Kaybolup gidiyor…
Gürültüye geliyor…
Gözden kaçıyor…
Bazen tarihin en önemli olayları…
Hiç dikkat çekmiyor.
Eskilere gidip insanların nasıl yönetildiği sorusunu sorduğumuzda aklımıza krallar, kraliçeler ve asiller geliyor.
Hanedanlar yönetmiş insanları 1789 yılındaki Fransız İhtilali’ne kadar.
1789 yılında Fransa’da monarşi devriliyor, demokratik bir cumhuriyet kuruluyor ve insanlar devredilemez haklar kazanıyor.
Bir devletin halkı tarafından, tipik olarak seçilmiş temsilciler aracılığıyla bir hükümet sistemi olan "Parlamenter demokrasi sistemi" yavaş yavaş dünyada gelişmeye başlıyor. “Demokrasi halkın kendi kendini yönetmesi” filan diye tanımlar yapılıyor. Elbette bu halkın kendi kendini yönetmesi işi derin bir konu ve biz bunları konunun uzmanlarına bırakarak, enflasyon, salgın ve iklim değişimi ile sarsılan dünyada gümbürtüye giden bir konuya değinmek istiyoruz.
Dünyanın en büyük ülkesi olan ABD’de 8 Ocak 2021 tarihinde bize göre demokrasi bitti, şirketokrasi başladı.
Ne zaman, nasıl?
Olanlar bir yıl önce Ocak başında ve henüz Trump ABD Başkanı iken olmuş ve Twitter şunları açıklamıştı:
“8 Ocak 2021'de Başkan Donald J. Trump şu tweeti attı: ‘Önce AMERİKA ve AMERİKA'YI YENİDEN BÜYÜK YAPAN benim için oy veren 75.000.000 büyük Amerikan Vatanseveri, gelecekte çok uzun bir süre DEV SESLİ olacak. Hiçbir şekilde, şekil ve surette saygısızlığa ve haksızlığa uğratılamazlar!!!”
Başkan kısa bir süre sonra şu tweeti attı: ‘Soranların hepsine, 20 Ocak'taki Açılışa gitmeyeceğim.’
Amerika Birleşik Devletleri'nde devam eden gerilimler ve 6 Ocak 2021'de Capitol'ü şiddetle basan kişilerle ilgili küresel tartışmadaki artış nedeniyle, bu iki Tweet'in ülkedeki daha geniş olaylar bağlamında okunması gerekiyor. Başkanın açıklamalarının şiddeti kışkırtmak da dahil olmak üzere farklı izleyiciler tarafından harekete geçirilebileceği yollar ve son haftalarda bu açıklamadaki davranış modeli bağlamında, bu Tweetlerdeki dili Şiddetin Yüceltilmesi politikamıza göre değerlendirdikten sonra, bu Tweetlerin Şiddetin Yüceltilmesi Politikasını ihlal ettiğini ve @realDonaldTrump kullanıcısının derhal hizmetten kalıcı olarak uzaklaştırılması gerektiğini belirledik.
Bir şirket…
Bir yüksek teknoloji şirketi…
Kısaca, Twitter adlı bir şirket ABD Başkanı için, “Şiddeti teşvik ettiğin için senin sesini kesiyoruz” dedi o gün ve bize göre 8 Ocak 2021 tarihinde, dünyanın en büyük ülkesinde resmen olmasa da demokrasi bitti, şirketokrasi başladı.
“Demokrasi zaten çoktan bitmişti ABD’de” diyenler olabilir. O da işin ayrıntısı ama 8 Ocak 2021 bu konuda bir milat.
Bir ayrıntıyı da ekleyelim, sesi kısılan Trump’ın 2022 Şubat ayında kendi sosyal medyasının açılışını yapacağı söyleniyor.
İyi de şirketokrasi ne?
“Şirketokrasi (Corporatocracy), şirketler tarafından ya da şirketlerin çıkar grupları tarafından kontrol edilen ekonomik ve politik bir sistemi anlatmak için kullanılan bir terim. Genelde belirli bir ülkedeki (özellikle Amerika Birleşik Devletleri) hâlihazırdaki ekonomik durumu eleştirmek için kullanılan aşağılayıcı bir terim olarak görülür.”
Aslında Jeffrey Sachs daha 2012 yılında yazdığı, “Uygarlığın Fiyatı” adlı kitabında ABD’yi Şirketokrasi ile yönetilen bir ülke olarak tanımlamıştır. Ona göre bu hareket 4 trendin sonucudur: “Ulusal partilerin zayıflığı ve kişisel olarak belirli bölgelerde politik temsilin güçlülüğü, 2. Dünya Savaş'ından sonra kurulan Amerikan Ordusunun büyüklüğü, şirketler tarafından desteklenen büyük bütçeli seçim kampanyaları ve küreselleşme ile işçilerden uzaklaşan dengeler.”
2012 yılından başlayarak konuşulan bir kavram olan “şirketokrasi”, 8 Ocak 2021 tarihinde bir milada sahip olmuş, “kuş cıvıltısı” peluş kafanın sesini bir anda kesmişti.
Şüphesiz bu bizim açık kaynaklardan görebildiğimiz kadarıyla, bir ileri teknoloji şirketi ile ABD Başkanı arasındaki sürtüşmenin sonucu. İleri teknoloji şirketleri ile ABD başkanları arasında başka olaylarda neler olmuştur bir bilgimiz yok.
Yok da yine açık kaynaklardan biliyoruz ki…
ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris’in Google ve Silikon Vadisi ile yakın ilişkileri herkesin bildiği bir konu.
Bakın Google, ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris'in, ülkenin Siber Uzayda Paris Güvenlik Çağrısı'na katılarak siber güvenlik alanında uluslararası işbirliğini ilerletme çabalarını genişlettiğini açıklamasını memnuniyetle karşılamış…
Ne demiştik yazımızın başında:
Kaybolup gidiyor…
Gürültüye geliyor…
Gözden kaçıyor…
Bazen tarihin en önemli olayları…
Hiç dikkati çekmiyor.
Biz çeksin diye yazdık bu yazıyı. 8 Ocak 2021 tarihinin ABD’nin şirketokrasi ile yönetildiği konusunda bir milat olduğunu kayda geçirmek için.
Şirketokrasi sadece ABD’de mi geçerli?
Hiç öyle olur mu?