banner52

banner78

BESAŞ’ta Sıfır İsraf

BESAŞ Genel Müdürü Hakkı Gülşen, dinamik sipariş altyapısı ve aktif tedarik süreci ile ihtiyaca göre üretim ve dağıtım yaptıklarını, bu sayede üretilen her ekmeğin satıldığını ve israfın engellendiğini söyledi.

YEREL YÖNETİMLER 04.10.2022, 11:28
BESAŞ’ta Sıfır İsraf

Gıda Mühendisleri Odası Bursa Şubesi tarafından düzenlenen “Gıda israfının ne kadar farkındayız?” konulu panelde, gıda israfı tüm yönleriyle masaya yatırıldı.

Gıda Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Serkan Durmuş moderatörlüğünde gerçekleşen panelde; Bursa Tarım ve Orman İl Müdürü Hamit Aygül, BESAŞ Genel Müdürü Hakkı Gülşen ve Bursa Uludağ Üniversitesi Tarım Ekonomisi Bölümü Öğretim Görevlisi Prof Dr. Şule Turhan, gıda israfını değerlendirdi. BUSİAD Evi'nde düzenlenen panelde; gıda israfının ekonomik zararları, israfın engellenmesi ile sağlanacak gelir, israfın oluşum aşamaları ve yapılan araştırmalar doğrultusunda oluşan veriler konuşuldu.

En büyük israf evlerde

Bursa İl Tarım ve Orman Müdürü Hamit Aygül, israfın iki yönü olduğunu belirterek, "Sofraya gelen gıda kaybı ve sofra aşamasında yapılan israf var. Sebze ve meyvelerin üçte birinin sofraya gelmeden kaybolduğu, çeşitli araştırmalarda dile getiriliyor. Yüzde 13 perakende, yüzde 26 gıda hizmetlerinde ve yüzde 61 de evlerde israf gerçekleşiyor. Bu durumda, ailelerde ve sektörlerde ciddi bilinç oluşturmamız şart" dedi. İl Müdürlüğü olarak israfı önlemek için çalışmalar yaptıklarını kaydeden Aygül, Bursa haline yaz aylarında 816 bin, kış aylarında da 349 bin ton sebze-meyve girişi olduğunu, yaz mevsiminde günlük ortalama 10-12 ton, kış mevsiminde de 8 ton kayıp yaşandığını dile getirdi. Aygül, Bakanlık olarak ‘Gıdanı Koru-Sofrana Sahip Çık’ sloganıyla 2020 yılında başlattıkları bir ulusal kampanya bulunduğunu, israfı önlemek için okullarda eğitim çalışmaları yaptıklarını kaydetti.

BESAŞ’ta büyük hassasiyet

BESAŞ Genel Müdürü Hakkı Gülşen de israf denilince herkesin aklına ilk olarak ekmeğin geldiğini belirterek, üretimden nihai ürüne kadar BESAŞ olarak israfın önüne geçme yönünde büyük hassasiyet gösterdiklerini söyledi. Gülşen, “500 satış noktasında yazılım altyapısıyla alınan sipariş doğrultusunda üretim yaparak, fazla üretimin önüne geçiyoruz. Dinamik sipariş altyapısının yanında aktif tedarik süreci ile de ihtiyaca göre dağıtım gerçekleştiriyoruz. Bu sayede üretilen ekmeklerin tamamı satışa sunuluyor ve israf engelleniyor. Fırınlar ise rekabet koşullarından dolayı bunu yapamıyor ve talebin üzerinde üretim yapıyor, kalan ekmekleri toplamak zorunda kalıyorlar" diye konuştu. Gülşen, pandemi öncesi öğrencileri BESAŞ'ta gezdirdiklerini, bu gezilere tekrar başlamayı planladıklarını kaydederek, bu çalışmanın israfa karşı bilinç oluşturulmasında önemli olduğunu sözlerine ekledi.

Uludağ Üniversitesi Tarım Ekonomisi Bölümü Öğretim Görevlisi Prof.Dr. Şule Turhan da, "Dünya kaynaklarının yüzde 86'sını, nüfusun yüzde 21'i kullanıyor. Böyle devam ederse, açlıkla karşılaşırız. Bu böyle devam edemez" şeklinde konuştu.

Prof. Dr. Turhan, gıda kayıp ve atıkları hakkında detaylı bilgiler vererek, asıl amacın atık ve kayıp oluşumunu engellemek olduğunu dile getirdi. Prof. Dr. Turhan, gıdaların üçte birinin israf edildiğini belirterek, Türkiye’deki gıda israfının milli gelirin yüzde 15'ine denk geldiğini kaydetti.

Yorumlar (0)
Namaz Vakti 25 Kasım 2024
İmsak 06:25
Güneş 07:54
Öğle 12:56
İkindi 15:26
Akşam 17:48
Yatsı 19:11
12
kapalı
Puan Durumu
Takımlar O P
1. Galatasaray 12 34
2. Fenerbahçe 12 29
3. Samsunspor 13 26
4. Eyüpspor 13 22
5. Göztepe 12 21
6. Beşiktaş 12 21
7. Sivasspor 13 18
8. Başakşehir 12 16
9. Rizespor 12 16
10. Gaziantep FK 12 15
11. Kasımpasa 13 15
12. Konyaspor 13 15
13. Antalyaspor 12 14
14. Trabzonspor 11 12
15. Kayserispor 12 12
16. Alanyaspor 12 11
17. Bodrumspor 13 11
18. Hatayspor 12 7
19. A.Demirspor 11 2
Takımlar O P
1. Kocaelispor 13 26
2. Bandırmaspor 13 25
3. Karagümrük 13 24
4. Erzurumspor 13 22
5. Igdir FK 12 21
6. Boluspor 13 21
7. Ahlatçı Çorum FK 13 20
8. Ankaragücü 13 19
9. Esenler Erokspor 13 18
10. Keçiörengücü 13 18
11. Şanlıurfaspor 13 18
12. Ümraniye 13 18
13. Gençlerbirliği 13 18
14. Pendikspor 13 18
15. İstanbulspor 13 17
16. Manisa FK 13 17
17. Amed Sportif 12 14
18. Sakaryaspor 13 14
19. Adanaspor 13 8
20. Yeni Malatyaspor 13 -3
Takımlar O P
1. Liverpool 12 31
2. M.City 12 23
3. Chelsea 12 22
4. Arsenal 12 22
5. Brighton 12 22
6. Tottenham 12 19
7. Nottingham Forest 12 19
8. Aston Villa 12 19
9. Newcastle 11 18
10. Fulham 12 18
11. Brentford 12 17
12. M. United 12 16
13. Bournemouth 12 15
14. West Ham United 11 12
15. Everton 12 11
16. Leicester City 12 10
17. Wolves 12 9
18. Ipswich Town 12 9
19. Crystal Palace 12 8
20. Southampton 12 4
Takımlar O P
1. Barcelona 14 34
2. Real Madrid 13 30
3. Atletico Madrid 14 29
4. Villarreal 13 25
5. Athletic Bilbao 14 23
6. Osasuna 14 22
7. Girona 14 21
8. Mallorca 14 21
9. Real Betis 14 20
10. Real Sociedad 14 18
11. Celta Vigo 14 18
12. Sevilla 14 18
13. Rayo Vallecano 13 16
14. Leganes 14 14
15. Getafe 14 13
16. Deportivo Alaves 14 13
17. Las Palmas 14 12
18. Valencia 12 10
19. Espanyol 13 10
20. Real Valladolid 14 9