Tiroid nodülleri, tiroid bezinde oluşan kitlelerdir. Tiroid bezi, gırtlağın altında boynun ön kısmında bulunan ve vücut metabolizmasında önemli rol oynayan bir endokrin bezdir. Tiroid nodülleri, iyot eksikliğinin sık görüldüğü bölgelerde daha sık görülür. Türkiye de bu bölgeler arasında yer almaktadır.
Tiroid nodülleri, iyi huylu ve kötü huylu olmak üzere iki gruba ayrılır. İyi huylu nodülleri genellikle herhangi bir belirtiye neden olmazken, kötü huylu nodülleri ses kısıklığı, yutma güçlüğü, nefes darlığı, boyun ağrısı gibi şikayetlere yol açabilir.
İyi huylu nodüller
1 cm ve altı nodüller genellikle takip edilir. 1 cm ve üzeri nodüller ise biyopsi yapılarak incelenmelidir. Biyopsi sonucu iyi huylu çıkan nodüller, tiroid fonksiyonları da göz önünde bulundurularak takip edilir. İyi huylu nodüller, hastanın şikayetlerine neden oluyorsa, tiroid fonksiyonlarını bozuyorsa veya kozmetik olarak sıkıntı yaratıyorsa cerrahi olarak alınabilir.
Kötü huylu nodüller
Kötü huylu nodüller, boyutuna bakılmaksızın cerrahi olarak tedavi edilir. Cerrahi sonrasında gerek görülürse radyoaktif iyot tedavisi uygulanabilir.
Tiroid nodüllerinde erken tanı ve tedavinin önemi
Tiroid nodülleri ile ilgili şikayetleri olan, aile hikayesi olan, herhangi bir nedenle baş boyun bölgesine radyoterapi alan kişilerin tiroid bezinin mutlaka kontrol edilmesi gerekmektedir. Hastada nodül tespit edilmişse mutlaka takibi ve kontrolleri düzenli olarak yapılmalıdır.