Haber: N. Nuri Yavuz
KALBİR Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Karaman, KALBİR Yönetim Kurulu Üyesi Y. Can Topaktaş ve KALBİR üyesi Mehmet Uğur Özdeniz ile birlikte Bursa Görüş gazetesini ziyaret etti.
KALİTE EŞİTTİR AHLAK
‘Türkiye’de patates satılır gibi yönetim sistemleri belgeleri satıldığını’ vurgulayan KALBİR Başkanı Mustafa Karaman, “Kalite Birliği’nin temel misyonu bu sisteme ‘dur’ demektir. Kalite Birliği’nin temel derdi, bu ülkede kalitenin parayla satılmasına ve kirletilmesin karşı durmak. Bu tepkiyi gösteren tek sivil toplum kuruluşu da Kalite Birliği’dir. KALBİR; bağış kabul etmiyor, gelir getirici bir faaliyet yapmıyor, siyasetin hiçbir tartışmasına girmiyor. KALBİR, ‘kalite eşittir ahlak’ diyor ve ahlakı savunuyor” ifadelerini kullandı.
KURTULUŞ REÇETESİ
Karaman, “KALBİR, 2017 yılında ‘Milli Ses Ver’ adlı bir proje oluşturdu. Bunu kamuoyuna deklere ettiğinde her cenahtan birileri parmak salladı. ‘Küresel piyasada yerlilik ve millilik mi olur?’ dediler. Dün KALBİR’e parmak sallayan tüm kesimler, bugün ülkenin geleceğinin yerlilik ve millilikte olduğuna ikna oldu. KALBİR, bunu başardı. ‘Milli Ses Ver’ projesi, Türkiye’nin kuruluş felsefesi ve Türkiye’nin kurtuluş reçetesidir” dedi.
TERZİ AHMET NEREDE?
Yerli ve milli ürün tercihinin önemine vurgu yapan Karaman, tarihten şu notu aktardı: “Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Samsun’a çıktığında askerdi. Erzurum’da askerdi ama orada subaylık hayatı bitmiştir. Sivas’a gideceği zaman üniformasını çıkardı ama yanında sivil kıyafeti yoktu. Erzurum Valisi’nin takım elbisesiyle Sivas’a gitti. Fakat elbise üzerine bol geliyordu. Sivas’a o elbiseyle gider kongreyi yapar ve sonrasında elbise ihtiyacı için bir polise sorar; ‘Evladım, yakın bir yerde terzihane var mı?’ diye sorar. Polis, ‘iki sokak aşağıda agopyan efendinin terzihanesi var efendim’ der. Atatürk, ‘Evladım, niye agopyan efendi? Ahmet, Mehmet, Ali… efendiler nerede?’ diye sorar. Polis şöyle der: ‘Efendim, Ahmetler, Mehmetler, Aliler, Hasanlar, Hüseyinler Çanakkale’de Trablusgarp’ta Yemen Çöllerinde şehit oldu. Ticaret ecnebilerin eline kaldı.’ İşte biz de diyoruz ki 1919’da Sivas Kongresi binası önünde o günkü şartlarda Atatürk, ‘ahmeti’ arıyorsa biz, bugün 21’inci yüzyılda her türlü imkâna rağmen yerli ve milli ürünü tercih etmiyorsak bizim muktedir olmamız mümkün değildir.”
5 TEMEL ÇAĞRI: ARTIK YETER
‘Milli Ses Ver’ projesi kapsamında 100’ye yakın konferans verildiğini açıklayan Başkan Karaman, “Milli Ses Ver projesinde 5 temel çağrımız var. Birincisi devlete; tüm destekleri sonlandır, nitelikli ve katma değerli ürün üreten sanayici haricinde kimseyi destekleme. İkinci çağrımız sanayiciye; ‘artık yeter’ diyoruz ve taşeronluk, fasonculuk ve tedarikçiliğinle bu ülkeye bir katkı sağlaman mümkün değil bunları bırak nitelikli ve katma değeri yüksek ürünler üreten bir sanayi kimliği kazan, markalaş ve kurumsallaş. Yine sanayiciye diyoruz ki bugüne kadar kaliteyi kirleten taraflardan bir tanesi de sensin, kaliteyi kirletme, kalite belgelerini yabancı kuruluşlardan satın alma, milli kuruluşun varken yabancıya gerek yok; senin bu kaliteyi kirletmenden dolayı her yıl yurt dışına 5 milyar dolar gidiyor. Üçüncü çağrımız tüketiciye; ‘sana da artık yeter, özüne dön’ sen kendine dönmediğin sürece sanayicinin düzelmesi ve devletin de bunları koordine etmesi mümkün değil. Asıl güç sensin. Yabancı marka hastalığını bırak. Yerli ve milli ürünlere dön. Kalitesiz ürünleri kullanma TSE markalı ürünleri satın al. Dördüncü çağrımız da 84 milyon Türk milletinedir; artık biz, KALBİR olarak hediyeleşmenin konseptini değiştirdik. Hediyeleşmeye yeni bir tanım getirdik. Bayrak solmasın, solan bayrak olmasın, kimse bayrağı soldurmasın anlayışıyla beraber birbirimize Türk bayrağı hediye edelim. Bugüne kadar KALBİR, 65 bin adet Türk bayrağını vatandaşa, sanayiciye, esnafa hediye etmiştir. Bunlar kaliteli ve TSE belgeli bayraklı bayraklardır. Beşinci çağrımız da aracılara, çantacılara, yancılara ve danışmanlaradır; Türk sanayicisini artık kandırmayın. Kazanacağın 3 kuruşluk komisyon için meseleden haberi olmayan, kaliteyi bilmeyen KOBİ mensuplarını kandırarak onların kaynaklarını israf ettirmeyin. Onların kaliteyi yanlış anlamalarına neden olmayın. Kaliteyi kirletirseniz para kazansanız da ülkenin geleceğine en büyük darbeyi siz vurursunuz. Kalitenin kirletilmesindeki en büyük suç sizindir. Kendinize dönün. Sizi çok yakın zamanda ifşa edeceğiz” şeklinde konuştu.
GÖNÜLLÜLÜK VURGUSU
Bayrak kampanyasının bir bağış olmadığını belirten KALBİR başkanı Karaman, “65 bin Türk bayrağının bir kısmını BTSO’dan temin ettik. Bursa Ticaret ve Sanayi Odası, bizim kurumsal üyemiz. Bu çalışmamızı bir rapor halinde sunduk ve Sayın Başkan İbrahim Burkay, çalışmamızı beğendi ve destekledi. Talep ettiğimizde de BTSO, bayrak temini yapıyor. Yine Bursa Ticaret Borsası, da bizi destekliyor. Adının zikredilmesini isteyen çok sayıda firma da destek veriyor. Herkes biliyor ki biz bu işi gönüllülük esasına göre yapıyoruz. Bayrağı satmayacağımızı da herkes biliyor” dedi.
KALİTE ORDUSU YETİŞTİRİYORUZ
KALBİR’in ülke genelinde şubeleşmeye başladığını Bursa’da bir genel merkez kurulacağını ve şuan onursal başkan olan Prof. Dr. Erkan Işığıçok’un genel başkan olacağını duyuran Karaman, “Erkan hoca, 10 yıllık kalite birliği başkanlığında çok büyük bir emek ve destek verdi. Bursa Uludağ Üniversitesi’nden (BUÜ) her yıl 100 öğrenci alıyoruz ve yönetim sistemi sertifika programı uyguluyoruz. 12 yıldır bu çalışmayı yapıyoruz. Bin 216 öğrenci yetiştirdik. Bu çalışmalar tamamen ücretsiz olarak yapıyoruz. Şuanda bu öğrencilerden biri, Aydın temsilcimizdir. İkinci kalite ordusu öğrencilerimizden biridir. 13’üncü kalite ordumuzu da başlatıyoruz. Üniversitenin herhangi bir fakültesinden mezun olup iş bulmakta zorlanan gençleri kaliteci olarak yetiştirerek ikinci bir bileziği koluna takıyoruz. Stajlarını biz ayarlıyoruz birçoğuna da işi biz buluyoruz. Ama KALBİR’in sertifikasıyla bir işyerine başvurduklarında da direk tercih edilen eleman oluyorlar. Bu projenin koordinatörü Prof. Dr. Erkan Işığıçok’tur. BUÜ öğretim üyesidir aynı zamanda. Erkan Hoca, birebir mülakatla öğrenci seçiyor. 60 saat yüz yüze 60 saatte uzaktan eğitim veriliyor. Türkiye’de genelindeki Milli Ses Ver konferanslarında ‘kaliteli insan’ eğitimi veriyoruz Erkan Hocayla birlikte. Bunun yanında ülke genelinde 111 kez Milli Ses Ver konferansı düzenledik. Salgında ara verdik. İstanbul, Aydın, Trabzon, Karabük, Adana gibi çok sayıda şehirde konferanslar düzenledik” ifadeleriyle açıklamasını tamamladı.
Mehmet Uğur ÖZDENİZ 3 Yıl Önce
Kalite Birliğinin gençliğe ve birlikte temiz kaliteye vermiş olduğu çalışma projeleri, yerli ve milli üretimi desteklemektedir... Markalaşmayı ve bayrak sevgisini yaşatmaktadır... Ünüversite bitirme aşamasına gelen öğrencilerle kalite bilincini güçlendirmektedir... Tebrik ederim...