Sağlıklı beslenmenin çocukluk çağında başladığını ve hayat boyu devam ettiğini belirten Beslenme Uzmanı Dyt. Bahar Gül, “Bilhassa okul dönemindeki yetersiz ve dengesiz besin tüketimi, çocuklarda dikkat ve algılama düzeyinde eksikliğe, öğrenme güçlüğüne neden olmaktadır. Bu konuda ailelere ve okuldaki öğretmenlere büyük iş düşüyor” dedi. Sabah kahvaltısının çocuklarda dikkat, öğrenme ve okul başarısında çok önemli bir etkiye sahip olduğunu belirten Özel Medicabil Yıldırım Hastanesi Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Dyt. Bahar Gül, “Araştırmalara göre güne yeterli ve dengeli bir kahvaltıyla başlayan çocukların okul başarısı artmaktadır. Sabah kahvaltısında yumurta, peynir, zeytin ve mevsim yeşilliklerinin yanında ceviz, bal ve süt de tüketilebilir” şeklinde konuştu.
Çocukların yaz tatili sonrası vakitlerinin büyük bir kısmını okullarında geçireceklerini hatırlatan Beslenme Uzmanı Dyt. Bahar Gül, “Çocukların okullarında geçireceği zaman içerisinde sağlıklı ara öğün alternatifleri değerlendirilmelidir. Gün içerisinde okulda enerjisi düşen çocuklar en azından 1 ara öğün yaparak hem kan şekerini dengeleyecek hem de okuldaki başarısını artıracaktır. Aynı zamanda bu ara öğünler okul çağındaki çocukların paketli gıdaya olan yönelimini de azaltacaktır” dedi.
“BESLENME ÇANTASINA EV YAPIMI BESİNLER KONULMALI” Ailelere çocuklarının yanlarına verecekleri beslenme çantası için de önerilerde bulunan Özel Medicabil Yıldırım Hastanesi Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Dyt. Bahar Gül, “Beslenme çantasına pasta, bisküvi, kurabiye, çikolata, cips ve gazlı içecekler gibi hazır paketli gıda yerine evde hazırlanan besinler konulmalıdır. Ana öğün olarak bol yeşillik ilave edilerek peynirli sandviçler yapılabilir. Hazırlanacak olan sandviçlerin yanına taze sıkılmış meyve suyu veya ayran konulabilir. Ara öğün olarak kuruyemiş-kuru meyveler süt ile birlikte verilebilir. Su tüketimi atlanmamalı mutlaka şişe ya da mataraya konulup verilmelidir” şeklinde konuştu.
AKŞAM YEMEĞİ NASIL OLMALI?
Okul çağındaki çocukların akşam yemeklerinde çeşitlilik ve dengenin de önemli olduğunu belirten Beslenme Uzmanı Dyt. Bahar Gül şunları söyledi:
“Akşam yemeğinin protein, karbonhidrat, yağ dengesi sağlanarak her besin grubundan zengin olmasına dikkat edilmelidir. Et, tavuk, balık veya bitkisel protein kaynağı olan kurubaklagiller mutlaka yer almalıdır. Yanında sebze yemeği ile birlikte ölçülü bir şekilde pilav, makarna da tüketilebilir. Bütün bu yiyecekler hazırlanırken çocuğun sevdiği şekilde olmasına özen gösterilmelidir. Örneğin çocuklar köfteyi çok sevmelerine rağmen sulu köfte yemek istemeyebilirler. Yani yemeğin şekline karar verirken, çocukların beğenileri göz önünde tutulmalıdır.”