banner69

‘Odayı Eyleme Geçireceğiz!’

BSMMMO başkanlığı için Çağdaş Muhasebeciler Grubu’nun önseçimini kazanarak aday olan Hüseyin Halil, listesini tamamen liyakat esasıyla ‘birlikte üretmek ve birlikte yönetmek’ anlayışıyla oluşturduğunu vurgularken geçmiş dönemlerin aksine kendi yönetiminde odanın mesleği ve meslektaşı ilgilendiren konularda beklemede kalmayacağını ve eylemsel bir kimlik kazanacağını savundu.

SİVİL TOPLUM KURULUŞLARI 24.05.2022, 05:00 12.06.2022, 15:45
‘Odayı Eyleme Geçireceğiz!’

Haber: N. Nuri Yavuz

  • Çağdaş Muhasebeciler Grubu, uzun süredir oda yönetiminde iktidarda ve grubun içinde de bir rekabet yaşanıyor. Son olarak BSMMMO’nun mevcut başkanı Doğan Yılmaz’ın da içinde bulunduğu 3 adaylı bir önseçimi kazandınız. Grup üyelerinin sizi aday olarak belirlemesinde ne gibi unsurlar etkili oldu?

Çağdaş Muhasebeciler Grubu, bu dönem neredeyse tüm kadrolarını yeniledi. Yani benim listemden seçilen tüm meslektaşlarım, daha önce hiç yönetim, denetim ve disiplin kurullarında yer almayan isimler. Grup üyelerinin bize gösterdiği teveccühte bu etkili oldu. Bu listeyi oluştururken mesleki liyakat ve duruş esasını gözetmemiz ve isimlerin yıpranmamış oluşu bizi önseçimde bir adım öne çıkardı.

  • Tabi ki odalarda yeni isimlerin görev almasını önemli buluyorum. Fakat listenizdeki isimlerin bahsettiğiniz kurullarda bulunmamış olması, seçilmeniz halinde bir yönetim tecrübesi sorununa neden olmayacak mı?

Çağdaş Muhasebeciler Grubu, bir okuldur. Ben de bu okulun tüm sınıflarında okudum. Yani o okuldan mezun olmadan grup sizi başkan adayı olarak belirlemez. Aynı durum; yönetim, denetim ve disiplin kurulu adaylarımız için de geçerlidir. Daha önce bu kurullarda görev almamış olmaları, daha az yetkin ve tecrübesiz oldukları anlamına gelmiyor.

  • Listede genç ve kadın üyelere pozitif bir ayrım söz konusu oldu mu?

Biz, listeyi oluştururken önceliği liyakate verdik. Eğer liyakati varsa kadın, genç veya yaşlı adayımız değerlidir. Listede 3’te bir şeklinde bir dağılım vardır. Listede tecrübeliler, kadınlar ve gençlerin oranı neredeyse birbirine eşittir.

  • Grubu bir okul olarak tanımladınız. Peki, üyeleri sizin bu okuldan mezun olduğunuza ne ikna etti? Tavrınız, isminiz, söylemleriniz ya da projeleriniz mi?

Tavrım, mutlaka etkili olmuştur. Ama daha değerli unsurlar var. Bizim, 10 tane projemiz var. Ve bunlar, meslektaşımızla odamız arasındaki bağı ve mücadeleyi güçlendiren niteliktedir. Grup üyelerimiz, projelerimize inandı. Meslektaşlarımızın büyük bir çoğunluğu şundan bıktı: Birilerinden bir şey bekleme döneminin bitmiş olması gerekiyor. Bizim yapacaklarımız var. Salgın döneminde sorunlar yaşadık. Mevcut istikrar belli sektörlere destekler verdi. Bütün süreç meslektaşlarımızın üzerinden geçmesine rağmen hiçbir destek almadı. Bu desteği, odamız ve üst birliğimiz de veremedi. Seçildiğimde o bağı kuracağıma ve desteği sunacağıma, grup üyelerimi ikna ettim. En büyük etken budur. Bir diğeri de meslektaşlarım, kurumlarda yaşadıkları sorunlarda odalarını ve üst birliklerini yanlarında bulamadı. Biz, tıpkı Tabipler Birliği’nin yaptığı gibi mücadele edeceğimizi ifade ettik ve meslektaşlarımızı buna inandırdık. Üçüncüsü ise çok iyi senkronize ve organize olmuş bir ekibimiz var.

  • Bu, şu anlama mı geliyor: Gelecek dönemde seçilmeniz halinde BSMMMO’yu daha eylemsel veya protest bir kimlikle göreceğiz?

Eylemsel değil de daha meslektaşının yanında diyelim. Zaten çıkışımız da protest bir yapının içerisindendir. Yani bizim, ‘Çözüm isyanda’ diyerek yola çıkan sonra ‘Umut isyanda’ diye devam eden ve sonra da ‘Umut hareketi’ olarak kendi çalışmalarımızı evirdiğimiz 12 yıllık bir süreç var. Bu sürecin meyvelerini, meslektaş lehine alacağımız bir dönem olacak. Kanundan ve Anayasal haklarımızdan elde edeceğimiz ne varsa bunu meslektaşımızın lehine kullanacağız.

  • Olası bir durumda nasıl bir eylem içinde bulunacağınızı bir örnekle somutlaştırabilir misiniz?

Durumla karşılaşmadan söylemek zor ama şöyle bir örnek verebilirim: İdarenin meslektaşlarımla ilgili yazdığı sorumluluk raporları var. Biz; bu raporların bir kısmının doğru olmadığını, bir kısmının oturduğu yerden yazıldığını düşünüyoruz. Dolayısıyla bu raporlarla ilgili önce kurumlar nezdinde girişimlerimiz olacak. Eğer bu girişimlerle sonuç elde edemezsek hukuki yollara müracaat edeceğiz. Sokak son çare… Sıralama bu şekilde olacak.

  • Bir de listenizi liyakat temelli oluşturduğunuzu ifade ettiniz. Bu söz, geçmiş yönetimlere yönelik bir liyakatsizlik eleştirisi gibi de duruyor. Ki aslında onlar da grubunuzun yönetimleriydi. Bu konuda ne söylersiniz?

Mefhumun muhalifinden konuşmayı hiç sevmem. Bu ifade o anlama gelmiyor. Senkronize ve organize olmuş bir ekipten söz ediyoruz. Geçmiş yönetimler de böyle olmasaydı grup önseçiminden çıkamamış olurdu. Biz, böyle bir ekip oluşturmasaydık; mevcut oda iktidarında olan ve tüzüğümüze göre bir dönem daha aday olma ve yönetme hakkı olan bir ekibi önseçimde yenememiş olurduk. Yani liyakatli bir ekibe karşı liyakatli bir ekip yarıştı. Biz, şartları eşitledik. Organize ve senkronize hareket ettik.

  • Peki, geçmiş yönetimlere yönelik kullandığınız ‘birilerinden bekleme’ ifadesi bir eleştiri mi?

Evet doğru. Çünkü mevcut yönetimden aday olan arkadaşlarımın bunları, benim gibi yaptığını düşünseydim aday olmama gerek olmazdı. Bu aslında bir tarzdır. O, onların tarzı; bu da benim tarzım.

  • Meslekte bir bağımlı ve bir de serbest çalışanlar var. Ve iki grubun da farklı sorunları var. Sizin bu iki gruba dair belirlediğiniz en temel sorun ve gözlem nedir?

Birincisi biz, ‘bağımlı’ ifadesi bağımlılığı çağrıştırdığı için kullanmayacağız. Yerine ‘ücretli çalışan meslektaşlar’ ifadesini kullanacağız. Hepimiz mali müşaviriz; bir kısmı ücretli, bir kısmı da serbest çalışıyor.

Öte yandan ister ücretli ister serbest çalışsın meslektaşlarımın en büyük sorunu, mesleğin icrasıyla ilgilidir. Yani mesleği fiilen yaparken karşılaştığımız sorunlar var. En temel sorunumuz budur. Biz, mesleği icra ederken karşılaştıkları sorunların tümünde oda olarak üyelerimizin yanlarında olacağız.

Bir örnek vereyim; salgın döneminde firmalar, kısa çalışma ödeneğine ve nakdi ücret desteğine geçti. Yani bir şirkette tüm çalışanlarla birlikte benim meslektaşım da kısa çalışma ödeneğine geçerek eve gitti. Haliyle kazandıkları ücretler de düştü. 5 bin lira kazanan bir meslektaşım, ayda 2 bin lirayla geçinmek zorunda kaldı. Bu süreç yaklaşık iki yıl sürdü. Biz, hiçbir yerden destek almayan meslektaşlarımızın yanında olacağız.

  • Finansal olarak da mı?

Evet, finansal olarak destek olmak için planlamalarımız var.

  • Odanın bütçesi, böyle bir plana yetmez herhalde? Planınız nedir?

Tabi ki yetmez. Bir vakıf kuracağız. Bunun örnekleri var. Örneğin Baro’nun bir vakfı bulunuyor. Baro pullarından 1 liralık tutarlar vakfın gelirlerini oluşturuyor. Üyelere maddi destek sağlamak da vakfın kurucu senedinde yazan amaçlarından bir tanesidir. Bizim de böyle bir planlamamız var. Bu süreçte sonuçlandırıp sonuçlandıramayacağımızı bilmiyorum ama her iki meslektaş grubumuzu da ortaklaştıracağımız projemiz budur. Yine ücretli çalışan meslektaşlarımızın, zaman esaslı ve çağdaş bir asgari ücret tarifesine ulaşmasını sağlayacağız.

  • Nasıl? Bir rakam var mı?

Rakam belirtmeyeceğim. Çünkü bunu bir çalıştayla belirleyeceğiz. Merkezden buyurgan bir tavırla değil, onların da katılımcı olduğu ve sonuç bildirgesi olan bir çalıştayla ortaya koyacağız. Her bir mali müşavirin birim saati eşittir, bunun üzerine firmanın risk primi, çalışan sayısı, ihracatçı oluşu, merkez sayısını falan ekleyerek A firmasındaki mali müşavirin asgari ücretinin 5 bin lira; B firmasındaki mali müşavirin asgari ücretinin de 55 bin lira olacağını ortaya koyacağız. Çağdaş ve zaman esaslı ücret budur.

  • Anladığım kadarıyla firmaları kategorize edeceksiniz. Firmalar bu çalıştayın paydaşı olacak mı?

Firmaların risk primlerini belirleyeceğiz. Büyük, orta veya küçük ölçekli şeklinde olmayacak. Mesela bir meslektaşım, muhasebe müdürü olarak imza kullanıyor ve sorumluluğu çok fazla. X büyük bir firma, y daha küçük; y’de imza sorumluluğu alan meslektaşım varsa risk primi daha yüksektir. Ücreti buna bağlı olarak belirleyeceğiz.

  • Firmalar için ‘risk primi’ yeni ve sizin belirleyeceğiniz bir olgu mu?

Evet, ücretli çalışanlarla birlikte biz belirleyeceğiz.

  • Muhasebeci ve mali müşavirlik mesleğine yönelik kamuoyunda negatif bir algı var. Mesleğinizin imajı ve itibarıyla ilgili ne düşünüyorsunuz?

Mentörlük projemiz var. Her bir kurum, çalışma arkadaşlarını bir sınavdan geçirerek seçiyor. Kanaatimizce sınavla alınan meslektaşlarımızı, mentörlük yapmadan doğrudan hayatın içerisine salıyoruz. Mesleği titiz, kurallarına uygun ve saygınlıktan ödün vermeden yapan meslektaşlarımız var. Bunları, aşağıdan gelen meslektaşlarımızın mentörlüklerinde kullanacağız. ‘Mali müşavir budur’ tanımlamasına uygun profil oluşturacağız. Tabi ki istisna her meslekte olabilir. Biz, toplam kalitenin hepimizin saygınlığını artıracağını düşünüyoruz.

  • Bu gönüllü bir uygulama mı olacak?

Elbette gönüllü bir mekanizma olacak. Ama bu müesseseden geçenlerin artı değer kazandığı görülecek.

  • Öte yandan naylon fatura, kara para, protesto edilen çekler veya senetler gibi birçok suç var. Meslektaşlarınız da bu suçların aktörü olabiliyor. Bu suçu işleyenlere tavrınız ne olacak?

 Bizim disiplin kurullarımız gerçekten çok iyi çalışıyor. Bizim de bu konuda sıfır toleransla ilerleyeceğimizi meslektaşlarım biliyor. Ben, benden diye birisinin yaptığı yanlışa sessiz kalma durumunda olmayan biriyim. Yanlışı yapan benden dahi olsa gerekli kuralları işleteceğim. Bu konuda çalışma arkadaşlarımın da en ufak bir tereddüttü yok.

  • Bursa’nın bir sivil toplum yapısı olarak kent için ne yapacaksınız?

Kent, çevre, kadın ve dezavantajlı gruplarla ilgili tüm sorunlarda taraf olacağız. Politize olmadan fikrimizi söyleyeceğiz.

  • Seçilmeniz halinde görev sürenizi tamamladıktan sonra ikinci dönem için aday olacak mısınız?

Bunu meslektaşlarımla benim ve yönetimimin iletişimi belirleyecek. Yani başarısız görülürsem ki bunu anlayacak tecrübedeyim, o zaman aday olmam. Ama eğer işimi iyi yaptığım hissi alırsam da ikinci dönemde mutlaka aday olmak isterim.

  • Son olarak olası BSMMMO başkanlığı sonrasında bu koltuktan alınan güçle birlikte bir siyasi makam hevesi taşıyor musunuz?

Herhangi bir siyasi partiye üyeliğim yok. Fakat bir dünya görüşüm elbette var.

  • Nedir dünya görüşünüz?

Sosyal demokrat ve Atatürkçü biriyim. Oda başkanlığı yapma arzumda siyasi bir hedef taşımıyorum.

Yönetim Kurulu Adayları:

Ayhan Karaşin, Yunus Arabacı, Seçil Bayram, Murat Güner, Zeynep Levent, Mesut Serhat Yurdaor, Ersin Can, Hayriye Tarakçı.

Denetleme Kurulu Adayları:

Ayhan Erken, Hülya Yüksel, Yusuf Özoğlu.

Disiplin Kurulu Adayları:

Çiğdem Kurt Bayraktar, İhsan Acar, Nurcan Güngör, Sertaç Konya, Cevat Sevinç.

Yorumlar (0)
Namaz Vakti 17 Nisan 2025
İmsak 06:47
Güneş 08:18
Öğle 13:10
İkindi 15:31
Akşam 17:52
Yatsı 19:17
6
hafif yağmur
Puan Durumu
Takımlar O P
1. Galatasaray 29 74
2. Fenerbahçe 29 71
3. Samsunspor 30 51
4. Eyüpspor 30 50
5. Beşiktaş 29 48
6. Başakşehir 29 45
7. Gaziantep FK 29 42
8. Antalyaspor 30 40
9. Trabzonspor 29 39
10. Göztepe 29 39
11. Kasımpaşa 30 39
12. Konyaspor 30 37
13. Kayserispor 29 36
14. Bodrum FK 30 34
15. Rizespor 29 34
16. Sivasspor 30 31
17. Alanyaspor 29 31
18. Hatayspor 29 19
19. A.Demirspor 29 -2
Takımlar O P
1. Kocaelispor 34 69
2. Karagümrük 34 60
3. Erzurumspor 34 58
4. Gençlerbirliği 34 58
5. Bandırmaspor 34 56
6. İstanbulspor 34 52
7. Keçiörengücü 34 51
8. Ahlatçı Çorum FK 34 51
9. Amed Sportif 34 51
10. Boluspor 34 49
11. Iğdır FK 34 49
12. Esenler Erokspor 34 49
13. Ümraniye 34 47
14. Pendikspor 34 45
15. Sakaryaspor 34 45
16. Ankaragücü 34 39
17. Manisa FK 34 38
18. Şanlıurfaspor 34 37
19. Adanaspor 34 27
20. Yeni Malatyaspor 34 -21
Takımlar O P
1. Liverpool 32 76
2. Arsenal 32 63
3. Newcastle 32 59
4. Nottingham Forest 32 57
5. M.City 32 55
6. Chelsea 32 54
7. Aston Villa 32 54
8. Bournemouth 32 48
9. Fulham 32 48
10. Brighton 32 48
11. Brentford 32 43
12. Crystal Palace 32 43
13. Everton 32 38
14. M. United 32 38
15. Tottenham 32 37
16. Wolves 32 35
17. West Ham United 32 35
18. Ipswich Town 32 21
19. Leicester City 32 18
20. Southampton 32 10
Takımlar O P
1. Barcelona 31 70
2. Real Madrid 31 66
3. Atletico Madrid 31 63
4. Athletic Bilbao 31 57
5. Villarreal 30 51
6. Real Betis 31 48
7. Celta Vigo 31 43
8. Mallorca 31 43
9. Real Sociedad 31 41
10. Rayo Vallecano 31 40
11. Getafe 31 39
12. Osasuna 31 38
13. Valencia 31 37
14. Sevilla 31 36
15. Espanyol 30 35
16. Girona 31 34
17. Deportivo Alaves 31 30
18. Las Palmas 31 29
19. Leganes 31 28
20. Real Valladolid 31 16