GENÇLER SİYASETE GİRMELİ!
Bursa’da uzun süre genç bir iş insanı, siyasetçi ve şimdi de Sri Lanka Fahri Konsolosu olarak kamuoyunda tanınan Ahmet Yıldız, “Her gence; siyasete girmesi, ülkesi ve halkın sorunlarının çözülmesi için mücadele etmesini öneririm. Yoksa oturduğumuz yerden eleştirmek kolay” dedi.

Bursa Görüş gazetesi olarak başlattığımız ‘Fahri Konsolosluklar Araştırması’ kapsamında bu hafta Sri Lanka Fahri Konsolosu Ahmet Yıldız ile görüştük. 36 yaşındaki Yıldız ile Kestel Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan makamında bir araya geldik. Genç iş insanı Ahmet Yıldız, fahri konsolosluk görevinin yanı sıra Büyükşehir Belediyesi Meclis Başkanvekilliği göreviyle de tanımlanıyor. İngiltere Londra’daki Middlesex Üniversitesi ‘Uluslararası Pazarlama ve İşletme’ lisans programından mezun olduktan sonra Bursa’ya dönen ve siyasi hayatta uzun yıllar çeşitli kademelerde görev alan Ahmet Yıldız, evli ve 1 çocuğu bulunuyor. Fahri konsolosluk görevini gönüllü bir iş olarak tanımlayan Yıldız, gençlere hem siyasette hem de sosyal hayatta ülke adına fayda sağlayacak aktif görevlerde bulunma önerisinde bulunuyor.
SRİ LANKA İLE TİCARET
Güney Asya’da bulunan 22 milyonluk ada ülkesi Sri Lanka, 1948 yılında Birleşik Krallık’tan bağımsızlığı aldı. Türkiye ilk 9 ayda Sri Lanka’ya 65 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Bursa ise bu ülke 9 ayda 5,6 milyon dolarlık dış satım yaptı. Tekstil, kimya ve gıda ürünleri ihracatta başı çekti. Sri Lanka’dan ise çoğunlukla çay, kauçuk ve kahve ithalatı yapıldığı gözlendi. İki ülke arasında yıllık 200 milyon dolarlık bir ticaret hacmi bulunuyor. Bu rakamın 500 milyon dolara çıkarılması hedefleniyor.
- Sizce fahri konsolosluk görevi neden önemlidir?
Fahri konsolosluğa iki yönden bakmak gerekiyor. Genelde Büyükelçilikler Ankara’da, Başkonsolosluklar ise İstanbul’da bulunuyor. Fahri konsolosluk da bu misyonların bulunmadığı bölgelerde temsil edilmesi açısından önemli bir görevdir. Genelde fahri konsoloslar, ilgili ülkeyle ticaret yapanlardan seçiliyor. Bu seçim yapılırken de toplumdaki saygınlığı, bilinirliği ve maddi durumu belirleyici oluyor çünkü bu gönüllülük esaslı bir iştir. İş adamı açısından ise bu görevin ticarette köprüler kurma adına önemi bulunuyor.
- Sri Lanka ile bu görev öncesinde bir ticari bağınız var mıydı?
Benim bir ticari bağım yoktu. Ama fahri konsolos olduktan sonra Sri Lanka ile küçük ölçekli ticari girişimlerde bulunuyorum.
- Fahri konsolosluk bir imtiyaz işi midir?
Fahri konsolosluğun bir imtiyazı yok. Devlet, birçok kurumdaki memura ve iş adamlarına pasaport veriyor ama fahri konsolosun öyle bir pasaportu yok. Aslında bu bir eksiktir. Kişi açısında toplumdaki saygınlığının artması ve aracına ‘CC’ yeşil plaka takması dışında bir imtiyazı yok.
- Peki, sizin açınızdan bu görev ne anlam ifade ediyor?
Kişisel olarak benim bir imtiyaza da gösterişe de ihtiyacım yok. Çünkü iş hayatı ve siyasetin zaten içindeyim. Büyükşehir Belediyesi’nde başkanvekilliği görevini üstleniyorum. Benim bu fahri konsolosluk görevini üstlenmemde rahmetli Halil Uluer abimin tavsiyesi etkili oldu. Sosyal bir karakter olduğum için de bu görevi üstlenmiş olmaktan mutluyum.
- Kimdir Halil Uluer? Sizin fahri konsolosluk süreciniz nasıl başladı?
Halil Uluer, Kazakistan Fahri Konsolosuydu ve geçen ramazan trafik kazasında eşiyle birlikte hayatını kaybetti. Onun oğlu Sri Lanka’nın Nevşehir Fahri Konsolosu idi. Büyükelçi ile iyi bir diyalogları var ve bir gün Bursa konusu açılıyor. Büyükelçi, Bursa’nın öneminden ve ziyaret etmek istediğin bahsediyor hatta Şubat ayında kutladıkları bağımsızlık günü için Bursa’da etkinlik yapmak için bir salon aradıkları ama bulamadıklarını ifade ediyor. Rahmetli Halil Uluer de konuyu bana iletti. O zaman yıl 2018’di. O zaman Alinur Aktaş, yeni başkan seçilmişti. Ben de başkanvekili değildim. O dönemde program için hazırlık yaparken sağ olsun Osmangazi Belediye Başkanımız Mustafa Dündar, bize bir salon gösterdi ve ayarladık. Tüm masrafları bize ait olmak üzere bir program düzenledik. Bunu konsolos olayım falan diye yapmadım. Gönüllü olarak rahmetli Halil Uluer abimin hatırı için yaptım. Program çok geniş katılımlı oldu. Sri Lanka heyeti de çok beğendi. Sonra Büyükelçi de program sonrası bize bu görevi teklif etti. Biz de kabul ettik. Yaklaşık 1,5 yıl önce salgın tam başlarken mazbatam geldi. Fakat mazbatada ‘Marmara Bölgesi Koordinatörü’ ifadesi vardı. Ancak İstanbul’da bir fahri konsolos olduğu için bu ifade doğru değildi. Mazbatada şehir belirtilmesi gerekiyordu. Bana 4 şehir bağlı; Bursa, Çanakkale, Balıkesir ve Bilecik. Böyle olunca mazbatayı geri gönderdik. Mazbatanın tekrar hazırlanıp gelmesi yaklaşık 1,5 yıl sürdü. Çünkü Sri Lanka’da bir hükümet değişikliği yaşandı. Ve salgın süreci de etkiledi. Yaklaşık 6 ay önce son haliyle geldi mazbatamız. Salgın şartlarının normalleşmesini beklediğimiz için Eylül ayında fahri konsolosluk resmi açılışını yaptık. Fahri konsolosluk seçimlerinde her iki devlet tarafından da detaylı ve kapsamlı bir araştırma yapılıyor.
- Sri Lanka’ya nasıl gidiliyor? İnsanlar, bu ülkeyi tanıyor mu?
Sri Lanka ile Türkiye arasında 10 saatlik bir uçuş mesafesi bulunuyor. Ama Türkiye’de Sri Lanka, Maldivlerin yanında bulunması nedeniyle de çok sayıda insan tarafından biliniyor. Genelde de Maldivler aktarmalı olarak Sri Lanka’ya gidiliyor. Hatta tarihten şöyle bir örnek var; Sultan II’nci Abdülhamit tarafından Japonya’ya gönderilen Ertuğrul Firkateyni, o zamanki adıyla Seylan’ın batısında bulunan Sri Lanka’nın başkenti Kolombo’da demirliyor. 5 gün orada kalan gemiyi binlerce insan ziyaret ediyor. Gemi mürettebatı ve halk iyi ilişkiler kuruyor. Ayrıca yine Sri Lanka’nın bağımsızlığından çok önce Osmanlı’nın Sultan II. Abdülhamit döneminde 1864'te Kolombo'da bir fahri konsolosluğu dahi varmış.
- Siz hiç Sri Lanka’ya gittiniz mi?
Normalde ilk mazbatamız geldiğinde gidecektik ancak metinde bahsettiğim hata olunca doğrusu gelsin ondan sonra gidelim şeklinde bir kanaat oluştu. Sonra araya salgın girince ülke de seyahate kapandı. Bundan dolayı gidemedik ama şuan ilk fırsatta gideceğim. Önümüzdeki ay gitmeyi planlıyoruz.
- Bu görevi üstlendikten sonra ticareti artırmaya yönelik bir girişiminiz oldu mu?
İlk etapta Sri Lanka’da Müslüman nüfusun bulunduğu Kattankudy kenti ile ticari anlaşma yaptık. İlerleyen dönemde Bursa ile Sri Lanka’nın büyük bir şehri hatta başkentini kardeş şehir yapma yolunda girişimlerimiz olacak. Türkiye ve Sri Lanka arasında karşılıklı bir ticaret hacmi var. Öncelikle oradan çay geliyor. Bu çay, halk arasında ‘kaçak’ olarak bilinen çay değil aslında ‘Seylan’ çayıdır. Sri Lanka’dan gelip ülkemizden farklı ülkelere ihracatı yapılıyor. Baharat ticareti yapılıyor. Ben de oradan baharat getiriyorum. Tabi orası bir baharat ülkesi ve baharatları, yüzde 100 organik ve sertifikalı ürünlerdir. Ayrıca kauçuk, lastik gibi ürünler de oradan getirenler var. Ülkemizden Sri Lanka’ya daha çok tekstil ürünleri gönderiliyor. Bizim daha çok geliştirmemiz gereken başlık, turizmdir. 22 milyonluk bir ülke ve dünya genelinde seyahat eden çok sayıda Sri Lankalı turist var. Ekonomik manada gelişmekte olan ülkeler arasında bulunuyor. Ülke nüfusunun yüzde 10-15 civarı Müslüman kalan büyük çoğunluğu ise Budist.
- Bursa’da Sri Lankalı öğrenci var mı?
Bursa’da şuan Sri Lankalı 3 öğrenci var. Biri üniversitede okuyor. Kalan ikisi ise Osmangazi Belediyesi’nin Uluslararası Murat Hüdavendigar Anadolu İmam Hatip Lisesi’nde eğitim görüyor. Biz de onlara her türlü ihtiyacında yardımcı oluyoruz. Bursa’ya gelen Sri Lankalı bir vatandaş olduğunda mutlaka bana ulaşıyor. Mesela 2 ay önce burada düzenlenen bir yarışma için iki olimpiyat oyuncusu geldi. Onlara da yardımcı olduk. Geçen ay İstanbul’daki savunma sanayi fuarı için gelen Sri Lanka Savunma Bakanı’nı misafir ettik ve hatta bizim Milli Savunma Bakanımız Hulusi Akar ile de görüştü.
- Ülkede başka hangi şehirlerde Sri Lanka fahri konsolosu var?
Bursa’nın dışından İzmir, Alanya, İstanbul, Erzurum, Trabzon, Nevşehir ve Adana’da Sri Lanka’nın fahri konsolosları var. Şuan Gaziantep’te de bir görevlendirme için süreç işliyor. Bu konsolosluk görevlendirmeleri öncelikle bir bağ olduğu için yoksa da o şehirle bir bağ kurulmak istendiği için yapılıyor.
- Bundan sonrası için bir ticari temas kurmaya yönelik Bursa’dan oraya bir iş heyeti götürmeyi düşünüyor musunuz?
Büyükelçimiz, geldiği zaman Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) ile de görüştük. Bursa’da orayla ticaret yapan firmalar var. Önce ben, bir ziyaret gerçekleştirdikten sonra BTSO iş birliğiyle Sri Lanka’ya bir ticari heyetle gitmek istiyorum.
- Yatırımcı açısından Sri Lanka’nın şartları nedir?
Yatırımcı açısından Sri Lanka’nın ‘Doğu ile Batı’yı birbirine bağlayan stratejik konum’, Dev pazarlara erişim’, ‘Eğitimli iş gücü’, ‘Uygun maliyetli üretim’, ‘Uygun altyapı, mevzuat ve cazip teşvikler’ gibi özellikleri var. Birçok sektör ve konuda iş birliği için fırsatlar var.
- Bu yıl 4 Şubat’ta Sri Lanka bağımsızlık günü için bir etkinlik yapacak mısınız?
Salgın koşullarında sıkıntı olmazsa bir organizasyon yapmayı düşünüyoruz.
- Bu konunun dışında size özel olarak da bir fotoğrafı sormak istiyorum. 29 Ekim 2019 Cumhuriyet Bayramı kutlamalarında Vali Bey ile halkı selamladınız. Genç bir siyasetçi olarak sizin için nasıl bir gündü?
Babam, Kıbrıs Gazisidir. Ben, bir gazi çocuğuyum. Bundan dolayı da askerimiz ve polisimize karşı büyük bir sevgi beliyorum. Ayrıca bu duyguda, 18 yaşında yurtdışına eğitim için gitmiş olmam ve 4 yıl orada kalmam de etkili oldu sanırım. Özellikle askeri cipin üzerinden Vali Bey ile birlikte vatandaşı selamlamak benim için unutulmayacak derecede gurur verici bir gündü. Başkanımız Alinur Aktaş, ülkemizi temsilen bir programa katılmak üzere yurtdışındaydı. Bu gurur, bize nasip oldu. Türkiye’de 30 büyükşehir arasında en genç başkanvekiliyim ve siyasi kariyerimdeki en büyük günümdü diyebilirim. Bu gururu yaşamamız da Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın gençlerin önünü açan politik duruşu sayesindedir. Sağ olsun Belediye Başkanımız Alinur Aktaş da teveccüh gösterdi ve ikinci dönemde de başkanvekilliği görevini verdi.
- Siyasete nasıl girdiniz?
İngiltere’de üniversite eğitimi tamamlayıp Bursa’ya döndükten sonra beni, AK Parti İl Gençlik kollarıyla buluşturdular. O zaman sanırım 24 yaşındaydım, gençlik kollarına girdim ve yönetim kurulu üyesi oldum. Sonra da yaklaşık 2,5 yıl il gençlik kolları başkan yardımcılığı ve dış ilişkiler başkanlığı görevinde bulundum. Sonra 2014’te meclis üyesi adayı oldum. Osmangazi ve Büyükşehir Belediye meclis üyesi olarak seçildim. Her iki Meclis’te de Meclis Kâtibi olarak görev yaptım. 5 yıl Plan ve Bütçe Komisyonu üyeliğinde bulundum. Büyükşehir’de 2018 yılında Meclis Başkanvekili oldum ve halen bu görevi de sürdürüyorum. Şuan ikinci dönemimiz. Yerel yönetim konusunda yaklaşık 8 yıldır çalışıyorum.
- Peki, gençlere siyaset ve fahri konsolosluk görevi hakkında ne önerirsiniz?
Siyaset dosta tavsiye edilmez, düşmana bırakılmaz. Siyasetin içinde bulunmaktan gerçekten çok mutluyum. Çok iyi arkadaşlarım ve dostlarım oldu. Birçok insana Allah Rızası için çok faydamız dokundu. Ama diğer yönden de hayatımdan, ailemden ve ticaretimden çok büyük fedakârlıklarım oldu. Ancak yine de her gence; siyasete girmeleri, ülkesi ve halkın sorunlarının çözülmesi için mücadele etmelerini öneririm. Yoksa oturduğumuz yerden eleştirmek kolay. Aynı şekilde ekonomik imkânı olan her gence, ülkemizin ticaretinin gelişmesi, kültürel etkileşimin artırılması ve dünyayla temas kurmak adına fahri konsolosluk görevini de öneririm. Gönüllülük esaslı ve çok önemli bir iştir.
İmsak | 06:47 | ||
Güneş | 08:18 | ||
Öğle | 13:10 | ||
İkindi | 15:31 | ||
Akşam | 17:52 | ||
Yatsı | 19:17 |
Takımlar | O | P |
---|---|---|
1. Galatasaray | 28 | 71 |
2. Fenerbahçe | 27 | 65 |
3. Samsunspor | 28 | 51 |
4. Beşiktaş | 27 | 47 |
5. Eyüpspor | 28 | 44 |
6. Başakşehir | 27 | 39 |
7. Göztepe | 27 | 38 |
8. Gaziantep FK | 27 | 38 |
9. Kasımpaşa | 28 | 38 |
10. Trabzonspor | 27 | 36 |
11. Antalyaspor | 28 | 36 |
12. Konyaspor | 28 | 34 |
13. Rizespor | 27 | 33 |
14. Alanyaspor | 28 | 31 |
15. Sivasspor | 28 | 30 |
16. Bodrum FK | 28 | 30 |
17. Kayserispor | 27 | 30 |
18. Hatayspor | 27 | 19 |
19. A.Demirspor | 27 | -2 |
Takımlar | O | P |
---|---|---|
1. Kocaelispor | 31 | 62 |
2. Karagümrük | 31 | 56 |
3. Erzurumspor | 31 | 54 |
4. Gençlerbirliği | 31 | 51 |
5. Bandırmaspor | 31 | 51 |
6. İstanbulspor | 31 | 49 |
7. Ahlatçı Çorum FK | 31 | 46 |
8. Amed Sportif | 31 | 46 |
9. Boluspor | 31 | 45 |
10. Ümraniye | 31 | 45 |
11. Esenler Erokspor | 31 | 44 |
12. Iğdır FK | 31 | 44 |
13. Keçiörengücü | 31 | 42 |
14. Pendikspor | 31 | 41 |
15. Sakaryaspor | 31 | 39 |
16. Ankaragücü | 31 | 38 |
17. Manisa FK | 31 | 37 |
18. Şanlıurfaspor | 31 | 34 |
19. Adanaspor | 31 | 27 |
20. Yeni Malatyaspor | 31 | -21 |
Takımlar | O | P |
---|---|---|
1. Liverpool | 30 | 71 |
2. Arsenal | 30 | 61 |
3. Nottingham Forest | 30 | 57 |
4. M.City | 30 | 51 |
5. Chelsea | 29 | 49 |
6. Newcastle | 29 | 48 |
7. Brighton | 30 | 48 |
8. Aston Villa | 30 | 46 |
9. Bournemouth | 30 | 45 |
10. Fulham | 30 | 45 |
11. Brentford | 30 | 42 |
12. Crystal Palace | 29 | 39 |
13. M. United | 30 | 37 |
14. Everton | 30 | 35 |
15. Tottenham | 29 | 34 |
16. West Ham United | 30 | 34 |
17. Wolves | 30 | 29 |
18. Ipswich Town | 30 | 18 |
19. Leicester City | 30 | 17 |
20. Southampton | 30 | 12 |
Takımlar | O | P |
---|---|---|
1. Barcelona | 29 | 66 |
2. Real Madrid | 29 | 63 |
3. Atletico Madrid | 29 | 57 |
4. Athletic Bilbao | 29 | 53 |
5. Villarreal | 28 | 47 |
6. Real Betis | 29 | 47 |
7. Rayo Vallecano | 29 | 40 |
8. Celta Vigo | 29 | 40 |
9. Mallorca | 29 | 40 |
10. Real Sociedad | 29 | 38 |
11. Sevilla | 29 | 36 |
12. Getafe | 29 | 36 |
13. Girona | 29 | 34 |
14. Osasuna | 29 | 34 |
15. Valencia | 29 | 31 |
16. Espanyol | 28 | 29 |
17. Deportivo Alaves | 29 | 27 |
18. Leganes | 29 | 27 |
19. Las Palmas | 29 | 26 |
20. Real Valladolid | 29 | 16 |