banner69

Türkyılmaz: ‘Yaptıklarımı Hayal Edemez’

Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz, Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ın kendisine yönelttiği eleştirilere cevap verdi: “Ne yaptığımızı herkes biliyor… Benim yaptıklarımı hayal bile edemez…”

YEREL YÖNETİMLER 15.08.2022, 01:06 15.08.2022, 01:38
Türkyılmaz: ‘Yaptıklarımı Hayal Edemez’

Röportaj: N. Nuri Yavuz

Bursa kamuoyunda Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş ile Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz, sürekli atışma ve karşılıklı eleştirilerle gündeme geliyor. En son geçen hafta sahillere yönelik yapılan çalışmaları gündeme taşımak için Eşkel’de açıklamalarda bulunan Başkan Aktaş, Türkyılmaz’a yönelik sert eleştiriler yaptı. Türkyılmaz’ın 8,5 yıllık görev süresinde ne yaptığını soran Aktaş, Eşkel’de 2 yıllık yetki sürecinde Mudanya Belediyesi’nin tek bir çivi çakmadığını söyledi. Başkan Türkyılmaz, cevap hakkını kullanması adına kendisine yönelttiğimiz sorulara yanıt verdi.

  • Eşkel’e çivi bile çakmadınız mı?

Ne yaptığımızı herkes biliyor. Mudanya arama/kurtarma ekibinin cankurtaran hizmeti dâhil bize ait olduğu ve olmadığı dönemlerde bütün görevler yapıldı. Çöpleri dahi halen daha biz topluyoruz. Hatta mıntıka temizliği yapılıyor. 7/24 hizmet var.

  • Başkan Alinur Aktaş, sahildeki çöpleri toplamadığınızı söyledi?

Sahilin temizliği onlara ait, çöpünü onlar toplayacak. Yetki onlarda. Oraya çöp kutusu koydum, kaldırttılar. Orada konteynerlerimiz var. Sahile daha mantar çekmediler. Cankurtaran hizmeti yok. Yine de bizim arama/kurtarma ekibi teyakkuzda bulunuyor. Yetki verdikten sonra onlar gibi yapmadık ve kurduğumuz duşları sökmedik ve kullanılsın diye bıraktık.

  • Bölgede vatandaş; su, altyapı ve imar konusundaki sorunları dile getirdi. Siz bu konularda ne düşünüyorsunuz?

Büyükşehir bu konulara baksın. Mudanya Belediyesi’nin 150 yıllık bir tarihi var. Biz, ilçenin yaklaşık yüzde 90’ına yakın oranda planlamasını yapıyoruz. Eşkel (Esence), Eğerce, Söğütpınar ve Mesudiye planlarını Meclis’ten geçirdik. Büyükşehir’e gönderdik. İşte bunu kısa sürede çıkarsınlar. Bölgenin altyapısını yapsınlar. Daha fosseptikleri çekemiyorlar. Güzelim sahilde insanlar, lağım kokusuyla yaşıyor.

  • Mudanya Sahili ile ilgili CHP ilçe başkanlığı ve sizin yaptığınız eleştiriler var. Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, bu eleştirilere de yanıt verirken ‘çıksın 8,5 yılda ne yapmış onu anlatsın’ dedi. 8,5 yılda ne yaptınız?

(Başkan Türkyılmaz, bu soruya belediye tarafından hazırlanan kitabı göstererek yanıt verdi.) 8,5 yılda neler yaptığımız bu kitapta var. Bu kitaptaki bütün işler alın teridir. Bakanlıkların yaptığı işler bu kitapta yok. Alinur Aktaş, benim yaptıklarımı hayal bile edemez. (Cevabın ardından Başkan Türkyılmaz, 8,5 yıllık çalışmaların yer aldığı kitapçığın Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş ve Büyükşehir Genel Sekreteri Ulaş Akhan’a postalanması için talimat verdi.)

  • Size ilişkin bir başka eleştiri de ‘Büyükşehir Meclis toplantılarına katılmamanız’ üzerine yapıldı ki bunu ben de Meclis toplantıları izleyen bir gazeteci olarak görüyorum. Meclis toplantılarına neden katılmıyorsunuz?

Doğru kararlar çıkacağı zaman geliyorum.

  • Bu iddialı bir söz… Bu sözle Meclis toplantılarına katılan CHP’li Gemlik ve Nilüfer belediyelerinin başkanlarını da eleştirmiş oluyorsunuz.

Benim ters düştüğüm konular var. İçimi acıtan konular var.

  • Nedir mesela?

Örneğin TOGG denilen fabrikanın yapıldığı alanın imar değişikliğinde benim görüşüm olumsuzdu. Orada 1 milyon metrekarelik beton döküldü. Yaklaşık 25 bin zeytin ağacı kesildi. İçimde cız etti. Grup kararı denilerek iyileştirmelerle oraya izin verildi. Aslında izin verilmemesi lazımdı.

  • Yani TOGG’un yeri yanlış mı diyorsunuz?

Bana göre yanlıştı.

  • Mudanya planlarının görüşüleceği toplantıya katılacak mısınız?

Evet, katılacağım.

  • Eşkel’e giderken de vardığımızda da ilginç yapılar gördük. İmar durumu konusundaki sorumuza Başkan Aktaş, ‘kaçak yapı ile mücadele ilçe belediyelerinin işidir’ dedi. Siz, bu konuda ne yapıyorsunuz?

Kaçak yapıyla mücadelemiz sıkı bir şekilde devam ediyor. Ama hükümetin çıkardığı imar affı ile ilçe belediyelerinin yaptığı ve yapması gereken birçok iş askıda kaldı. Yıkımla ilgili ciddiyetimizi göstermek için ihale süreci gerçekleştirdik. Zaman zaman basına yansıdığı üzere yıkımlar da yaptık. İhaleyi alan firma, evleri yıkılması gerekenlerle iş birliği yaparak, bana göre rüşvet verip rüşvet alarak işten vazgeçti. Biz de hem firmayı hem de rüşvet verenleri dava ettik. Ki haberlere yansıdı; firmanın ihaleden çekilmesi nedeniyle uğrayacağı zararı karşılamak için kendilerinin 180 bin lira gibi para verdiğini söyleyenler oldu. Aynı zamanda bu konuda aracı olan kişiler ve siyasiler hakkında da rüşvet alıp vermekten dava açtık.

  • Aracı olan siyasiler kimdi?

Onları savcı biliyor. Söylemeyelim.

  • Yeni yaptığınız imar planı, bölgeye nasıl yansıyacak?

Mevzuat gereği planlarda olması gereken ilgili bütün kurumlardan görüş alındı. Yaklaşık 20 kurumdan. O görüşlere göre plan tekniği açısından yönetmeliklere göre yapılması gerekenler yapıldı ve bizim meclisimizden geçti.  Mesudiye planları da yapıldı. Ancak orası doğal sit olduğu için onay bakanlıktan alınacak. Eşkel, Eğerce ve Söğütpınar planı Büyükşehir’de onaylanacak.

  • Planın Büyükşehir’den geçeceğini düşünüyor musunuz?

Geçmemesi için bir neden yok. Çünkü kurum görüşleri doğrultusunda korunması gereken alanlardan tüm konulara hepsi en ince ayrıntısına kadar değerlendirildi ve bizim meclisimizden geçti. 

  • TEKNOSAB, bölgeye yakın bir konumda bulunuyor. Ve bu alanların konutlaşmaya açılması endişesi duyuluyordu. Bu plan, bu konuda bir çözüm üretiyor mu?

Evet, plan bu açından da önem arz ediyor. TEKNOSAB’ın o bölgeye yapılmasıyla birlikte çalıştığı iş yerine yakın ikamet etmek isteyenler, bu plan olmasa o bölgede kaçak yapılaşmayı hızlandırabilirdi. Bunun önüne geçmek içinde bu planların biran önce yapılması gerekiyordu.

  • Plan, orada nasıl bir yapılaşmaya izin veriyor?

Orası turizm bölgesi ve 2-3 katlı ayrık nizam yapılara izin veriliyor. Bitişik nizam olan yerler de olacak. Zeytinlikler, arkeolojik ve doğal sit alanları korunacak. Kurum görüşleri doğrultusunda birebir planlama oldu. Mevcut yapılaşma, yapı kayıt belgesi olanlar tek tek tespit edildi ve olabildiğince insanların en az seviyede mağdur edileceği şekilde planlama yapıldı.

  • Peki, bu plan ile olası bir yangın durumunda yok olan zeytinliklerin yapılaşmaya açılması riski gözetiliyor mu?

Tabi ki. Öyle bir şeye izin vermeyiz. Yine zeytinlikleri kurarız.

  • Bu plana Büyükşehir’in ilave bir müdahalesi olabilir mi?

Müdahaleye izin vermem.

  • Yasal olarak planlara müdahale hakkı var mı? Bir müdahale yapabilir mi?

Yapabilir ama yasal olmaz. Yapılırsa da itiraz ederiz. Bu arada Göynüklü ve Çağrışan planlarının da ihalesini yaptık. Bunun da kısa sürede tamamlanmasını istiyoruz.

***

  • Katı atık süreci ne aşamada?

Biz davayı kazandık. Yargı kararını uygulamadı ve aynı kararı meclisten geçirdiler. Ben de suç duyurusunda bulundum. Çünkü yargının verdiği kararın uygulanması gerekiyor. Şuan yargı süreci devam ediyor. Katı atık bedeli yasayla belirlenmiş ve kişi başına 3-3,5 lira gibi bir rakam düşüyor. Mudanya’da ayda bir haneye düşen 11 lira gibi bir rakamdır. Su faturalarını ucuzlatmak için bu çıkarıldı ama fatura ucuzlamadı aksine yükseldi. Su atık bedeli, otopark bedeli, çevre temizlik vergisi alınıyor. Gerçekten vatandaş düşünülüyorsa bunlar alınmasın. İlçe belediyelerinin zaten küçülen bütçelerinin en önemli kalemi olan katı atık bedellerini keserek belediyelere zarar vermesin. Büyükşehir, bugüne kadar Mudanya’ya ne gibi bir katkı vermiş diğer ilçelerle bir kıyaslasın.

***

  • Bütçe ve borç durumunuz nedir?

Şuanda borcumuz yok. Sigorta ve vergi gibi borçlarımızı yapılandırdık ve İller Bankası’na devrettik. Sürekli döngü içinde olan piyasa ödemelerimiz var. Şuanda ek bütçe yapıyoruz. İlk bütçemiz 143,7 milyon seviyesindeydi. Ek bütçemiz sanırım 100 milyon civarında olacak.

  • Ek bütçeye neden ihtiyaç duydunuz?

Personel giderleri asgari ücrete gelen zamlarla yükseldi ki biz asgari ücretin üstünde bir maaş veriyoruz. Ayrıca yapılan taahhüt işlerinin fiyat farkları doğdu. Yaklaşık yüzde 30 ki halen bu farklar gelmeye devam ediyor. Bunlarla birlikte ek bütçeye ihtiyaç duyuldu. Maliyetler o kadar arttı ki örneğin soğuk hava deposunun ihalesini 4 kez yaptık. İhaleye giren olmadı. Şimdi 5’inci kez ihaleye çıkacak. Sadece yakıt giderimiz, ayda yaklaşık 300-400 bin liralar seviyesindeyken şimdi 1,5 milyonlara ulaştı.

***

  • Mudanya Üniversitesi kuruldu. Ancak ağaç kesimi, plana aykırı imalat ve cezalar gündeme geldi. Nedir orada durum?

Mudanya’da bir üniversite kurulması çok güzel bir şeydir. Benim de bir Mudanya Mütareke Üniversitesi ve yine Mudanya Mütareke Fen Lisesi hayalim vardı. Eğitimle ilgili yetki belediyelerden alınınca bunlar geri plana düştü. Ama ilerde bir yolunu bulacağız, belki bir vakıf kurarak bunları hayata geçirmek istiyorum. Mudanya Üniversitesi ile ilgili süreçte sıkıntılar var. Planların iptal edildiği süreçte ruhsatlı projeye uygun olmayan aykırılıklar da var. Bununla ilgili yasal işlemler yapıldı ve yargı süreci devam ediyor. Üniversiteye karşı değilim ama yasalara uyulması gerekiyor. Kaçak birimler için yaklaşık 3,7 milyon civarında bir ceza kesildi.

Yorumlar (0)
Namaz Vakti 26 Nisan 2025
İmsak 06:47
Güneş 08:18
Öğle 13:10
İkindi 15:31
Akşam 17:52
Yatsı 19:17
6
hafif yağmur
Puan Durumu
Takımlar O P
1. Galatasaray 30 77
2. Fenerbahçe 30 72
3. Beşiktaş 31 52
4. Samsunspor 31 51
5. Eyüpspor 31 50
6. Başakşehir 30 48
7. Trabzonspor 30 42
8. Gaziantep FK 30 42
9. Kasımpaşa 31 42
10. Göztepe 30 40
11. Konyaspor 31 40
12. Antalyaspor 30 40
13. Kayserispor 30 37
14. Rizespor 30 37
15. Bodrum FK 31 34
16. Alanyaspor 30 34
17. Sivasspor 31 31
18. Hatayspor 31 19
19. A.Demirspor 30 -2
Takımlar O P
1. Kocaelispor 35 69
2. Karagümrük 35 60
3. Gençlerbirliği 35 59
4. Erzurumspor 35 58
5. Bandırmaspor 35 57
6. İstanbulspor 35 55
7. Amed Sportif 35 54
8. Iğdır FK 35 52
9. Esenler Erokspor 35 52
10. Boluspor 35 52
11. Keçiörengücü 35 51
12. Ahlatçı Çorum FK 35 51
13. Ümraniye 35 50
14. Pendikspor 35 45
15. Sakaryaspor 35 45
16. Manisa FK 35 41
17. Şanlıurfaspor 35 40
18. Ankaragücü 35 39
19. Adanaspor 35 30
20. Yeni Malatyaspor 35 -21
Takımlar O P
1. Liverpool 33 79
2. Arsenal 34 67
3. M.City 34 61
4. Nottingham Forest 33 60
5. Newcastle 33 59
6. Chelsea 33 57
7. Aston Villa 34 57
8. Bournemouth 33 49
9. Fulham 33 48
10. Brighton 33 48
11. Brentford 33 46
12. Crystal Palace 34 45
13. Everton 33 38
14. M. United 33 38
15. Wolves 33 38
16. Tottenham 33 37
17. West Ham United 33 36
18. Ipswich Town 33 21
19. Leicester City 33 18
20. Southampton 33 11
Takımlar O P
1. Barcelona 33 76
2. Real Madrid 33 72
3. Atletico Madrid 33 66
4. Athletic Bilbao 33 60
5. Real Betis 33 54
6. Villarreal 32 52
7. Celta Vigo 33 46
8. Osasuna 33 44
9. Mallorca 33 44
10. Real Sociedad 33 42
11. Rayo Vallecano 33 41
12. Getafe 33 39
13. Espanyol 32 39
14. Valencia 33 39
15. Sevilla 33 37
16. Girona 33 35
17. Deportivo Alaves 33 34
18. Las Palmas 33 32
19. Leganes 33 30
20. Real Valladolid 33 16