Haber: N. Nuri Yavuz
Türkiye Genç İş Adamları Konfederasyonu (TÜGİK), 2 Şubat Çarşamba Günü Ankara’da Genel Kurul gerçekleştirdi. TÜGİK’te 12 yıldır Genel Başkanlık koltuğunda bulunan ve daha önce ‘aday olmayacağını’ duyuran Erkan Güral, yeniden aday olarak genel başkanlığa seçildi. GESİAD’ın da aralarında bulunduğu 15 farklı genç iş insanları derneği, TÜGİK Genel Kurulu sürecine tepki gösterdi.
ZORBALIK VE USULSÜZLÜK
TÜGİK Genel Kurulu’ndaki usulsüzlüğe karşı ortak açıklamaya imza atan GESİAD Başkanı Murat Kaya, yaşanan süreç hakkında Bursa Görüş’e konuştu.
Başkan Murat Kaya, “Mevzuata aykırı, usulsüz ve keyfi olarak oldubittiye getirilen, daha önemlisi genç iş insanlarına yakışmayan bir genel kurul süreci yaşadık. Genç iş insanlarından teşekkül edilen bir konfederasyonun ismindeki genç ibaresinin kaldırılıp girişimci ibaresinin konulduğu üzücü süreci hep beraber yaşadık. Önümüzdeki dönemde yönetim kuruluna bizler de GESİAD olarak talip olmuştuk. Ankara Genç İş Adamları Derneği (ANGİAD) başkanının adaylığını desteklemiştik. Ancak genel kurulda zorbalık ve usulsüzlüklerin yaşanabileceğini tahmin edemedik. Demokrasinin ve hukukun ayaklar altına aldığı bir genel kurul süreci yaşadık. Buna müsamaha gösteren mevcut TÜGİK yönetim kurulunu buradan bir kez daha kınamak istiyorum” dedi.
KÖKLER İNKÂR EDİLDİ
Başkan Murat Kaya, açıklamasını şu şekilde sürdürdü: “İki adayın olduğu bir genel kurul sürecinde tüzük değişiklikleri, divanın teşekkülü ve buna sair hususların, mutabakat ve istişare ile oluşturulması gerekirken maalesef bunlara riayet edilmedi. Yönetim kurulu ve organların tüzük değişikliğiyle kaç kişiden teşekkül edileceği hususunda bilgi verilmemiş ve adaylara liste hazırlama şansı tanınmadı. Genel kurul toplantısında divan kurulunun tarafsız olması gerekirken aktif yönetim kurulu üyesi olan ve Sayın Erkan Güral’ın listesinde bulunan iki üye divanda görev aldı. Divan başkanı olarak da Erkan Güral’ı açıkça destekleyen ve beraber kampanya yürüttüğü kişi görev aldı. Oylama ve oy sayımları maalesef usulüne uygun bir şekilde gerçekleştirilmedi. Genç iş insanları dernekleri konfederasyonunun isminin değiştirilmesi hususu, konfederasyonun yapı taşı olan ve gücü aldığı dernek ve federasyonlara sorulmadı, istişare edilmedi. Kuruluş amacını inkâr edecek şekilde değiştirilerek ‘genç’ ifadesi konfederasyon isminden maalesef çıkarıldı. Bu süreci organize eden ve destekleyenler TÜGİK’in kuruluş amacı ve köklerini inkâr etmiş oldu. Bu şekilde keyfi, hukuk tanımaz, kurum ve kişilere göre dizayn etme yöntemini kabul etmediğimizi ve şiddetle kınadığımızı da ifade etmek istiyorum”
AYRILMAYACAĞIZ
Genel kurulda yaşanan süreç nedeniyle GESİAD’ın konfederasyondan ayrılma gibi bir tavır sergilemeyeceğini vurgulayan Başkan Murat Kaya, “GESİAD, TÜGİK’in kurucularındandır. Bizim derneğimizin kurucusu Sayın Orhan Efe, hem TÜGİK’in kurucusu hem de dönem başkanıdır. TÜGİK, bizim yuvamız ve çatı kuruluşumuzdur. TÜGİK, bizim için değerlidir” dedi.
HUKUKİ SÜREÇ BAŞLADI
Genel kurula itiraz eden dernekleri sıralayan Başkan Kaya, “Akhisar Genç İş İnsanları Derneği (AKGİAD), Ankara Genç İş Adamları Derneği (ANGİAD), Balıkesir Genç İş İnsanları Derneği (BAGİAD), Bulancak Genç İş Adamları Derneği (BUGİAD), Bursa Genç Sanayici İş İnsanları ve Yöneticileri Derneği (GESİAD), Denizli Genç İş İnsanları Derneği (DEGİAD), Ege Genç İş İnsanları Derneği (EGİAD), Eskişehir Genç İş adamları Derneği (ESGİAD), Gaziantep Genç İş Adamları Derneği (GAGİAD), Hakkâri Genç İş Adamları Derneği (HAKKÂRİ GİAD), Hatay Genç İş İnsanları Derneği (HAGİAD), Kuzey Kıbrıs Genç İş Adamları Derneği (KKGİAD), Nazilli Genç İş Adamları Derneği (NAZGİAD), Şırnak Genç İş Adamları Derneği (ŞİAD) ve Yomra Genç İş Adamları Derneği (YOGİAD) olarak genel kuruldaki hukuksuzluğu ve demokrasinin ayaklar altına alınmasını kaldıramadık ve maalesef salonu terk etmek zorunda kaldık. Hukuki süreç başlayacak ve haklı mücadelemizi de sonuna kadar sürdüreceğiz” diye konuştu.
ÇAĞRI CEVAPSIZ KALDI
Genel kurul öncesinde yönetime aday ekip olarak mevcut başkan Erkan Güral ve yönetimine deklarasyonda bulunduklarını ifade eden Kaya, açıklamasına şöyle devam etti: “Bir önceki dönem, Sayın Erkan Güral’ın yönetimine iadeli taahhütlü olarak bir deklarasyonda bulunduk ve dedik ki ‘Biraya gelelim. Konuşalım. Divan Kurulu’nu oluşturalım. Oy renklerimizi belirleyelim. Bir şölen havasında genel kurul yapalım.’ Ama maalesef bu çağrımız tamamen cevapsız kaldı. Sonrasında genel kurulda yapılan haksızlıklar, bizi bu noktaya getirdi. Biz isterdik ki 12 yıl önce sandıkla seçilen genel başkan, orada hak ve hukuk dâhilinde şaibesiz olarak tekrar sandık getirsin ve oradan çıkacak sonucu da iki tarafın da kabul etsin.”
‘ERKAN GÜRAL ADAY OLMAYACAĞINI AÇIKLAMIŞTI’
Kaya, TÜGİK’in kurumsal temsil açısından önemine vurgu yaparak “TÜGİK’in şöyle bir özelliği var. Türkiye’deki bütün konfederasyon, federasyon ve dernekleri tarayın; burada isminin içine ‘Türkiye’yi Bakanlar Kurulu kararıyla alıp ve bir daha açılmamak kaydıyla kapanmış bir hakka sahip yapı vardır. Bizim ısrarla itiraz ettiğimiz de ismindeki genç ifadesinin kaldırılıp girişimci ibaresi yapılmasıdır. Öte yandan sayın genel başkanın daha önceden ‘aday olmama’ yönünde de bir deklarasyonu vardı. Bunun üzerine bir yola çıkmışlık var. Bundan sonra da tekrardan bir aday olma süreci var. Bu gayet normal, demokrasilerde olur, insanların hür iradesi ve hakkıdır. Ama yöntem bu değildir. Bir divan kurulu oluşturulacaksa mevcut yönetimden iki ismi oraya alamazsınız. Seçim kampanyası yürüttüğünüz kişiyi divan başkanı yapıyorsunuz” dedi.
KİŞİLERE GÖRE DİZAYN ÇABASI
Tüzük değişikliğinin de hukuksuz olduğunu belirten Kaya, “Tüzük değişikliği yapılması için belli başlı kurallar var. Der ki tüzük değişikliği yapılacağı zaman 15 gün öncesinden tüm üyelere duyuracaksınız. Böyle bir duyuru yapılmadı. Yönetim kurulu üye sayısı 15’ten 22’ye çıkarıldı deniyor. Bunun amacı, kişilere göre dizayn etme ve karşı tarafa liste yaptırmama mücadelesidir. Bu nedenle biz, bu denli haksızlık ortamında duramadık ve salonu terk ettik. Yasal çerçevede demokrasinin bizlere tanıdığı tüm hakları kullanacağız. Hukuki süreç başlayacak” ifadelerini kullandı.
KOLTUKTAN KALKMAYI BİLMEK GEREK
Kaya, “Siyaset müdahil olmadı. Biz devletine bağlı insanlarız. Hepimiz, iş insanı ve sanayiciyiz en önemlisi de genciz. Burada belirli bir yaş sınırı var ve bu bir bayrak yarışıdır. Yeri geldiği zaman koltuktan kalkmayı bilmek gerekiyor. Çünkü gençlik dinamizmdir. Bunu mutlaka başkasıyla paylaşmak ve önceki dönem başkanı olarak da tecrübeyle yardımcı olmak gerekir. TÜGİK’in kuruluş değerlerine zarar verildi” değerlendirmesinde bulundu.
BİRLİKTE HAREKET VURGUSU
“Biz, bazı eksiklikler gördüğümüz için yönetime talip olmuştuk. Burası bir çatı kuruluş ve burada birlikte hareket etme önemlidir. Daha da önemlisi gençlerin iş hayatındaki vizyonlarını geliştirme, onlara kendi misyonuyla bir değer katma ve ülkemizi Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün deyimiyle ‘muasır medeniyetler’ seviyesine eriştirme görüşündeyiz. Biz bu görüşle orada haklı mücadelemizi verdik” diyen GESİAD Başkanı Murat Kaya, açıklamasını şu sözlerle tamamladı:
“Hepimiz arkadaş ve dostuz ama bu süreçte yön belirtmek ve taraf tutmak doğru değildir. Biz, burada kurumlara vurgu yapıyoruz. Divan ve yönetim kurulunun yaptığı hatalar bizleri üzdü. Genç iş insanlarına yakışmayacak bir tablo oluştu. TÜGİK 81 ile yayılmış büyük bir camiadır. Yönetimsel hatalarla bazı derneklerin ayrıldığını gözlemledik. Geniş bir coğrafyaya yayılan seçim süreci oldu. Ziyaretlerimizde çok büyük bir mozaikle karşılaştık. Bu yapının aktif hale gelmesi, yer alan derneklerin hem ticari hem sosyal faaliyetlerine çok büyük etkisi olacaktır.”