bursagorus.com.tr

DSÖ, Maymun Çiçeği Virüsünü Acil Halk Sağlığı Durumu Olarak İlan Etti

SAĞLIK

 Dünya Sağlık Örgütü, maymun çiçeği virüsünün yayılmasını durdurmak için kitlesel aşılama yerine hedefli aşılama stratejisi öneriyor.

Dünya Sağlık Örgütü, maymun çiçeği virüsünün hızla yayılması nedeniyle uluslararası bir halk sağlığı acil durumu ilan etti. Virüsün iki farklı genetik türü bulunuyor ve özellikle çocuklar üzerindeki etkileri endişe verici.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), maymun çiçeği virüsünün yayılmasını "uluslararası öneme sahip bir halk sağlığı acil durumu" olarak tanımladı. DSÖ Sözcüsü Margaret Harris, virüsün Klad 1 ve Klad 2 olmak üzere iki genetik türünün bulunduğunu belirtti. Özellikle geçen yıl ortaya çıkan Klad 1b türü, hızlı bulaşma hızı ve çocuklar arasında yüksek ölüm oranları nedeniyle endişe yaratıyor.

2023 yılı itibarıyla, maymun çiçeği vakalarında ciddi bir artış gözlemlendi. Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde yaşanan vakalar, daha önce hiç vaka bildirmemiş olan Burundi, Ruanda, Uganda ve Kenya gibi ülkelerde de ortaya çıktı. Harris, küçük çocuklar ve çatışmalardan etkilenen savunmasız grupların virüsten daha fazla etkilendiğini vurguladı.

Maymun çiçeği virüsünün tedavi edici bir ilacı bulunmamakla birlikte, semptomatik tedavi yöntemleri etkili olabiliyor. Harris, çiçek hastalığı için geliştirilen aşıların maymun çiçeğine karşı da koruma sağladığını ifade etti. Aşı, virüsü taşıyanlarla temastan sonraki dört gün içinde yapılması öneriliyor.

Harris, maymun çiçeği virüsünün yayılmasının durdurulabileceğini, ancak bunun için iyi bir gözetim ve temas takibinin gerekli olduğunu belirtti. Covid-19 ile karşılaştırıldığında, maymun çiçeği virüsünün yayılma şeklinin farklı olduğunu ve fiziksel temasla daha kolay kontrol altına alınabileceğini söyledi.
Sonuç olarak, DSÖ, maymun çiçeği virüsünün yayılmasını önlemek için uluslararası iş birliğinin önemine dikkat çekti ve ülkelerin şeffaf bir şekilde durum raporları sunmalarını önerdi.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.