banner69

Bursa'da Sahil Var Tesis Yok

Gemlik ve Mudanya sahillerinde yetki, Büyükşehir Belediyesi’ne geçti. Başkan Alinur Aktaş, geçen hafta düzenlediği bir programla kıyıları gündeme taşırken “Bugüne kadar sahilde turizm yatırımı için gelen 1 kişi bile olmadı” dedi. Bursa’da 115 kilometre deniz, 162 kilometre göl kıyısı olmak üzere toplam 277 kilometrelik sahil şeridi var ancak tesis yok…

GÜNDEM 15.08.2022, 01:02 15.08.2022, 01:40
Bursa'da Sahil Var Tesis Yok

İzlenim: N. Nuri Yavuz

Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, geçen hafta kentin sahillerini gündeme taşıdı. Başkan Aktaş, bir grup basın mensubu, belediye bürokratları ve Milletvekili Zafer Işık ile birlikte Mudanya’daki Eşkel Sahili’ni ziyaret etti. Aktaş, İznik İnciraltı Halk Plajı’nın ‘Mavi Bayrak’ almaya hak kazandığını da duyurdu.

24 PLAJDA TEMİZLİK

Eşkel’de özel bir işletmede düzenlenen basın açıklamasında Başkan Aktaş, yaz döneminde yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi. Aktaş, “24 adet halk plajında, 25 idari personel, 135 temizlik personeli ve 30 araçlık filo ile her gün rutin olarak 30 hektarlık sert zemin ve 76 hektarlık kumluk alanın temizliği yaptık. Plajlara 100 soyunma kabini, 100 ücretsiz duş, 900 çöp kutusu, 600 ücretsiz şezlong ve 6 engelli platformu yerleştirildi” dedi.

VATANDAŞA ÇAĞRI

Basın mensupları, bürokratların yanı sıra vatandaşın da izlediği basın açıklamasında Başkan Aktaş, halk plajlarının temiz tutulması için vatandaşa duyarlılık çağrısı yaptı: “Plajlar; biriken çöp, yosun, taş ve benzer atıkların toplanarak her gün kullanıma hazır hale getiriliyor. Bu noktada her bir vatandaşın duyarlılığı çok önemli… Maalesef hiç olmaması gereken üzücü manzaralarla karşılaşıyoruz.

TEK BİR ÇİVİ ÇAKILMADI

Sahillerde yetkinin Gemlik ve Mudanya belediyelerinin isteği üzerine 2020 yılındaki meclis kararıyla ilçelere devredildiğini hatırlatan Aktaş, her iki belediyeyi de eleştirdi: “Karacabey, İznik ve Orhangazi Belediyemiz ‘bizim gücümüz yetmez’ deyip sahillerdeki yetkiyi istemedi. Ancak tüm meclis üyelerinin ‘evet’ demesine rağmen Mudanya’da maalesef sahillere tek bir çivi bile çakılmadı. Gemlik’te de polemik konusu olduğu için söylüyorum. Kumla’dan çok teşekkürler alıyorum. Ancak 1000 tane şezlong muhabbeti var, herkes oraya takıldı. Kumla’da 1-1,5 kilometreden hariç çivi çakılan nokta kadar yer yok. Burası sonuçta 5 yıldızlı tatil köyünün plajı değil, halk plajı. Bu tip yerlerde kafesi, şezlongu, işgaliyesiyle ilgili rant hesapları yapılır. Bizim öyle bir hesabımız yok. İki yıllık süreçle verdik. İki yılın sonunda Mudanya’da çivi çakmak nasip olmadı. Gemlik Belediyesi’nde de Kumla’dan başka bir şey görmedik. Hala kumla ile alakalı muhabbetler yapılıyor. Kurşunlu gibi çok daha büyük sahil var. İhalesini yaptık, ancak giren firma olmadı. Yeni bir ihale gerçekleştirdik.

ÇÖP TARTIŞMASI

Maalesef ‘sahil bize ait değil, çöpünü toplamıyorum’ gibi bir algıyla zaman zaman karşılaşıyoruz. Ben ilçe belediye başkanlığı da yaptım. Çöpü ilçe belediyesi toplar, bertarafıyla ilgili iş ve işlemleri Büyükşehir Belediyesi yapar. Büyükşehir olarak bizim temizlik işleri gibi bir birimimiz yok. Ama arkadaşlarımızla birlikte bıkmadan usanmadan bu işleri yerine getirmeye çalışıyoruz.

SU İÇİN YATIRIM

Aktaş’ın basın açıklamasını takip eden yöre sakinleri sık sık toplantıya dâhil olarak sorunlarını dile getirmeye çalıştı. Başkan Aktaş, vatandaştan basın açıklamasının tamamlanması için müsaade isterken sonrasında kendilerine de söz verileceğini ifade etti. Vatandaşın özellikle dert yandığı içme suyu sorunu hakkında Aktaş, arıtma tesisi ve içme suyu isale hattı çalışmalarının yılsonuna kadar tamamlanacağı sözünü verdi.

İÇME SUYU İLE BAHÇE SULANIYOR

Esence’de (Eşkel) normalde bin 300’lerde olan nüfus yoğunluğunun yaz aylarıyla birlikte 15-20 binleri bulabildiğini ve özellikle hafta sonları yoğunluk yaşandığını belirten Başkan Aktaş, bölgedeki içme suyu sorununun dönemsel ve bu yoğunluktan kaynaklandığını da hatırlattı. Öte yandan Aktaş, içme suyunun bölgede bahçe sulamada kullanıldığını ve bunun da su sorununa neden olduğunu vurguladı. Toplantıda söz alan bazı yöre sakinleri ve mahalle muhtarı, içme suyuyla bahçe sulaması yapıldığını doğruladı.

‘MEYHANE İSTEMİYORUZ’

Vatandaşla diyalog bölümünde bir kişi, Eşkel’deki alkollü mekânlara bir çeki düzen verilmesi ve bölgede bir barlar sokağı oluşturulması gerektiğini ifade etti. Yine yöre sakinlerinden bir kadın, bu talebe tepki göstererek Eşkel’de meyhane veya pavyon istemediklerini söyledi. Eşkel sahilinde yapımı tamamlanmamış halde duran ‘dalgakıran’ın geceleri tekinsiz hale geldiğini belirten kadın, başkan gelecek diye sahilde çalışma yapıldığı vurguladı ve bu çalışmanın her zaman yapılmasını istedi. Sinek çokluğundan şikayet eden vatandaşa Aktaş, düzenli ilaçlama yapıldığı ve bu çalışmaların süreceğini söyledi.

GAZETECİLERE TEPKİ

Basın toplantısını takip eden halktan biri, gazetecilerin Eşkel’e daha önce hiç gelmediğini, sorunları bilmediğini belirterek ‘Böyle gazetecilik mi olur? Bu basın toplantısından 1 hafta önce gelip burada kalıp sorunları dinlemesi ve öğrenmesi gerekir gazetecilerin’ şeklinde ifadeler kullandı. Gazetecilerin sessizliğini koruduğu tepkiye Başkan Aktaş, gazetecilerin görevleri üzerine değerlendirme yaparak yanıt verdi.

***

TÜRKYILMAZ’A ELEŞTİRİ

Mudanya sahil bandındaki düzenleme hakkında CHP ilçe başkanlığı ve Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz’ın açıklamalarına dair görüşü sorulan Başkan Aktaş, “Mudanya 100 bin, Bursa 3 milyon nüfuslu… Kendimi Mudanya ile yarıştıracak değilim. Bilgi ve tecrübeyi zaten tartışmam bile. Mudanya ile ilgili yapılanlar orada. Çıkacak, 8,5 yılda ne yapmış anlatacak. Hepsini 2 sene bıraktık ne yaptın? Çivi bile çakmadı. ‘İstemedim, meclis karar almış’ dedi. Doğru sen meclise gelmediğin ve alakan olmadığı için bilmiyorsun. Ama o dilekçeyi sen verdin. Topu önceki döneme atmak istemiyorum. Ama sahilde yapılan imalatta müteahhitten kaynaklanan bazı sıkıntılar vardı. Dönem dönem orada belirli tadilatlar yapıyoruz. Kurban Bayramı’nda 17 ilçeden sadece Mudanya’dan şikâyet aldık. Daha çöpü toplamaktan acizler. Amaçları iş yapmak değil. Amaçları bağcıyı dövmek, bizi işimizi ihmal ediyormuş gibi göstererek zor durumda bırakmak. Biz işimizin başındayız 7/24 alarm halindeyiz” dedi.

***

KAÇAK YAPILAŞMA VAR!

Eşkel’de imar durumuna yönelik soruya yanıt veren Aktaş, “Kaçak yapılaşma var. İnşaat ve oturma ruhsatı tamamen ilçe belediyesiyle alakalı. Buraya ilgi giderek artacaktır. Bunların planlanması gerekiyor. Burada imar barışından istifade ederek alınmış yerler de var. Mudanya Belediyesi’nden temmuz ayında planlar geldi. Büyükşehir’in Eylül Meclisine yetişir diye düşünüyorum. 1/100 binlik planla alakalı önümüzdeki haftadan itibaren görüşmeler de başlıyor” dedi. Aktaş, bölgede turizm yatırımı konusundaki bir soruya ise “Bugüne kadar sahilde turizm yatırımı için gelen 1 kişi bile olmadı” yanıtını verdi. Aktaş, salgınla birlikte insanlarda yeşil, çevre ve doğaya karşı artan duyarlılığın bir yansıması olarak bu tarz yerlere ilginin arttığını bunun hem bireysel hem de turizm yatırımı olarak bölgeye yansıyacağını söyledi.

***

ŞEHRİN İÇİNDE KASABA

Eşkel’e giderken sağlı sollu zeytinlikler arasından geçiyorsunuz. İki şeritli ve bol virajlı yolu katlanır kılan bir manzara var. Filizleri gümüşe dönmüş yeşil örtü insanı büyülüyor. Hani bilmeyen biri geçse o yoldan ‘Burası Bursa mı?’ der. Ki Bursa’nın keşfedilmeyi bekleyen nice eşsiz güzellikleri var. Yer yer estetik yapılar, yer yer köy yerleşimleri görüyorsunuz. Yeşilin içine dalmış zevkten yoksun beton ucubeler de yok değil. Özellikle de yol boyunca koylardaki özel mülkiyet alanları şaşırtıcı derece büyük. Bu insanlar, buraları nasıl almış? Nasıl konutlaştırmış? Hayret doğrusu… Ultra lüks sayılacak yapılar da var küçük tek katlılar da… Yol boyunca göze çarpan bir başka rahatsız edici unsur ise kirlilik; şişeler, poşetler, kutular, molozlar vs. İnsanoğlunun hoyratlığı bazen tiksindirici boyuta ulaşabiliyor. Artık şu kirletmeme alışkanlığı kazanmamız gerek. Eşkel sahili gittiğimizde temizdi. Halkın dediği gibi başkan gelecek diye mi temizlenmiş, öncesinde temiz miydi, artık hep böyle temiz mi kalacak ayrı bir takip konusudur. Sahil temizdi ama rüzgâr, oranın bir gerçeği ve durmadan plajdan havalandırdığı kumu içerilere doğru taşıyor. Eşkel’de yapılar, sahil kasabasının ötesine geçememiş. Tepelerdeki lüks konutları saymazsak tek katlı, derme çatma, metruk ve bakımsız çok yapı gördüm. Nüfus yoğunluğu orta yaş ve üzeri. Birçoğunun eğitim düzeyi düşük. Öyle ki hem fiyatı ucuz diye (5’te biri) diye musluk suyuyla bahçe suluyor hem de su bitti diye yakınıyor. Öyle ki hem çöpünü yere atıyor veya atılmasına müsaade ediyor hem de sinekten şikâyet ediyor. Öyle ki hem kaçak yapı yapıyor hem de adalet istiyor. Öyle ki hem okumuyor hem de çok şeyi biliyor. Öyle ki hem pavyon istiyor hem de fuhuş, uyuşturucu ve alkol olmasın diyor... Birbiriyle ve kendisiyle çelişen sosyal tipolojilerimiz var. Bazı yerlere hizmeti anlatmak hizmeti götürmekten daha zor… Her şeyi devletten bekleyen zihniyet, kapısını süpürmekten aciz ama isyankâr… Hayatını saygın, estetik ve zararsız kılma bilincinde değil ama talepkâr… Böyle bir tabloda gönüllere girmek de zor iş doğrusu…

***

İZNİK GÖLÜ’NE MAVİ BAYRAK

İznik Gölü’ne Mavi Bayrak alabilmek için Türkiye Çevre Eğitim Vakfı’na başvuran Büyükşehir Belediyesi, su kalitesinden temizlik ve can güvenliğine, engelli erişim imkanlarından soyunma kabinleri ve duşlara kadar 33 farklı kriteri yerine getirdi. İznik İnciraltı Halk Plajı, Bursa’nın ilk Mavi Bayraklı plajı olmaya hak kazandı. Mavi Bayrak, Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, İznik Kaymakamı Recai Karal, İznik Belediye Başkanı Kağan Mehmet Usta ve Türkiye Çevre Eğitim Vakfı Kuzey Ege İller Koordinatörü Doğan Karataş’ın da katıldığı törenle İznik semalarında dalgalanmaya başladı.

BİR SEMBOL

Aktaş, “Marka olmanın belirli doneleri var. Marka olmak için markası tescillenmiş alanlarınızın olması lazım. Daha önce Türkiye Çevre Eğitim Vakfı'na bu konuda müracaat etmiştik. Birbirinden ayrı ve önemli 33 kriteri yerine getirdik ve yüksek kalite göstergesi olan mavi bayrak ödülünü almaya hak kazandık. Sürdürülebilir çevre yatırımlarımızla sadece İnciraltı Plajımız değil, bütün plajlarımıza Mavi Bayrak almayı arzu ediyoruz. Biz Mavi Bayrağı bir sembol olarak görüyoruz. Olaya kısa vadeli değil şu cennet şehri daha da güzelleştirmek adına daha uzun vadeli bakmak zorundayız” dedi.

ALMAK ZOR

Türkiye’de 1993 yılından beni Mavi Bayrak organizasyonunun sorumluluğunu yürüten Türkiye Çevre Eğitim Vakfı Kuzey Ege İller Koordinatörü Doğan Karataş Bursa’nın tarihinde ilk kez Mavi Bayrağa sahip olduğunu ve İznik’in, Van Gölü’nden sonra bu bayrağa sahip olan ikinci göl olduğunu vurguladı. Karataş, “Bugün bu bayrağın burada dalgalanmasını sağlayan Büyükşehir Belediye Başkanımız ve ekibine şükranlarımı sunarım. Mavi Bayrağı almak çok zor ama kaybetmek çok kolaydır. Önemli olan kazanılmış bu bayrağı koruyabilmektir. Bizce bu bayrağın korunması için en büyük sorumluluk plaj kullanıcısınındır. Bu sebeple bayrağımızı plaj kullanıcılarımıza, halkımıza, İzniklilere, Bursalılara emanet ediyor ve bayrağımızın uzun yıllar gururla dalgalanmasını ümit ediyoruz” diye konuştu. İznik Belediye Başkanı Kağan Mehmet Usta da Mavi Bayrağın İznik’e kazandırılması noktasındaki çalışmaları nedeniyle Başkan Aktaş’a teşekkür etti.

Yorumlar (0)
Namaz Vakti 03 Nisan 2025
İmsak 06:47
Güneş 08:18
Öğle 13:10
İkindi 15:31
Akşam 17:52
Yatsı 19:17
6
hafif yağmur
Puan Durumu
Takımlar O P
1. Galatasaray 28 71
2. Fenerbahçe 27 65
3. Samsunspor 28 51
4. Beşiktaş 27 47
5. Eyüpspor 28 44
6. Başakşehir 27 39
7. Göztepe 27 38
8. Gaziantep FK 27 38
9. Kasımpaşa 28 38
10. Trabzonspor 27 36
11. Antalyaspor 28 36
12. Konyaspor 28 34
13. Rizespor 27 33
14. Alanyaspor 28 31
15. Sivasspor 28 30
16. Bodrum FK 28 30
17. Kayserispor 27 30
18. Hatayspor 27 19
19. A.Demirspor 27 -2
Takımlar O P
1. Kocaelispor 31 62
2. Karagümrük 31 56
3. Erzurumspor 31 54
4. Gençlerbirliği 31 51
5. Bandırmaspor 31 51
6. İstanbulspor 31 49
7. Ahlatçı Çorum FK 31 46
8. Amed Sportif 31 46
9. Boluspor 31 45
10. Ümraniye 31 45
11. Esenler Erokspor 31 44
12. Iğdır FK 31 44
13. Keçiörengücü 31 42
14. Pendikspor 31 41
15. Sakaryaspor 31 39
16. Ankaragücü 31 38
17. Manisa FK 31 37
18. Şanlıurfaspor 31 34
19. Adanaspor 31 27
20. Yeni Malatyaspor 31 -21
Takımlar O P
1. Liverpool 30 73
2. Arsenal 30 61
3. Nottingham Forest 30 57
4. M.City 30 51
5. Newcastle 29 50
6. Chelsea 29 49
7. Aston Villa 30 48
8. Brighton 30 47
9. Fulham 30 45
10. Bournemouth 30 44
11. Brentford 30 41
12. Crystal Palace 29 40
13. M. United 30 37
14. Tottenham 29 34
15. Everton 30 34
16. West Ham United 30 34
17. Wolves 30 29
18. Ipswich Town 30 20
19. Leicester City 30 17
20. Southampton 30 10
Takımlar O P
1. Barcelona 29 66
2. Real Madrid 29 63
3. Atletico Madrid 29 57
4. Athletic Bilbao 29 53
5. Villarreal 28 47
6. Real Betis 29 47
7. Rayo Vallecano 29 40
8. Celta Vigo 29 40
9. Mallorca 29 40
10. Real Sociedad 29 38
11. Sevilla 29 36
12. Getafe 29 36
13. Girona 29 34
14. Osasuna 29 34
15. Valencia 29 31
16. Espanyol 28 29
17. Deportivo Alaves 29 27
18. Leganes 29 27
19. Las Palmas 29 26
20. Real Valladolid 29 16