Restorasyon öncesi aşağıdaki gibi bir görünüme sahip olan BalıkPazarı Camii, çalışmalardan sonra adeta yeni ve taze bir görüntüye kavuşturuldu.
Gemlik ilçesinde yaşayan Rumlar tarafından kilise olarak yapılan ve inşa kitabesi bulunmayan cami, 19. yy. sonlarında inşa edilmiştir. Paragia-Pazariotissa Kilisesi olarak bilinen yapı 1922-1923 yıllarında vukubulan nüfus mübadelesi sonucunda camiye çevrilmiş ve bugünkü halini almıştır. İlerleyen dönemlerde kuzeydoğu köşesine minare eklenen eser, doğu-batı doğrultusunda gelişmiş kapalı şemayı yansıtmaktadır. Yapının üzeri ortada büyük kubbe ve yanlarda dört yarım kubbe ile kapatılmıştır.
Restorasyon Kapsamında Yapılan İşlerTarihi eserin restorasyonu kapsamında; Caminin çatı örtüsü üzerinde bulunan kurşun kaplamalar sökülüp, izabe edilip, yeniden kaplama yapılmıştır. Kurşun altı çatı örtüsü ve makasları yenilenmiştir. Alaturka kiremit döşenmiştir. Cami dış cephelerinde bulunan çimento sıvalar raspa edilerek horasan sıva yapılmıştır. Pencere, kemer ve kornişler temizlenerek ihya edilmiştir. İç cephelerdeki çimento sıvalar raspa edilerek horasan sıva yapılmıştır. İç ve dış cephe boyanmıştır. Camide bulunan taşıyıcı kolonlar çelik donatılarla güçlendirilmiştir. Akabinde sıva işlemleri ile tamamlanmıştır. Kalem işleri özgün haliyle ihya edilmiştir. Minber, mihrap ve kürsü ahşap malzeme ile yeniden imal edilmiştir. Dış cephedeki demir kapılar yenilenmiştir. Zemin döşemesi yenilenmiştir. Döşeme üzerine ısıtıcı şilte serilmiştir. Halı yenilenmiştir. Avizeler yenilenmiştir. Cami minaresinin projeleri hazır olup, ilerleyen zamanlarda yapılacaktır.
RESTORASYON SONRASI BALIKPAZARI CAMİİ