Deniz Bitti ve Kara Göründü
Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, iklim değişikliğinin etkileri ve Bursa’nın çevre sorunları hakkında net konuştu: “Deniz bitti ve kara göründü. İçinde bulunduğumuz süreci iyi algılamalıyız. Artık imar planlarıyla oynamamalıyız. Her sanayi bölgesi Bursa’da olmak zorunda değil.”

Haber: N. Nuri Yavuz
Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, 18 haftadır yayınlanan Bursa Görüş’e hayırlı ziyaretinde bulundu. Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Dairesi Başkanı Ahmet Bayhan ve Basın Danışmanı Ferhat Murat’ın eşlik ettiği ziyarette Başkan Alinur Aktaş, Bursa Görüş ve Uludağ gazeteleri imtiyaz sahibi Ferruh Varanoğlu ve ekibiyle bir araya geldi. Başkan Aktaş, ziyarette bazı sorulara da yanıt verdi.
BU UNVAN BURSA’NIN KAZANIMI
Geçen hafta düzenlenen 2022 Türk Dünyası Kültür Başkenti lansmanına siyasi parti temsilcilerinin davet edilmesine rağmen katılmamaları hakkında Başkan Aktaş şunları söyledi: “O günkü toplantıdan yaklaşık 10-15 gün önce bir toplantı daha yaptık. O toplantıya tüm ilçe belediye başkanlarımız ve Büyükşehir Meclisi’nde 4 partinin de grup sözcüleri davet edildi. Hatta İYİ Parti’nin temsilcisi katıldı. Süreci onlara da anlattım. Sonrasında düzenlenen lansman toplantısında da söyledim; Türk Dünyası Kültür Başkenti unvanı bizde 1 yıl süreyle kalacak. Bu vesilesiyle belirli restorasyonlar, etkinlikler, aktiviteler yapma; şehri tanıtma ve şehrin ileriki yıllarına matuf altyapı oluşturma imkânını hep beraber sağlayacağız. Bu süreci ne kadar birlikte sahiplenir ve desteklersek o kadar iyi olacak. Yaptığımız icraatları birileri beğenmeyip eleştirebilir. Bu demokrasinin bir yansımasıdır. Ama bu konuyla alakalı hiçbir siyasi partinin aksi yönde düşündüğünü zannetmiyorum. Türk Dünyası Kültür Başkenti olmak Bursa’ya güç ve heyecan verir. Nihayetinde herkesin ticaretine katkı sağlar ve bu işten kazanan Bursa olur. Maddi ve manevi anlamda herkes kazançlı çıkar. Nihayetinde Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un katıldığı lansman toplantısı için bir gün öncesinde tüm siyasi partilere bilgi verdik. Saadet Partisi İl Başkanı oradaydı. Büyük Birlik Partisi İl Başkan Yardımcısı oradaydı. Biz, bundan sonraki süreçte de davet edeceğiz.”
‘İFTİRALARA RAĞMEN SAYGI DUYUYORUM’
İlçe belediye başkanları ve siyasi parti temsilcilerinin neden katılmamış olabileceklerine yönelik Başkan Aktaş, şu yorumda bulundu: “Belki şahsi olarak katılmak istememiş olabilirler. AK Partili bir belediyeye destek vermeyelim gibi bir düşünce olmuş olabilir. Şuana kadar sert muhalefet yapmalarından psikolojik bir algı da olabilir. Kararlarına saygı duyuyorum. Ama her ne konu varsa döndürüp dolaştırıp Alinur Aktaş’a getirmek yanlıştır. Bu, Alinur Aktaş’ı büyütür. Hükümeti ya da başkenti ilgilendiren bir konu bile döndürüp dolaştırılıp Alinur Aktaş üzerinden servis edilmeye çalışılıyor. Nihayetinde bu millet aldığı veya alamadığı hizmetlerin tamamını görüyor. Biz, yaptığımız işlerin kusursuz olduğunu söylemiyoruz. Kusursuz olan Cenâb-ı Allah’tır. Bizler kul olarak hata üzere yaratılmışız. Ama hareketler ve iftiralar olmamalı. Henüz partinizin 3 başkan adayından biriyken gittiğiniz her yerde şahsımla alakalı bir sürü karalama yaptınız. Benim herhangi bir siyasi parti mensubuna, belediye başkanına veya milletvekiline bir iftira attığımı kimse duymuş mudur? Bildiğiniz, gördüğünüz bir şey varsa hukuka gidersiniz. Nihayetinde hukuk önünde hesaplaşırız. Ama iftirayla sürece başlamak, işin bereketini kaçırır ve insanda bir önyargı oluşturur. Buna rağmen ben tabi ki derdi; vatan, millet, devlet, bayrak olan herkesle aynı çatı altında bir araya gelebilirim. Bunda hiçbir mahsur yok. Fikirlere saygı duyuyorum. Meclis’te de makul bir şekilde tüm arkadaşları dinliyorum. Hatta muhalefet temsilcisi arkadaşlarımızın söylemleriyle değiştirdiğimiz veya tekrar görüşelim dediğimiz maddeler oldu. Bunu onlar da söyleyebilir. Fakat siz olaya; ‘bu, Cumhur İttifakı çatısı altındaki AK Parti’dir ve ne derse bize göre yanlıştır’ mantığıyla bakarsanız olmaz. Bursa’ya dair derdi olan kişinin kentin bütününe ve tüm konularına bakması lazım. Birkaç tanesi kafayı benimle bozmuş zaten onları ciddiye bile almıyorum.”
‘MUDANYA’DA BİR ÇİVİ ÇAKILMIŞ MI?’
Muhalefetteki parti temsilcilerinin yöntem ve tarzlarını eleştiren Aktaş, “Nasıl ki büyükşehir belediyesiyle ilgili işinize gelmeyen bir konu gördüğünüzde tavır alıyorsanız aynı muhalifliği; Gemlik, Mudanya ve Nilüfer belediyelerine de göstermelisiniz. Mudanya Belediyesi’nde çakılmış bir çivi mi var? Şu Çağrışan ve Güzelyalı planlarıyla alakalı hiçbir fikriniz yok mu? Gitmişler Mehmet Akif Mahallesi’nde poz vermişler. 37 sokakta doğal gaz varmış 72 sokakta yokmuş. İmarsız alanlara doğal gaz verilecek kararını alan kim? TBMM. Sen kimi eleştiriyorsun; Büyükşehir ve Alinur Aktaş. Bir yere ruhsat vermek büyükşehir belediyesinin işi değil. Çok tuhaf. Yine de saygı duyuyorum ve Türk Dünyası Kültür Başkenti konusunda söyleyecek herkesin fikri vardır ve buna açığız” dedi.
İSMAİL TATLIOĞLU ÖRNEĞİ
Bursa için iş birliği vurgusu yapan Başkan Alinur Aktaş, geçmişten bir örnek verdi: “Geçen yıl suyla alakalı kritik dönemde bilgilendirme amaçlı istişare toplantısı yaptık. Bütün siyasi partileri ve milletvekillerini çağırmıştık. O programa İYİ Parti’den İsmail Tatlıoğlu katılmıştı ve ‘Hanlar Bölgesi’ndeki çalışmadan dolayı başkan beye teşekkür ediyorum. Belediye başkan adaylığım dönemimde projelerimden biriydi. Bir irade ortaya konuldu. Tebrik ediyorum. Toplantıya çağırıldığım için de teşekkür ediyorum’ diyerek fikir ve kanaatlerini paylaşmıştı. Bursa genelini ilgilendiren konularla alakalı olarak biz herkesi kesinlikle davet ediyoruz.”
O BİNA ŞUBAT SONU YIKILACAK
Hanlar Bölgesi’nde süren çalışmalar ve YKM olarak bilinen binanın yıkımıyla alakalı olarak Başkan Aktaş, “Şubat sonu gibi yıkılacak. Bursa’da müstakil olarak yapılmış restorasyonlar var. Bunların hepsi güzel ve tarihimize yapılmış bir katkıdır. Ama bizim sembol yerlerimiz var ve Hanlar Bölgesi de bunlardan biridir. Ulucami onlardan bir tanesidir. Eski Bursa dediğimiz bu bölgede bir dönüşüme ihtiyaç vardı. Hanlar Bölgesi’ndeki Çarşıbaşı Meydan Projesi de bu sembolleri ortaya çıkardığı için daha kıymetlidir. Ki proje, bütün Bursa’yı heyecanlandırdı. Projede amacımız kamulaştırmayı bitirmekti, 1-2’si hariç hepsi tamamlandı. Genel anlamda amacımıza ulaştık, Nisan-Mayıs’tan itibaren yapım sürecine geçeceğiz. Yılsonunda veya önümüzdeki yılın baharına kadar orayı tamamen bitirmek istiyoruz. Yeni projede iki kat alta giriyoruz. Otopark var. Turist otobüsleri için alanlar oluşturulacak. Oraya bina falan yapmayacağız. Mevcut koruma altındaki tescilli binaların dışında yapı olmayacak” bilgisini paylaştı.
AMAÇ RANT DEĞİL DEĞER ÜRETMEK
Bölgede yapılan yıkımlar sonrası dükkân fiyatlarında artış yaşanacağına yönelik tartışmalar hakkında Aktaş, “Burası bir hukuk devletidir. Kimse durduk yere kira artıramaz. Herkes sözleşmesini ona göre yapacak. Büyükşehir olarak bizim de kiralık yerlerimiz var. Kira almadığımız veya indirim yaptığımız aylar oldu. Özel sektörün de bu konuda belirli bir anlayış göstermesi lazım. Burada hassas noktada şu ki biz, burayı rant üretmek için değil şehre değer katmak ve kamunun hizmetine sunmak için kamulaştırdık. Şayet biz, oradaki binaları yıkıp yenilerini yapmak ve kiraya vermek için kamulaştırmış olsak itirazı kabul edebilirim. Biz, bu projeyi şehir adına yapıyoruz. Ki arkadaşlara her zaman ‘kamulaştırmalarda vatandaş lehine opsiyonel davranalım’ diyorum” ifadelerini kullandı.
İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNDE ETKEN ÇOK
İklim değişikliği bağlamında kuraklık ve susuzluk endişesine ilişkin de açıklama yapan Aktaş, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Şimdi de çok normal gitmiyor. Vahim bir durumda değil ama nihayetinde bir sıkıntı var. Şunu söylemeliyim; deniz bitti kara göründü. Evliya Çelebi’nin ‘Velhasıl Sudan ibarettir’ dediği Bursa yok artık. O Bursa’nın 30 bin nüfusu vardı, sanayisi yoktu. Bugünkü Bursa’nın 3 milyon 100 bin nüfusu ve 18 büyük sanayi bölgesi var. Otomotiv, otomotiv yan sanayi, tekstil, hazır giyim başta olmak üzere bir sürü sanayi kolu var. İçinde bulunduğumuz süreci iyi algılamamız lazım. Olayın 1 değil bir sürü boyutu var. Bir yere yaptığınız yol da ağaç azaltma da yeşil alan azaltma da hepsi iklim değişikliğiyle ilgili etkenlerden bir tanesidir. Ve bizim artık imar planlarıyla oynamama gerekliliğimiz çok net bir şekilde ortadadır. Doğamızı, şehrimizi korumak için hepimizin üzerine düşen sorumluluklar var. Yoksa bizler geleceğimizi çalıyoruz.”
‘NİTELİKLİ SANAYİYİ BÜNYEMİZDE BARINDIRALIM’
Çevre sorunları ve yeni sanayi alanları talebi hakkında ise Başka Aktaş, “Muhakkak sanayiler olacak. Ama doğru yerlerde olması gerekiyor. Her sanayi bölgesi Bursa’da olmak zorunda değil. Nitelikli sanayi derken de bunu kast ediyorum. Biz, bundan sonra nitelikli sanayiyi bünyemizde barındıralım. Memlekette 81 vilayet 925 ilçe var. Başka illerde de olabilir. Hem oralarda teşvikler de var. Öte yandan şehrin coğrafyası anlamında baktığımızda sanayi bölgeleriyle hâlâ opsiyonumuz var. Şu var ki biz, Ova Eylem Planı içinde yer alıyoruz. Verimli bir tarım arazisi var. Bu düşünüldüğünde sanayi oranı farklı olabilir. Ama yine de sanayi bölgesi yapabileceğimiz yerler var. Oralarda bunu planlamak lazım. İkincisi biz, yeşil enerji dediğimiz alternatif kaynaklarımızı bulmak ve üretmek zorundayız. Çöp, atık su ve arıtma çamurunu ne yaptığımız çok önemlidir. İnegöl Entegre Katı Atık Tesisi’nde bunu yapıyoruz. Orayı, 50 kişilik bir grupla ziyaret ettik ve Çevre Mühendisleri Odası başkanı, Meclis’te grubu bulunan partilerin temsilcileri, çevre sağlık komisyon üyeleri de katıldı. Mesela CHP ve İYİ Partili komisyon üyeleri oraya da gelmedi. AK Parti ve MHP’li üyeler oradaydı. Orada 500 milyonluk yatırım yapıldı. Çöpü yüzde 75 küçültüyoruz. Doğaya olumsuz hiçbir etkisi yok. Karton, cam, teneke, gıda atıkları tek tek ayrıştırılıyor. Sadece çevre açısından değil bu işin ekonomiye dönüşü de var. Biz bunları yapmak zorundayız. Tüketim çağındayız. Bursa, 3 milyonluk bir şehir ve her gün toplanan 3 bin 500 ton çöp var. Biz bu çöpü en kısa sürede sisteme nasıl ulaştırırız onun bile hesabını yapmak zorundayız. Velhasıl artık bizim iklim değişikliği bağlamında yapacağımız yolu da geçireceğimiz kanalizasyon hattını da köprülü kavşağı da sanayileşmeyi de atıklarımızı da hepsinin uyumu ve dönüşümü noktasında bir sistem ortaya koymak zorundayız. Hamitler Yenikent’teki çöp alanını kaldıracağım dedim. Kimse bunu konuşmadı. Bu çok iddialı bir sözdü” değerlendirmesinde bulundu.
‘MALİ ANLAMDA İYİ DURUMDAYIZ’
AK Parti tarafından yapılan görevlendirme ve yoğun gündemine dair Başkan Aktaş, “Geçen hafta itibarıyla son buldu. Siyaset akademisi kapsamında 8-9 yere gittim. Tekrar bilgileri tazelemek, neler yaptık ve yapacağız konusunda bilgilendirmek adına belki AK Parti’nin de farkını ortaya koyan uygulamalardan biriydi. Ar-Ge ve Eğitimden Sorumlu Genel Başkan yardımcımız Mustafa Şen tarafından planlanan bir çalışmaydı. Sağ olsunlar, belediyecilikteki dördüncü dönem tecrübemizden dolayı verilmiş bir görevdi. Samsun, Kastamonu, Çanakkale, Balıkesir, Bilecik, Eskişehir gibi farklı şehirlerde görevler verildi. O programlarda ‘Reformcu AK Belediyecilik’ konusunda eğitimler verdim. Bu bir aylık bir programdı. Ama mesela salı günü Ankara’dayım; başkanlar kurulu toplantımız var. Çarşamba günü İstanbul’dayım; şehri ilgilendiren birkaç görüşme yapacağız. Görevler olacaktır ama önemli olan sistemin işleyişine engel olmamasıdır. Daha önceki konuşmalarımda 2021’in ikinci yarısından itibaren 2022 ve 2023’ün tam bir yapım yılı olacağını ve ihalelerin peşi sıra geleceğini ifade etmiştim. Her ne kadar fiyatların çok ciddi arttığı ve ekonominin dalgalandığı bir döneme gelmiş olsak da nihayetinde biz, mali anlamda düne göre çok daha iyi durumdayız. Şehrin belirli ihtiyaçları var ve bunların giderilmesi için Büyükşehir’in, Bakanlıkların imkânlarını sevk ve idare etmek durumundayız” şeklinde konuştu.
‘TRAFİK BİR SEBEP DEĞİL SONUÇTUR’
Büyükşehir Belediye Başkanlığı koltuğunda geride kalan 4 yılı değerlendiren Aktaş, “4, zor yıl geride kaldı. Yani ara dönemde gelmiş olmamızın vermiş olduğu bir psikoloji oldu. Tabi ki önceki Belediye Başkanımız Recep Altepe ve öncesindeki isimlerin hepsine ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Allah hepsinden razı olsun. İyi niyetle şehrin ve ülkenin kaynaklarını mümkün olduğu kadar kullanıp bu kente değer katmışlar. Şehrin bugünkü konumunda yapılanların etkisi var. Ama eksik ve aksak olanların da neler olduğu belli. Göreve geldiğimde ‘eski hataları yapmayacağız, onlardan ders alacağız ve mümkün olduğu kadar da o hataları düzelteceğiz’ dedim. Herkes ‘Doğanbey TOKİ’yi konuşuyor. Doğrudur bir hatadır. Hepsi düzeltilir. Hiçbir şey imkânsız değil. Ama ben başka bir şey söyledim; ‘Biz yıkarak güzelleştirme kültürünü öğreteceğiz’ dedim. Artık kaçak bina yapmama, binayı doğru yerde konuşlandırma, tarihi koruma, Bursa’yı tekrar nitelikli yeşille buluşturma konu başlıklarını ifade ettim. Herkes trafiğe kitleniyor. Trafik bir sebep değil sonuçtur. Yani hatalar yapılır ve trafik olarak karşınıza çıkar. Bu hataları yıllarca yaptık. Aynı hataları yapmamamız gerekiyor. Ve bir de mevcut hataları düzeltmemiz gerekiyor ki trafiği de rahatlatalım, yaşamı da kolaylaştıralım. Olaya sadece trafik olarak değil gürültü kirliliği, egzoz emisyonu ve sosyal hayatın pasifleşmesi olarak bakın. Biz bunu yapmaya çalışıyoruz. Göreve geldikten 8 ay sonra genel seçim, 9 ay sonra yerel seçim, 3 ay sonra tekrar İstanbul seçimi ve 7 ay sonra da kovid süreci yaşadık. Bunların hiçbirini mazeret olsun diye söylemiyorum. Hiç biri adliye kavşağının yapılması için engel değildir. Hiçbiri trafik veya altyapı çalışmalarına engel değildir. Ama çalışmaysa konu, şuanda tarihi çalışmalar yapılıyor. Örneğin şehrin 50 yıllık içe suyu problemini ortadan kaldırmak için Çınarcık Barajı’yla alakalı girişim içindeyiz. Bunlar şehrin geleceğine yapılacak önemli yatırımlardır” dedi.
Başkan Alinur Aktaş, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler günü dolayısıyla Bursalı basın mensuplarına şu mesajı iletti: “Ülkesi ve şehri için tarafsızca yazan, düşünen, eleştiren, tebrik eden, öneren, teklif veren tüm gazetecilerin gününü kutluyorum.”
Ziyaret sonunda karşılıklı hediye takdimi gerçekleştirildi. Başkan Aktaş, VRN Medya binasını gezerek çalışanlara ‘kolaylıklar’ diledi.
İmsak | 06:47 | ||
Güneş | 08:18 | ||
Öğle | 13:10 | ||
İkindi | 15:31 | ||
Akşam | 17:52 | ||
Yatsı | 19:17 |
Takımlar | O | P |
---|---|---|
1. Galatasaray | 28 | 71 |
2. Fenerbahçe | 27 | 65 |
3. Samsunspor | 28 | 51 |
4. Beşiktaş | 27 | 47 |
5. Eyüpspor | 28 | 44 |
6. Başakşehir | 27 | 39 |
7. Göztepe | 27 | 38 |
8. Gaziantep FK | 27 | 38 |
9. Kasımpaşa | 28 | 38 |
10. Trabzonspor | 27 | 36 |
11. Antalyaspor | 28 | 36 |
12. Konyaspor | 28 | 34 |
13. Rizespor | 27 | 33 |
14. Alanyaspor | 28 | 31 |
15. Sivasspor | 28 | 30 |
16. Bodrum FK | 28 | 30 |
17. Kayserispor | 27 | 30 |
18. Hatayspor | 27 | 19 |
19. A.Demirspor | 27 | -2 |
Takımlar | O | P |
---|---|---|
1. Kocaelispor | 31 | 62 |
2. Karagümrük | 31 | 56 |
3. Erzurumspor | 31 | 54 |
4. Gençlerbirliği | 31 | 51 |
5. Bandırmaspor | 31 | 51 |
6. İstanbulspor | 31 | 49 |
7. Ahlatçı Çorum FK | 31 | 46 |
8. Amed Sportif | 31 | 46 |
9. Boluspor | 31 | 45 |
10. Ümraniye | 31 | 45 |
11. Esenler Erokspor | 31 | 44 |
12. Iğdır FK | 31 | 44 |
13. Keçiörengücü | 31 | 42 |
14. Pendikspor | 31 | 41 |
15. Sakaryaspor | 31 | 39 |
16. Ankaragücü | 31 | 38 |
17. Manisa FK | 31 | 37 |
18. Şanlıurfaspor | 31 | 34 |
19. Adanaspor | 31 | 27 |
20. Yeni Malatyaspor | 31 | -21 |
Takımlar | O | P |
---|---|---|
1. Liverpool | 30 | 73 |
2. Arsenal | 30 | 61 |
3. Nottingham Forest | 30 | 57 |
4. M.City | 30 | 51 |
5. Newcastle | 29 | 50 |
6. Chelsea | 29 | 49 |
7. Aston Villa | 30 | 48 |
8. Brighton | 30 | 47 |
9. Fulham | 30 | 45 |
10. Bournemouth | 30 | 44 |
11. Brentford | 30 | 41 |
12. Crystal Palace | 29 | 40 |
13. M. United | 30 | 37 |
14. Tottenham | 29 | 34 |
15. Everton | 30 | 34 |
16. West Ham United | 30 | 34 |
17. Wolves | 30 | 29 |
18. Ipswich Town | 30 | 20 |
19. Leicester City | 30 | 17 |
20. Southampton | 30 | 10 |
Takımlar | O | P |
---|---|---|
1. Barcelona | 29 | 66 |
2. Real Madrid | 29 | 63 |
3. Atletico Madrid | 29 | 57 |
4. Athletic Bilbao | 29 | 53 |
5. Villarreal | 28 | 47 |
6. Real Betis | 29 | 47 |
7. Rayo Vallecano | 29 | 40 |
8. Celta Vigo | 29 | 40 |
9. Mallorca | 29 | 40 |
10. Real Sociedad | 29 | 38 |
11. Sevilla | 29 | 36 |
12. Getafe | 29 | 36 |
13. Girona | 29 | 34 |
14. Osasuna | 29 | 34 |
15. Valencia | 29 | 31 |
16. Espanyol | 28 | 29 |
17. Deportivo Alaves | 29 | 27 |
18. Leganes | 29 | 27 |
19. Las Palmas | 29 | 26 |
20. Real Valladolid | 29 | 16 |