakın sanayicimiz OSB’nin tüzel kişiliğinin iptali için müracaat ediyorlardı, OSB’nin geldiği noktayı gören sanayicimiz daha sonra gelip beni tebrik ettiler” değerlendirmesinde bulundu.
YERALTI SUYU KULLANIMINI AZALTTIK
Başkan Aydın, bölgenin çevresel etkilerini azaltmak için yapılan çalışmalara vurgu yaparken “Diğer önemli icraatımızdan biri ise önemi her geçen gün artan yeraltı sularının israfını önlemek, emisyon salınımını minimize etmek, sanayicilerimize daha ekonomik girdi sağlamak amacıyla Bursa’nın ilk merkezi buhar santralinin kurulması olmuştur. Konut alanları ile iç içe olan sanayi Bölgemiz yaşayanlarını karbondioksit solumaması için Buhar Merkezini kurarak karbondioksit salınımını yüzde 92 oranında azaltarak, aynı zamanda günümüzün en büyük sorunu olan yeraltı sularının boyahaneler tarafından kullanımını yüzde 90 oranında azaltarak, baca filitrasyon sisteminin uygulanması için elimizden geleni yaptık. İleri arıtma tesisini kazandırma çalışmalarımız devam ediyor” ifadelerini kullandı.
KENTSEL DÖNÜŞÜM İÇİN YOL HARİTASI
Başkan Aydın, “Kentsel dönüşümde de belediye ile anlaşma ortamı için karşılıklı görüşmeler yapılmaktadır. Anlaşma sağlanamaması durumunda kendi projemizi hayata geçireceğiz. Belediye Başkanı ile yaptığımız görüşmeye göre en kısa sürede izleyeceğimiz yol haritamız belli olacaktır. Hep birlikte ‘Yeşil Bursa'nın Yeşil Üretim Üssü’ Uludağ OSB'yi her yönden daha da ileri götürmeye kararlı çalışmalarımız devam edecektir” açıklamasında bulundu.
Zehra güzeli 2 Yıl Önce
Vatan aşığı Değerli dostum lise arkadaşım Yunus Aydın Beyefendiyi yalnızca dostum olarak değil dava arkadaşım olarak Vatanına milletine bayrağına Aşık biri olarak da izlemekteyim hiç kimsenin elinde sihirli bir değnek yok elbette lakin 11 yıl gibi bir zamanda eksileri artılara çevirmeyi başarmış her şeyini heba etmiş kendinden yaşamından ödün vermiş biri olarak görüyoruz doğruların peşinde koşması her şeye rağmen pes etmeden kendi çıkarlarını gözetmeden milletin geleceğin vatanın çıkarları doğrultusunda sözünü esirgemediğini büyük bir gururla izliyorum canlıya insana vatana millete Bayrak ve doğaya verdiği değeri yalnızca ben değil herkes bilmekte ve görmekte akabinde çalışmalarını birlikte sürdürdüğü vatanperver günümüzün alperen'leri dediği sanayicilerle birlikte ellerini değil Zaman zaman gövdelerini kayaların altına koyduğunu görmekteyiz bir taraftan bizi endişelendirirken Bir taraftan da gurur duymamıza vesile oluyorlar Biz Elbette ki onlar için korkmaktayız endişelenmekteyiz Bizim sadece dostumuz yok düşmanlarımız da var elbet dua ediyor kendisine her daim bütün bir sınıf 77'den beri destek olacağımızı olduğumuzu bildirmekten Gurur Duyarım Tophane Endüstri Meslek Lisesi 78-79 mezunları olarak her daim onunla ve ekibinle birlikteyiz sevgi ve saygılarımızla
Güven KARABULUT 2 Yıl Önce
Bursa’nın doğusuna değer katarak be bunu sadece ve sadece OSB içindeki sanayici ve işadamlarından aldığı destekle başaran insanın adıdır YUNUS AYDIN . Her şehir batıya yatırım yaparken ve büyürken bu alışılagelmişliğe karşı dim dik duran kişinin adıdır YUNUS AYDIN . Hakkında sırf doğa dostu hak ve adalet sevdalısı olduğu için bir çok karalamaya kötülemeye çalışan aç gözlü fırsatçılara pabuç bırakmayan kişidir YUNUS AYDIN. Seviliyorsun başkanım…