Haber: N. Nuri Yavuz
Uludağ Onkoloji Dayanışma Derneği (ONKODAY), 4 Şubat Dünya Kanser Günü dolayısıyla geçen hafta bir basın toplantısı düzenledi. Nilüfer’deki ONKODAY Park’ta gerçekleştirilen programda dernek başkanı Füsun Önen, Prof. Dr. Türkkan Evrensel ve Prof. Dr. Lütfi Özkan açıklamalarda bulundu.
Füsun Önen, kanserin dünya genelinde ölüm nedenleri arasında ikinci sırada bulunan bir hastalık olduğunu belirterek 4 Şubat Dünya Kanser Günü vesilesiyle kamuoyunu bilgilendirmek üzere toplantı düzenlediklerini ifade etti.
HER YIL 10 MİLYON İNSAN
Prof. Dr. Türkkan Evrensel, “Ülkemiz, kanser tedavisi ve bakımı konusunda şanslı diyebiliriz. Ancak kanser giderek artan bir sağlık sorunudur. Ölüme neden olan hastalıklar arasından birincisi kalp/damar ve beyin/damar hastalıklarıdır. Kanser ikinci fakat bu artış hızı sürerse birinci olacağı düşünülüyor. Ürkütücü rakamlarla karşı karşıyayız. 1 yıl içerisinde dünyada yeni kanser tanısı konulan hasta sayısı 20 milyon. Yine 1 yıl içerisinde yaklaşık 10 milyon hasta yine kanser nedeniyle hayatını kaybediyor” dedi.
KANSERDE ÖNLEYİCİ YÖNTEMLER
Kanserin önlenebilir bir hastalık olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Evrensel, “Sigaradan uzak durmak, alkol kullanmamak, düzenli beslenmek, düzenli fiziksel aktivite yapmak, gıdaların dengeli ve çeşitli olması, aşırı kilodan korunmak, iyonize radyasyon ve suni güneş ışınından korunma ile kanser konusunda önleyici adımlar atılabilir. Bu basit önemleri uygulamak kanseri önlemede yüzde 40 etki yapıyor” değerlendirmesinde bulundu.
SAĞLIK GEREKSİNİMLERİNİ ERTELEMEYİN
Salgının kanser taramaları konusundaki tedbirlerin aksamasına neden olduğunu ifade eden Evrensel, “Pek çok hasta belirtisi olmasına rağmen hekime gitmekten imtina etti. Ancak uygun korunma yöntemleriyle sağlık konusundaki gereksinimleri ertelemeden tetkik ve taramaları yaptırmak mümkün. Sağlıkla ilgili gereksinimlerin ertelenmemesi gerekiyor” diye konuştu.
BURSA ERKEN TANIDA İYİ
Prof. Dr. Lütfi Özkan, “Bursa’da erken tanı konulan hasta sayısı diğer illere göre daha fazladır” diyerek ONKODAY’ın farkındalık oluşturma ve bilgilendirme amaçlı faaliyetlerinin etkisine vurgu yaptı. Hava kirliliğine bağlı kanser artışının yüzde 5 civarında olduğunu belirten Özkan, “Son yıllarda doğal gaz kullanımıyla hava kalitesinde düzelmeler olduğunu düşünüyorum. Gelişme ve çevre konusundaki dengenin iyi kurulması gerekiyor” dedi.
HAVA KİRLİLİĞİYLE MÜCADELE
Hava kirliliğinin akciğer kanserini oluşturan önemli faktörlerden biri olduğunu söyleyen Prof. Dr. Türkkan Evrensel, şunları söyledi: “Hava kirliliği, sadece kansere değil astım, bronşit gibi diğer hastalıklara da sebep oluyor. Toplum sağlığı açısından hava kirliliğiyle mücadeleye destek olunması gerekiyor.”
FAKİR KANSER ZENGİN OBEZ
Toplantıda ‘Enflasyon, bir kanser nedeni midir?’ sorusuna Prof. Dr. Türkkan Evrensel, şu yanıtı verdi: Enflasyon, indirekt (dolaylı) olarak etkilidir. Ekonomik geliriniz azalıyorsa ki bu dünya kanser istatistiklerinde de böyledir; az gelişmiş ve gelişmiş ülke istatistikleri ayrı ayrı verilir. Arada ciddi fark vardır. Ekonomik düzeyi zayıfladıkça gıda çeşitliliği ve hijyeni ile ilgili talepler azalıyor. Enflasyon, gıda çeşitliliği açısından indirekt (dolaylı) olarak çok etkilidir. Gelir düzeyinin artması sağlıklı beslenme ve gıda çeşitliliği açısından son derece önemlidir. Tersi bir durum da var; gelir düzeyiyle birlikte obezitenin de arttığı bir gerçektir. Bu nedenle gelir durumu arttı diye beslenmeyi abartmamak gerekiyor.”
BESLENME VE BAĞIŞIKLIK
Prof. Dr. Lütfi Özkan da enflasyonun en fazla beslenmeyi etkilediğini belirterek “Beslenme, bağışıklık sistemini yakından ilgilendiriyor. Enflasyon beslenmeyi etkileyince bağışıklık sistemi düşüyor; enfeksiyon ve diğer hastalıklardan ölüm oranları da artıyor. Ayrıca bağışıklık sisteminin zayıflaması da kansere yakalanmayı artıran faktörlerden biri olarak görülüyor” şeklinde konuştu.