Haber: N. Nuri Yavuz
Kurban Bayramı yaklaşırken birçok kurum ve kuruluş gibi Türk Kızılay’ı da hayırseverlere ulaşmaya çalışıyor. Bu yıl yurt içi kurban bedelini 2 bin 475 lira, yurt dışı içinse bin 475 lira olarak açıklayan Türk Kızılay Bursa yönetimi, 15 Haziran Çarşamba günü basın mensuplarıyla bir araya geldi. Bursa Şube Başkanı Prof. Dr. Murat Tutanç, soruları yanıtladı.
3 TON ET DAĞITILDI
Geçen yıl Kurban Bayramı’nda Türk Kızılay Bursa’nın 811 vekâlet aldığını ve bu yıl bin vekâlete ulaşmayı hedeflediklerini belirten Tutanç, “Geçen yıl alınan vekâletlerle konserve şeklinde kıyma ve kuşbaşı olarak 3 ton et dağıtıldı. Yardım yapan her sivil toplum örgütü daha fazla kişiye ulaşmak ister. Biz de bunu istiyoruz. Bize müracaat eden ihtiyaç sahibi sayısı hem duydukça hem de bilindikçe artıyor. Biz de bunları kontrol ediyor ve yardım yapmaya çalışıyoruz. Bursa’nın sanayi hacmine baktığımızda Bursa Kızılay’ına gelen yardımların az olduğunu düşünüyoruz. Bu konuda yönetim kurulu olarak üstümüze düşen görevler olduğunu da biliyoruz. Bunun için Bursa Kızılay’ın neler yaptığını insanlara anlatalım istiyoruz. Bağışlarda düşüş var. Bu yaptığımız yardımlara da yansıyor” dedi.
KURBAN KOTASI BELLİ
Her Kurban Bayramı’nda gündeme gelen ancak bu yıl kamuoyunda daha geniş yankı bulan yaşı tutmayan kurbanlıkların kesileceği yönünde tartışmalara değinen Tutanç, Türk Kızılay’ın kurbanlıkları Kurban Bayramı’ndan aylar önce tespit edip satın aldığını açıklarken “Bizim kotamız ve kesilecek büyükbaş sayısı belirlidir. Kota dolduktan sonra bağış almıyoruz. Kotayı doldurmasak da satın alınan büyükbaşların kesimi yapılıyor” diye konuştu.
Kurban bedelinin genel merkez tarafından belirlendiğini belirten Tutanç, “Kurban bedeli olarak diğer kuruluşlardan düşük olmamızın sebebi; biz, büyükbaş alımlarımızı aylar önceden yaptığımız için Kurban Bayramı’na yakın fiyat artışlarından etkilenmiyoruz” ifadelerini kullandı.
ŞARTLI BAĞIŞ ALINIYOR
Türkiye genelinde izin almadan yardım toplama hakkına sahip 35 kuruluştan biri olan Türk Kızılay’ın çalışma prensipleri hakkında bilgi veren Tutanç, şu açıklamada bulundu: “Bağış yapan vatandaşın, bağışın yerine ulaştığını bilmesi gerekiyor. Kızılay Tüzüğü’nde kurban bağışı dâhil olmak üzere herhangi bir bağış sever, ‘verdiğim paranın şuraya harcanmasını istiyorum’ dediğinde Kızılay çalışanları bağış severin isteğinin dışına çıkamaz. Çünkü Kızılay tüzüğü bizi bağlamış durumdadır. Bu şartlı bağış türüne girer ve onu mutlaka bağışçı tarafından belirtilen konuda harcamak zorundasınız. Müfettişler, ilk olarak şartlı bağışları kontrol ediyor. Bu konuda yapılmış bir hata varsa müfettiş, direk hatayı yapanlara rücu ediyor.”
İHTİYAÇ SAHİBİ SAYISI ARTIYOR
Bursa’da 15 bin kişiye yardım yaptıklarını bu sayının yer yıl yüzde 10-15 oranında arttığını belirten Tutanç, “Biz ihtiyaç sahiplerinin bir kısmına nakit yardımı yapıyoruz. Bir kısmına nakit, gıda, kırtasiye ve giyecek yardımının hepsini yapıyoruz. Bir kısmına sadece giyecek ve kırtasiye yardımı yapıyoruz. Bir başka kısmına sadece kırtasiye yardımı yapıyoruz. Şube olarak yaptığımız ziyaretlerde ihtiyaç sahibini, belirli kriterlere göre derecelendirip kategorize ediyoruz” değerlendirmesinde bulundu.