banner69

Bursa İRAP bize ne diyor?

Birinci derece deprem kuşağında yer alan ve çeşitli afet riskleri barındıran Bursa için geçen hafta önemli bir toplantı yapıldı. Bursa İl Afet Risk Azaltma Planı (Bursa İRAP) kamuoyuna tanıtıldı. Yoğun gündemde sınırlı yer bulunan ve kent için 6 amaç, 39 hedef ve 245 eylem belirlendiği duyurulan Bursa İRAP nedir? Plan, neleri barındırmaktadır? Bursa Görüş okuyucusu için derledik…

ÖZEL HABER 28.12.2021, 01:29
Bursa İRAP bize ne diyor?

Haber: N. Nuri Yavuz

 

Bursa İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) tarafından hazırlanan Bursa İRAP, geçen hafta Vali Yakup Canbolat başkanlığındaki bir tanıtım toplantısıyla Tayyare Kültür Merkezi’nde kamuoyuyla paylaşıldı.

Bursa İRAP’ı hazırlama sürecine 68 ayrı kurum ve kuruluşu temsilen 175 temsilcinin katıldığı açıklandı. ‘Deprem’, ‘Kütle Hareketleri’, ‘Taşkın-sel’, ‘Meteorolojik ve İklim Değişikliği Kaynaklı Afetler’ ve ‘Endüstriyel Kazalar’ Bursa’da öne çıkan afetler olarak ele alındı. Bursa İRAP kapsamında 6 amaç, 39 hedef ve 245 eylem belirlendiği duyuruldu. Kamuoyuna bu ifadelerle yansıyan Bursa İRAP’ın ayrıntılarını AFAD Bursa yetkililerinden alınan verilere göre Bursa Görüş okuyucuları için derlendik.

İL AFET RİSK AZALTMA PLANI (İRAP) NEDİR?

Afetlerin olası etkilerini dikkate alarak; bu etkileri en aza indirmek adına afetler olmadan hayata geçirilmesi gerekenleri süreç dâhilinde tarifleyen, sorumluları ve sorumlulukları tanımlayan sürdürülebilir bir plandır. Bu plan herhangi bir kurum ve kuruluşun değil ildeki tüm kurum ve kuruluşların iş birliği ile oluşturulan bir plandır.

BURSA İRAP SÜRECİ

Bursa İRAP (İl Afet Risk Azaltma Planı) çalışmalarına Ocak 2021 tarihi itibariyle başlandı. Plan hazırlanırken Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı tarafından illere gönderilen İRAP Hazırlama Kılavuzundan yararlanıldı. 28 Ocak 2021’de Vali Yakup Canbolat başkanlığında ildeki Kamu Kurum/Kuruluş Yöneticileri ile İRAP Üst Düzey Bilgilendirme Toplantısı yapıldı. 11 Şubat 2021 tarihinde AFAD İl Müdürü Yalçın Mumcu başkanlığında Teknik Çalışma Grubuna seçilen konusunda uzman Kurum/Kuruluş personelleri ile İRAP Bilgilendirme Toplantısı gerçekleştirildi. İRAP kapsamında muhtelif tarihlerde ilimizde yer alan kamu kurum/kuruluşları, yerel yönetimler, üniversiteler, özel sektör ve sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte 2 çalıştay, 35 bilgilendirme toplantısı ve 5 tanıtım toplantısı düzenlendi. Bu toplantılarda İRAP planının önemine ve paydaş kurum kuruluşların görev ve sorumluluklarına vurgu yapıldı. İRAP kapsamında yapılan anket sonucu ve ildeki mevcut afet geçmişi dikkate alınarak seçilen afet türleri Deprem, Kütle Hareketleri, Taşkın/Sel, Meteorolojik ve İklim Değişikliği Kaynaklı Afetler ve Endüstriyel Kazalar olarak belirlendi. Yapılan çalışmalar doğrultusunda ildeki afet risklerini önlemek için 6 Amaç, 39 Hedef ve 245 Eylem ve eylemlere ait sorumlu-destekleyici kurum ve kuruluşlar belirlendi.

AFET TÜRÜNE GÖRE EYLEM DAĞILIMI

Bursa İRAP kapsamında ‘Deprem’ için 67, ‘Kütle Hareketleri’ için 22, ‘Taşkın/Sel’ için 71, ‘Meteorolojik ve İklim Değişikliği Kaynaklı Afetler’ için 61, ‘Endüstriyel Kazalar’ için 23 ve tüm afetler için 1 eylem kabul edildi.

BURSA İRAP AMAÇLARI

Bursa İRAP kapsamında şu 6 amaç belirlendi: ‘Şehrimizi Afetler Karşısında Daha Dirençli Hale Getirmek’, ‘Afetlere Karşı Toplum Bilincini Arttırmak’, ‘Afet Sonrası Müdahale ve İyileştirme İçin Kapasiteyi Arttırmak’, ‘Afet Yönetiminde İş Birliğini Güçlendirmek’, ‘Risk Yönetimi İçin Veri Toplama’ ve ‘Afetlere Karşı Koruyucu Tedbirleri Alarak Etkilenebilirliği Azaltmak’

BURSA İRAP HEDEFLERİ

‘Şehrimizi Afetler Karşısında Daha Dirençli Hale Getirmek’ amacı bağlamında şu hedefler belirlendi:

  • ‘Afete Dayanıklı Yapılaşma’
  • ‘Kamu ve Özel Sektör Yatırımlarının Afetler Karşısında Denetimlerini Artırmak’
  • ‘Riskli Yapılar İçin Çözüm Uygulamaları’
  • ‘Kültürel Miras Yapılarının Afet Risklerinin Azaltılması’
  • ‘Mekânsal Planlamada Afet Risklerini Dikkate Almak’
  • ‘Alt Yapı Yatırımlarında Afet Risklerini Dikkate Almak’
  • ‘Riskli Alanlar İçin Çözüm Uygulamaları’
  • ‘Taşkın Tehlikesini Azaltmak’
  • ‘Taşkına Direnci Arttırmak’
  • ‘Endüstriyel Kurum ve Kuruluşlar Arası İş Birliğini Artırmak’
  • ‘Binalarda, Ortak Kullanım Alanlarında ve Ulaşımda İklim Değişikliğine Yönelik Azaltım Önlemlerinin Azami Düzeye Çıkarılması’
  • ‘Yenilenebilir Enerji Yatırımları İle İklim Değişikliğine Yönelik Azaltım Önlemlerinin Azami Düzeye Çıkarılması’
  • ‘Katı Atık ve Atık Su Yönetiminin İyileştirilmesi’
  • ‘Sanayi Tesislerinde Sera Gazı Azaltımını Sağlamak’
  • ‘Riskli Bölgelerin Belirlenmesi ve Isı Adası Etkisini Azaltıcı Tedbirlerin Alınması’
  • ‘Planlama Düzeyinde Isı Adası Etkisinin Azaltılması’
  • ‘Ulaşımdan Kaynaklanan Isı Adası Etkisinin Azaltılması’
  • ‘Meteorolojik Olaylar Sonucunda Oluşabilecek Sel ve Taşkınlara Karşı Riskli Bölgelerde Tedbir Alınması’
  • ‘Aşırı Hava Olaylarının ve Bunun Sonucu Ortaya Çıkan Afetlerin İnsan Sağlığına Olası Etkisinin Azaltılması’
  • ‘Kuraklık, Beslenme ve Gıda Güvenliği İle İlgili Tedbirlerin Alınması’
  • ‘Hassas Grupların Etkilenebilirliğini En Aza İndirgemek’
  • ‘Mevcut Yeşil Alanların Yapılaşmaya Açılmasının Önlenmesi ve Yeni Yeşil Alanlar Oluşturulması’
  • ‘Biyoçeşitliliğin Korunması ve Arttırılması’

‘Afetlere Karşı Toplum Bilincini Arttırmak’ amacı bağlamında şu hedefler belirlendi:

  • ‘Eğitim Faaliyetleri’
  • ‘Bilinçlendirme Faaliyetleri’
  • ‘İklim Değişikliği ve Meteorolojik Olaylara Yönelik Eğitim ve Bilinçlendirme Faaliyetlerinin Planlanması ve Yapılması’
  • ‘İklim Değişikliğinin Sağlık Üzerine Etkileri Konusunda Kamuoyunun Bilinçlendirilmesi ve Bilgilendirilmesi’
  • ‘Halkın Sel/Taşkın, Aşırı Hava Olayları, Orman Yangınları, Kuraklık ve Tasarruf Konularında Bilinçlendirilmesi ve Farkındalık Çalışmalarının Azami Düzeye Çıkarılması’
  • ‘Vatandaşların Biyoçeşitlilik ve Koruma Alanları Hakkında Bilinçlendirilmesi’

‘Afet Sonrası Müdahale ve İyileştirme İçin Kapasiteyi Arttırmak’ amacı bağlamında şu hedefler belirlendi:

  • ‘Afet Riski Belirleme Yöntemlerinin Geliştirilmesi ve Çeşitlendirilmesi’
  • ‘Toplanma ve Barınma Alanlarına Yönelik Çalışmalar’

‘Afet Yönetiminde İş Birliğini Güçlendirmek’ amacı bağlamında şu hedefler belirlendi:

  • ‘İlimizi Kapsayan Coğrafi Bilgi Sisteminin (Cbs) Kurulması ve Kullanımı’
  • ‘Afet Yönetiminde Kurumsal Kapasitenin Arttırılması’
  • ‘Olay Türüne Göre Kurumsal Farkındalıkların Oluşturularak Bölgesel Destek Yapısına Dâhil Edilmelidir’
  • ‘İklim Değişikliğine Yönelik Kurumlararası Koordinasyon ve Örgütlenme Çalışmalarının İyileştirilmesi’

‘Risk Yönetimi İçin Veri Toplama’ amacı bağlamında şu hedefler belirlendi:

  • ‘Riskli Yapı Stokuna Ait Envanter Çalışmaları’
  • ‘Riskli Alanların Ortaya Konulması’
  • ‘İklim Değişikliğinin Sağlık Üzerine Etkileri Konusunda İstatistiki Veri Toplama ve İzlenmesi’

‘Afetlere Karşı Koruyucu Tedbirleri Alarak Etkilenebilirliği Azaltmak’ amacı bağlamında şu hedefler belirlendi:

  • ‘Taşkından Etkilenebilirliği Azaltmak’

BURSA İRAP EYLEM ÖRNEKLERİ

‘Milli Eğitim Müdürlüğünce Düzenlenecek Eğitim Takvimine Göre Afet Eğitim Merkezinde Afet Simülasyonları Eşliğinde Düzenlenen Eğitimlerin Sayısının ve Etkinliğinin Arttırılması’ eylemi belirlendi. Depreme yönelik belirlenen bu eylem İl Milli Eğitim Müdürlüğü sorumluluğunda olacak, AFAD Bursa destek verecek. 2022-2024 döneminde gerçekleştirilecek.

‘İl Genelinde Meydana Gelen Kütle Hareketleri Olaylarının Etkilediği Alanların Haritalandırılması ve Sayısal Envanterinin Oluşturulması’ eyleminde AFAD Bursa sorumlu olacak; İlçe Belediyeleri, Büyükşehir Belediyesi ve Üniversiteler destek verecek. Bu eylem 2022-2027 döneminde yapılacak.

‘Havzalarda Doğal Bitki Örtüsünün Korunması ve Tersip Bentleri Islah Şekillerinin, Erozyon Kontrol Yapıları ve Ekin Yönetim Uygulamaları ile Ağaçlandırmanın Teşvik Edildiği Doğal Su Tutma Yöntemlerinin Yaygın Olarak Uygulamaya Koyulması’ eylemi, DSİ 1. Bölge Müdürlüğü sorumluluğunda olacak, Orman Bölge Müdürlüğü destek verecek ve 2022-2027 döneminde gerçekleştirilecek.

‘İklim Değişikliğinin Bitki ve Hayvan Yetiştiriciliğine Yaptığı Olumsuz Etkilerin Saptanması, Tedbirler Konusunda Üreticilerin Bilinçlendirilmesi’ eylemi için İl Tarım ve Orman Müdürlüğü sorumlu olacak, üniversiteler destek verecek ve 2022-2027 döneminde bu eylem adımı atılacak.

‘Endüstriyel Kazalarda Afet Öncesi Önleyici ve Koruyucu Donanım ve Kapasitenin İyileştirilmesi’ eylemi için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Bursa Rehberlik ve Teftiş Grup Başkanlığı sorumlu olacak.

‘Bisiklet ve Elektrikli Araç Kullanım Oranının Arttırılması İçin Bisiklet Yollarına İlave Yapılması’ eyleminde İlçe Belediyeleri sorumlu olacak, Büyükşehir Belediyesi destekleyecek, eylem 2022-2027 döneminde gerçekleştirilecek.

KURUMLARA GÖREV MESAJI

AFAD Bursa yetkililerinden yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: “245 Eylemimiz arasında genel olarak; Kentsel Dönüşüm Projeleri, Eğitim ve Bilinçlendirme Faaliyetleri, Erken Uyarı Sistemlerinin Kurulması, Islah Projeleri ve Kurumlar Arası Koordinasyon başlıkları ön planda yer almaktadır. İrap sürecinde 68 farklı kurum/kuruluşu temsilen yaklaşık 175 temsilci çalıştaylarımıza katılım sağlamıştır. Hayata geçirilmesi planlanan eylemlerle afetlerden kaynaklanan kayıpları azaltmak ve ilimizin afetlere karşı dirençliliğini arttırmak hedeflenmiştir. Bu durum bize eylemlerden sorumlu paydaş kurumların söz konusu eylemleri sahiplenmesinin ne kadar önemli olduğunu vurgulamaktadır. İRAP kapsamında görev verilen kurum ve kuruluşların planda yer alan eylemleri hayata geçirebilmeleri “afetlere dirençli toplum” hedefine ulaşmak için büyük önem arz etmektedir. İl Afet Risk Azaltma Planı dinamik bir süreç olup Eylemlerimiz için gerekli eklemeler ve eksiltmeler yapabilme imkânını paydaşlarımıza tanımaktadır. Planımızın güncel tutulması ve eylemlerimizin uygulanabilir olması Afetleri anlamak etkilerini azaltmak için oldukça önemlidir. Hazırlanan Bursa İl Afet Risk Azaltma Planı; Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığımız tarafından kontrol edilmiş ve Bursa Valimiz tarafından Eylül 2021 tarihinde onaylanarak tamamlanmıştır. Plan doğrultusunda belirlenen eylemlere ait izleme ve değerlendirme süreci için yapılması gereken iş ve işlemler, plandan sorumlu İl ve Kurum Yöneticisi olarak görevlendirilen personeller tarafından https://irapizleme.afad.gov.tr/ adresindeki sistemden yürütülmektedir.”

Yorumlar (0)
Namaz Vakti 07 Nisan 2025
İmsak 06:47
Güneş 08:18
Öğle 13:10
İkindi 15:31
Akşam 17:52
Yatsı 19:17
6
hafif yağmur
Puan Durumu
Takımlar O P
1. Galatasaray 28 71
2. Fenerbahçe 28 68
3. Samsunspor 29 51
4. Beşiktaş 28 47
5. Eyüpspor 29 47
6. Başakşehir 28 42
7. Kasımpaşa 29 41
8. Göztepe 28 39
9. Gaziantep FK 28 39
10. Antalyaspor 29 39
11. Trabzonspor 28 36
12. Konyaspor 29 34
13. Rizespor 28 34
14. Bodrum FK 29 33
15. Kayserispor 28 33
16. Sivasspor 29 31
17. Alanyaspor 29 31
18. Hatayspor 28 19
19. A.Demirspor 28 -2
Takımlar O P
1. Kocaelispor 32 63
2. Karagümrük 32 59
3. Erzurumspor 32 54
4. Gençlerbirliği 32 54
5. İstanbulspor 32 52
6. Bandırmaspor 32 52
7. Ahlatçı Çorum FK 32 47
8. Amed Sportif 32 47
9. Ümraniye 32 46
10. Keçiörengücü 32 45
11. Esenler Erokspor 32 45
12. Boluspor 32 45
13. Iğdır FK 32 45
14. Pendikspor 32 42
15. Sakaryaspor 32 42
16. Ankaragücü 32 38
17. Şanlıurfaspor 32 37
18. Manisa FK 32 37
19. Adanaspor 32 27
20. Yeni Malatyaspor 32 -21
Takımlar O P
1. Liverpool 31 73
2. Arsenal 31 62
3. Nottingham Forest 31 57
4. Chelsea 31 53
5. M.City 31 52
6. Aston Villa 31 51
7. Newcastle 29 50
8. Fulham 31 48
9. Brighton 31 47
10. Bournemouth 31 45
11. Crystal Palace 30 43
12. Brentford 31 42
13. M. United 31 38
14. Tottenham 31 37
15. Everton 31 35
16. West Ham United 31 35
17. Wolves 31 32
18. Ipswich Town 31 20
19. Leicester City 30 17
20. Southampton 31 10
Takımlar O P
1. Barcelona 30 67
2. Real Madrid 30 63
3. Atletico Madrid 30 60
4. Athletic Bilbao 30 54
5. Villarreal 29 48
6. Real Betis 30 48
7. Celta Vigo 30 43
8. Real Sociedad 30 41
9. Rayo Vallecano 30 40
10. Mallorca 30 40
11. Getafe 30 39
12. Sevilla 30 36
13. Girona 30 34
14. Osasuna 29 34
15. Valencia 30 34
16. Espanyol 29 32
17. Deportivo Alaves 30 30
18. Leganes 29 27
19. Las Palmas 30 26
20. Real Valladolid 30 16