banner69

Bursa bir kalite şehri olabilir mi?

Kentte sivil toplum hayatının tanınmış simalarından KALBİR Başkanı Mustafa Karaman, Sultan II. Beyazid tarafından yürürlüğe konulan ‘Kanunname-i İhtisab-ı Bursa’ metnine atıfta bulunarak ‘ilkler kenti’ olarak ifade ettiği Bursa’nın adının ‘Kalite Şehri Bursa’ şeklinde değiştirilmesi için çağrı yaptı: “Bursa bir şeyle anılacaksa kalite ile anılmalıdır!..”

SİVİL TOPLUM KURULUŞLARI 24.05.2022, 05:00 27.05.2022, 22:48
Bursa bir kalite şehri olabilir mi?

Haber: N. Nuri Yavuz

Bursa, her şeyden biraz biraz… Biraz tarım kenti, biraz sanayi; biraz turizm kenti, biraz kültür; biraz işçi kenti, biraz sermaye… Net bir kimliği olmayan fakat multikültürel yönü güçlü duran Bursa’nın kentsel varlığı için birçok tanımlama yapılıyor.  Bu tanımlamalar da sivil ve siyasi aktörlerin konumlanmalarına göre şekilleniyor. Kente dair gerçekçi ve akılcı yorumlardan ziyade uçuk ve hayalci yaklaşımlar ortaya konuyor. Milli kültür ve tarihe dayalı fikirlerden çok gündelik akıma kapılan vasat ve yavan iddialar yankı buluyor.

1502’DEN BERİ

Kalite Birliği Derneği (KALBİR) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Karaman, geçen hafta düzenlediği bir basın toplantısında Bursa’ya dair tarihsel derinliği olan bir çağrıda bulundu.

Sultan II. Beyazid tarafından 1502 yılında yürürlüğe konulan ve ‘Dünyanın bugünkü manada ilk standardı’ olarak kabul edilen ‘Kanunname-i İhtisab-ı Bursa’ metninden hareketle kentin asıl kimliğinin kalite olduğunu savunan KALBİR Başkanı Karaman, TBMM’de Bursa adının ‘Kalite Şehri Bursa’ şeklinde değiştirilmesini önerdi.

KALBİR’in 1502 tarihini referans aldığını ve ‘Kanunname-i İhtisab-ı Bursa’ metninin tüm dünya tarafından kabul gören bir standartlar manzumesi olduğunu savunan Karaman, KALBİR’in Bursa’da kalite alanında duyarlılığı ve farkındalığı artırma çabasına değindi.

BAYRAK SEVDASI

KALBİR olarak yaptıkları çalışmalardan övünçle bahseden Karaman, bilhassa kent dinamiklerinin desteğiyle tamamen gönüllü olarak gerçekleştirdikleri Türk Bayrağı dağıtımını heyecanla anlattı. Karaman, KALBİR’in kurumsal üyeleri, sanayiciler, iş adamları, yöneticiler, eğitimciler, kalite gönüllüleri ve Bursalıların desteğiyle tamamen ücretsiz olarak sadece Bursa’ya değil ülkenin birçok iline on binlerce Türk Bayrağı dağıttıklarını söyledi.

KALİTE ORDUSU

‘Kalite Şehri Bursa’ sloganıyla faaliyet gösteren KALBİR tarafından yetiştirilen ‘Kalite Ordusu’ hakkında da bilgi veren Karaman, şunları söyledi: “Bursa Uludağ Üniversitesi’nden (BUÜ) her yıl 100 öğrenci alıyoruz ve yönetim sistemi sertifika programı uyguluyoruz. 12 yıldır bu çalışmayı yapıyoruz. Bin 216 öğrenci yetiştirdik. Bu çalışmalar tamamen ücretsiz olarak yapıyoruz. Üniversitenin herhangi bir fakültesinden mezun olup iş bulmakta zorlanan gençleri kaliteci olarak yetiştirerek ikinci bir bileziği koluna takıyoruz. Stajlarını biz ayarlıyoruz birçoğuna da işi biz buluyoruz.”

TSE’DEN YANAYIZ

‘Bursa bir şeyle anılacaksa kalite ile anılmalıdır. Bizim Kaliteli Bursa’dan başka bir sevdamız yok’ diyen KALBİR Başkanı Karaman, “Biz öyle bir derneğiz ki hak edene hak ettiği ödülü veren ve bunun yanında kalite ile ilgili konuları siyasetin dışında kalarak, ticarete bulaşmadan ifade etme hürriyetini anayasal bir hak gören STK’yız. Bizler Temiz kalitenin temsilcisi olan TSE'den yana tarafız. TSE varken, yancıya, yalancıya, yabancıya gerek yoktur” dedi.

KİRLİ KALİTECİLER

Kalite ve kaliteciler hakkında değerlendirmelerde bulunan Karaman, “Biz temiz kalite olursa kaliteli üretimin de ülkemize hâkim olacağını, tüketim alışkanlıklarının değişeceğini bilen kalitecileriz. Biz temiz kalitecileriz. Peki, kirli kaliteci var mı? Var, hem de kaliteyi öyle bir kirletiyor ki piyasayı kalite algısını kalite ordusunu pisleterek, her yıl ülkemizin 5 miyar dolar parasının yurt dışına gitmesine sağlıyorlar. Biz bu anlayışa dur demek için kurulan bir STK’yız. Bizler tüketici ve sanayiciye çağrı yapıyoruz. Kaliteyi tercih ederek ülkemizin kaynaklarının yurt dışına çıkmasını engelleyebilirsiniz. Kaliteli ürün üreterek ülkemizin gelişimine katkı sağlayabilirsiniz. TSE belgeli ürünleri tercih etmeliyiz” ifadelerini kullandı.

İSİM TESCİLLENDİ

Türk Patent Enstitüsü’ne başvurduklarını ve Bursa’nın adını ‘Kalite Şehri Bursa’ olarak tescil ettiklerini belirten Başkan Mustafa Karaman, “Bursa’yla ilgili 7 yıl önce KALBİR olarak harekete geçtik. Bursa’yla ilgili hiçbir şey aranmasın, bir marka, bir isim aranmasın Bursa’nın bir markası olacaksa kaliteli ile ilgili olmalı dedik ve Türk Patent Enstitüsü’ne müracaatımızı yaptık. Bursa’nın adını Kalite Şehri Bursa olarak tescil ettik. Kalite Şehri Bursa anlayışından yola çıkarak 42 gerekçeyle Bursa’nın kalite şehri olduğunu ifade ettik” şeklinde konuştu. Başkan Karaman, TBMM'nin Bursa'nın adının ‘Kalite Şehri Bursa’ olarak değiştirmesi gerektiğini buna yönelik ziyaretlerde bulunacaklarını söyledi.

42 GEREKÇE

Karaman, söz konusu 42 gerekçeyi şu şekilde sıraladı:

1. Cihana hükmeden bir İmparatorluğun ilk başkenti ve 130 yıl başkentlik yapan yer, Bursa...

2. Cihana hükmeden imparatorluğu kuran Padişahların yattığı yer, Bursa...

3. Yunanlılar tarafından 8 Temmuz 1920 yapılan işgale karşı, TBMM kürsüsüne Puşude-i Siyah adı verilen kara örtü örtüldü ve bu örtü, Bursa'nin kurtuluş günü olan 11 Eylül 1922'ye kadar kürsüde kaldı.

İşgali karşısında, TBMM kürsüsüne, Atatürk'ün emriyle, Puşude-i Siyah adi siyah örtü örtülen tek il, Bursa...

4. Türk'ün destanı, milletin kahramanlık madalyası olan ÇANAKKALE'DE, 4737 şehit ile en fazla şehit veren il, Bursa...

5. 1502 yılında, Sultan II. Beyazıt döneminde, KANUN NAME-İ İHTSAB-1 BURSA adlı standardın yayınlandığı ve uygulandığı yer, Bursa...

Aslı, Topkapı Revan Kütüphanesinde bulunan bu Standard, dünyada yayınlana ilk standarttır...

KANUN NAME-I İHTSAB-I BURSA'nın dünya da yayınlanan ik Standard olduğunu ISO (Uluslararası Standardizasyon Teşkilatı) kabul etmiştir.

6. Göçebe Osmanlılar için ise Bursa'nın fethi bir dönüm noktası oldu, böylece ilk kez yerleşik düzene geçtiler. 7. Osmanlı'nın ilk başkentleri Bursa il sınırları içerisinde yer alan Karacahisar (1299), Yenişehir (1302), Bursa (1326) ve İznik (1331)'tir.

8. Dünyada müziği olmayan nadir halk danslarından biri de Bursa'nın Kılıç Kalkan oyunudur.

9. Bilinen ilk Osmanlı parası 1327 yılında Bursa darphanesinde basılmıştır.

10. Osmanlı'nın ilk üniversitesi olan İznik Orhaniye'si 1335 yılında Bursa'da kurulmuştur.

11. Osmanlı'da gölge oyunu (Karagöz oyunu), Orhan Gazi döneminde Bursa'da doğmuştur.

12. Osmanlı'nın ilk spor alanı, atıcılık ve binicilik sporlarının yapıldığı ye olarak tarihe geçen Bursa'daki Atıcılar'dır.

13. Osmanlı'nın ilk bedesteni Yıldırım Bayezid tarafından Bursa'da yapılan Kapalı Çarşı'dadır.

14. Osmanlı'nın ilk çinisi İznik'te üretilmiştir.

15. Osmanlı'nın ilk hastanesi 1394 yılında Yıldırım Bayezid tarafından Yıldırım'da yaptırılan Yıldırım Darüşşifası'dır.

16. İslam'da Mevlit 1409-1410 yılları arasında Bursa'da Süleyman Çelebi tarafından dönemin konuşulan Türkçesi ile yazılmıştır.

17. Bir kitabı Londra'da bir müzede bulunan astronomi bilgini Molla Fenari. 1424 yılında Bursa'da Osmanlı'nin ilk şeyhülislamı olmuştur.

18. Dünya'nın ilk çarşılı köprüsü 1442'de Bursa'da Irgandı: Hoca Muslihiddin'in babası Pir Ali tarafından yaptırılan Irgandı'dır.

19. Osmanlı'nın ilk yün, pamuk ve ipekli dokumacılığı 1437 yılında Üçkuzular Tekkesi'nin hareminde kurulan makinelerle yapılır.

20. Osmanlı'nın ilk Türkçe kitabeli camisi, II. Murad döneminde Kara Timurtaş Paşa'nin oğlu Umurbey tarafindan yapılan Umurbey Camii'dir.

21. Osmanlı'nın ilk kağıthanesi Bursa'da 1486 yılında Cilimboz Deresi vadisinde kuruldu.

22. Osmanlı'da ilk ipek fabrikası 1833 yılında Fransız Glaizal Ailesi tarafindan Bursa'da kuruldu.

23. Osmanlı'nın ilk krom madeni Bursa Orhaneli'nde 1848 tarihinde bulundu.

24. İlk döner kebap Bursa'da 1867 yılında İskender Efendi tarafından yapıldı.

25. Osmanlı'da Anadolu'da kurulan ilk modern tiyatro, 1878 yılında dönemin Valisi Ahmet Vefik Paşa tarafından 15 Eylül 1879'da açılan Bursa Osmanlı Tiyatrosu'dur.

26. Ülkemizde kaleme anılan ilk bisiklet kitabı Bursa'yı anlatır.

27. İlk Türk operası Bursalı besteci Mehmet Baha Pars tarafından bestelendi.

28. Osmanlı'da ilk şehit dulhanesi 1916 yılında Bursa'da açıldı.

29.Türkiye'nin ilk kayak ve dağcılik kulübü Bursa Dağcılık Kulübü'dür.

30. Türkiye'nin ilk suni ipek fabrikası 1 Şubat 1938 tarihinde Gemlik'te açılmıştır.

31. İlk çamaşır ve bulaşık makinesi 1950 yılında Kamil Tolon'un sahibi olduğu Tolon Fabrikası'nda üretilmiştir.

32. Türkiye'nin ilk yerli tramvayı Bursa'da üretilmiştir.

33. 29 Mart 1989'da açılan Ormancılk Müzesi, Türkiye'de alanında ilktir.

34. Türkiye'nin ilk Organize Sanayi Bölgesi & Kasım 1966'da Bursa'da kurulmuştur.

35. Ülkemizin ilk kadın savaş pilotu, 22 Mart 1913 Bursa doğumlu Sabiha Gökçen'dir

36. Türkiye'nin ilk sivil Cumhurbaşkanı Celal Bayar Bursalıdır.

37. Ülkemizin ilk hayvan hastanesi Bursa'da kurulmuştur.

38. Türkiye'de ilk uluslararası kayak yarışları 25-28 Şubat 1955 tarihleri arasında Uludağ'da gerçekleştirilmiştir.

39. Türkiye'de ilk teleferik 29 Ekim 1963'te Bursa'da açılmıştır.

40. İlk yerli bisiklet 10 Haziran 1964'te Bursa'da üretilmiştir.

41. Türkiye'nin güreşte ilk Avrupa kulüpler şampiyonluğunu, 1976 yılında Yugoslavya'nın Koçani kentinde Avrupa Şampiyonu olan Tofaş Spor Kulübü getirmiştir.

42.Türkiye'nin ilk yerli otomobili TOGG Bursa'da üretilmektedir.

Karaman açıklamasını şu ifadelerle tamamladı: “Yukarıda ifade etmiş olduğumuz gerekçelerden dolayı, Bursa'nın adının KALİTEŞEHRİBURSA olarak değiştirmesi için Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne önerge verilmeli ve bu konuda, tüm vekillerimiz bu önergenin altına imza atmalı ve bu önerge TBMM'de kabul edilmelidir. Tüm Meslek Örgütlerimiz ve Sivil Toplum Kuruluşlarımız, tüm kamu kurumlarımız bu konuda duyarlı ve ısrarcı olmalı ve Bursa, hak etmiş olduğu KALİTEŞEHRİBURSA unvanını almalıdır.”

Sağıroğlu Et Lokantası’nda organize edilen ve KALBiR’in geçmiş dönem başkanı Prof. Dr. Erkan Işığıçok ile Bursa Emekli Vali Yardımcısı İsmail Demirhan’ın selamla konuşması yaptığı basın toplantısı soru cevap ile son buldu.

Yorumlar (0)
Namaz Vakti 09 Nisan 2025
İmsak 06:47
Güneş 08:18
Öğle 13:10
İkindi 15:31
Akşam 17:52
Yatsı 19:17
6
hafif yağmur
Puan Durumu
Takımlar O P
1. Galatasaray 28 71
2. Fenerbahçe 28 68
3. Samsunspor 29 51
4. Beşiktaş 28 48
5. Eyüpspor 29 47
6. Başakşehir 28 42
7. Göztepe 28 39
8. Gaziantep FK 28 39
9. Kasımpaşa 29 39
10. Antalyaspor 29 39
11. Trabzonspor 28 36
12. Konyaspor 29 34
13. Rizespor 28 34
14. Bodrum FK 29 33
15. Kayserispor 28 33
16. Sivasspor 29 31
17. Alanyaspor 29 31
18. Hatayspor 28 19
19. A.Demirspor 28 -2
Takımlar O P
1. Kocaelispor 32 63
2. Karagümrük 32 59
3. Erzurumspor 33 55
4. Gençlerbirliği 32 54
5. İstanbulspor 33 52
6. Bandırmaspor 32 52
7. Keçiörengücü 33 48
8. Iğdır FK 33 48
9. Ahlatçı Çorum FK 33 48
10. Amed Sportif 33 48
11. Ümraniye 32 46
12. Esenler Erokspor 32 45
13. Boluspor 32 45
14. Pendikspor 32 42
15. Sakaryaspor 32 42
16. Ankaragücü 32 38
17. Manisa FK 33 38
18. Şanlıurfaspor 33 37
19. Adanaspor 32 27
20. Yeni Malatyaspor 32 -21
Takımlar O P
1. Liverpool 31 73
2. Arsenal 31 62
3. Nottingham Forest 31 57
4. Chelsea 31 53
5. Newcastle 30 53
6. M.City 31 52
7. Aston Villa 31 51
8. Fulham 31 48
9. Brighton 31 47
10. Bournemouth 31 45
11. Crystal Palace 30 43
12. Brentford 31 42
13. M. United 31 38
14. Tottenham 31 37
15. Everton 31 35
16. West Ham United 31 35
17. Wolves 31 32
18. Ipswich Town 31 20
19. Leicester City 31 17
20. Southampton 31 10
Takımlar O P
1. Barcelona 30 67
2. Real Madrid 30 63
3. Atletico Madrid 30 60
4. Athletic Bilbao 30 54
5. Villarreal 29 48
6. Real Betis 30 48
7. Celta Vigo 30 43
8. Real Sociedad 30 41
9. Rayo Vallecano 30 40
10. Mallorca 30 40
11. Getafe 30 39
12. Sevilla 30 36
13. Osasuna 30 35
14. Valencia 30 34
15. Girona 30 34
16. Espanyol 29 32
17. Deportivo Alaves 30 30
18. Leganes 30 28
19. Las Palmas 30 26
20. Real Valladolid 30 16