banner69

Milli Teknoloji İçin Savaş Gençler

TEKNOFEST Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali’nin ‘Savaşan İnsansız Hava Araçları (İHA) Yarışması’, 5-9 tarihlerinde Yunuseli Havaalanı’nda düzenlendi. Milli teknoloji hamlesi vizyonuyla organize edilen yarışmalara BTÜ’nün ‘Öztürk Takımı’ damga vurdu.

ÖZEL HABER 14.09.2021, 15:10 14.09.2021, 15:32
Milli Teknoloji İçin Savaş Gençler

Haber: Bursa Görüş

BAYKAR yürütücülüğünde düzenlenen TEKNOFEST Savaşan İHA yarışmaları sabit kanat ve döner kanat üzere 2 kategoride gerçekleştirildi. Yarışmalara başvuran 391 takımdan 41’i finale kaldı. Final müsabakaları da oldukça çekişmeli geçti. Döner kanat kategorisinde finale kalan ekipler arasında yer alan Bursa Teknik Ünversitesi’nin (BTÜ) ‘Öztürk Takımı’ yarışmada şampiyon oldu. Öztürk Takımı, ödülünü 21-26 Eylül 2021 tarihlerinde Atatürk Havalimanında düzenlenecek TEKNOFEST’te alacak.

ÖZTÜRK TAKIMI

Öztürk Takımı kaptanı Yasin Çelik, 21 yaşında ve BTÜ’de Elektrik Elektronik Mühendisliği (EEM) bölümünde 4’üncü sınıf öğrencisi. Abdullah Çakıroğlu, 24 yaşında ve EEM’de doktora yapıyor. Furkan Işıkay, 21 yaşında ve Mekatronik Mühendisliği bölümü 2’nci sınıf öğrencisi. Mehmet Kürşat Terzi, 23 yaşında, Metalurji ve Malzeme Mühendisliği 4’üncü sınıf öğrencisi. 26 yaşındaki Eren Kaytancılar, 23 yaşındaki Eray Karataş ve 22 yaşındaki Cemal Şimşek de EEM 4’üncü sınıf öğrencisi.

BÜYÜK BİR AR-GE PROJESİ

Öztürk Takım Kaptanı Yasin Çelik, “TEKNOFEST büyük bir Ar-Ge projesi. Çünkü bu yarışmalara 400’den fazla takım başvuruyor. Her bir takıma 7 kişi desek nereden baksanız 2 bin 800 kişi, drone teknolojisi ile uğraşıyor. Yeni fikirler, çözümler, haberleşme teknikleri, yazılımlar, mekanik teknikler burada hem BAYKAR hem de T3 Vakfı öncülüğünde ortaya çıkarılıyor. Bu çok önemli çünkü hem 5 milyon liralık bir yatırım alıyor hem de 40 ekibe bu teknoloji aşılanıyor. Burada sabit kanat da döner kanat da geliştiren ekipler var. ve bunların hepsi birer AKINCI prototipi. Hepsi birer STM Kargo prototipi. İmkân tanındığında daha iyilerini yapabilecek ekipler oluşturuluyor.  TEKNOFEST’e evsahipliği yapmak bizi çok heyecanlandırdı. Bursa bunu hak eden bir şehir. Mühendislerin daha öğrencilik aşamasında bu teknolojiyle tanışması ve uğraşması sanayideki sorunların çözümlerine de ön ayak oluyor” dedi.

BTÜ FARKI

Çelik, “Birinci sınıftayken TEKNOFEST ile başladı drone teknolojilerine ilgim. Benim en büyük hayalim ülkemizin askeri havacılıkta yakaladığı başarıyı sivil havacılığa da getirebilmek. Çünkü şuan maalesef ki ülkemizde daha çok Çin menşeili drone’lar kullanılıyor. Ve bu alanda bir pazar konumundayız. Hatta bu hayalimi standımızı ziyaret eden Selçuk Bayraktar’a da ilettim. Görüşmemiz gayet güzel geçti. Kendimizden bahsetme fırsatı yakaladık. Maalesef ki ülkemizde girişimcilik ekosistemi çok büyük değil. Fakat yavaş yavaş yükseldiğini de görüyoruz. Girişimcilik ekosistemini büyütmemiz gerekiyor ki bizler birer mezun olduğumuzda işveren olarak devletin yükünü hafifletebilelim. Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) uyguladığı Sektörel Eğitim Programı (SEP) ile hem mühendislik bilgileri veriyor hem de üniversite içinde girişimcilik eğitimleri sürekli devam ediyor. Her üniversite bu yarışmalara katılabilir ama her üniversite bunu domine edemez. Biz, BTÜ olarak son 3-4 yıldır ‘Savaşan İHA’ da dâhil olmak üzere bütün yarışmaları domine ediyoruz. BTÜ katıldığı yarışmaların hepsinde birincilik adayıdır. 6 aydır atölye ve laboratuvarlarımızda aralıksız çalışıyoruz ve problemlerimiz rektörlük ve üniversite yönetimi tarafından anında çözüme kavuşturuluyor” ifadelerini kullandı.

DOSTÇA REKABET

Çelik açıklamalarımı şu şekilde sürdürdü: “Takım olarak da yarışmalarda iddialıydık ve şampiyon olduk. Döner kanat kategorisinde 230 takımın başvurduğu 20’sinin finale kaldığı elemelerden geçen ilk takımız. Kritik Tasarım Raporu’nu (KTR) 100 puanla tamamlayıp TEKNOFEST’in en yüksek puanını alan takımız. KTR, finale kalmadan önceki son rapor. Değerlendirmeyi T3 Vakfı ve BAYKAR mühendisleri yapıyor. Biz orada 100 tam puan alarak hem şehrimizi hem de üniversitemizi temsil ettik.  TEKNOFEST’in en güzel özelliklerinden biri de burada oluşan sinerjinin dostça bir rekabet şeklinde ilerlemesi ve ortak çözüm için uğraşılması.”

ŞİRKET KURULDU: MAYFLY

Yasin Çelik, Öztürk Takımı’ndan 3 arkadaş kurdukları şirket ve aldıkları patent hakkında da bilgi verdi: “Bursa Teknik Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi’nde (Bursatto) üç arkadaş, ‘Girişim 2020’ programında aldığımız girişimcilik eğitimi sonrası ‘MAYFLY Havacılık ve Ar-Ge adını verdiğimiz şirketi kurduk. KOSGEB desteği aldık. Sivil havacılık insansız hava aracı üzerine ‘çekim drone’larında geniş görüş açısı problemini çözmek üzere bir tasarım geliştirdik ve patentini aldık. Bunun PID kontörlünü ve yazılımı tamamıyla yerli olarak üretiyoruz. Bu ürünü seri üretime geçirmeye hazırlanıyoruz. Aynı zamanda ortaokul, lise ve üniversite seviyesindeki öğrencilere temel drone eğitimleri veriyoruz. Ve bu eğitimleri Türkiye’de ilk veren şirket biziz. Asıl iş fikrimiz kişiye özel drone sistemleri geliştirmek. Probleme özgü drone sistemi yani yazılım alt yapımız esnek olduğu için isterseniz bu aracı orman yangınlarını söndürme sistemine entegre edebilirsiniz ya da isterseniz kargo aracı olarak da kullanabilirsiniz. Biz aslında mekaniğinden daha çok drone yazılım üreticisiyiz. Mekanik üzerine aldığımız bir tasarım tescilimiz de var. Bu da dünyanın en geniş görüş açılı kamera drone tescili. Burada en düşük maliyetle pil süresini kısaltmadan geniş görüş açısı sağlıyoruz. Profesyonel çekim yapan drone kullanıcıları için en büyük problemlerden biri iniş takımı ve pervanelerin kamera görüş açısında yer almasıdır. Biz tasarımda yaptığımız değişiklikleri yazılım parametrelerine uydurarak bu problemi ortadan kaldırdık. 2023 yılının sonuna kadar yüzde 100 yerli insansız hava aracını ortaya çıkarabilmeyi hedefliyoruz. Demirci Mahallesi’nde bir atölyemiz ve BURSATTO içinde bir ofisimiz var.”

YARIŞMA MOTİVASYONU

Öztürk Takımı’na danışmanlık yapan BTÜ Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü’nden Doç. Dr. Gökay Bayrak, şu açıklamalarda bulundu: “Öztürk Takımı’nın 3 yıldır danışmanlığını yapıyorum. Son 3 yıldır TEKNOFEST finallerine katılıyoruz. Arkadaşları girişimcilik için de teşvik ettik, şirket kurdular ve 176 derece görüş açısına sahip Camgöz adlı drone’larına patent aldılar. Bu yarışmalar da onları teşvik ediyor ve canlı tutuyor. Onların yanı sıra bölümümüzdeki yeni gelen öğrenciler içinde bir motivasyon oluyor. TEKNOFEST’e bu yıl ev sahibi olmak bizi son derece mutlu etti. Ki Bursa’nın da bu organizasyon için imkânları yeterli. Özellikle Yunuseli Havaalanı bu konuda önemli bir fırsat.”

BTÜ’NÜN ETKİSİ

“BTÜ Elektrik Elektronik Bölümü olarak öğrencilere projeler veriyoruz. Her dersin teorinin dışında bir laboratuvarı var. Yeni kurulmuş olmamıza rağmen altyapısı bu kadar fazla olan ender bölümlerden biriyiz. Dolayısıyla gençler bu motivasyonu üniversitede alıyorlar. Aynı zamanda İşletmede Mesleki Eğitim Programı (İMEP) ile öğrenciler 4’üncü sınıfın birinci dönemini tamamen sanayide geçiriyorlar. İkinci dönemde de yine sanayi odaklı bir bitirme tezi veriyoruz. Öğrencileri, mezun olduklarında sahada karşılığı olan sorun çözebilecek mühendisler olarak yetiştirmeye gayret ediyoruz. Bölüm olarak üçüncü mezunlarımızı verdik. Ve onların sanayide bir iz bıraktığına ve farkını ortaya koyduğunu görüyoruz.”

TEKNOLOJİ ÜRETEN GENÇLER

Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) Rektörü Prof. Dr. Arif Karademir, TEKNOFEST hakkında değerlendirme yaptı: “TEKNOFEST, yerli ve milli teknoloji hamlesinin en kritik ayağı olan gençleri, teknoloji üreten nitelikli beşeri kaynağa dönüştürme projesidir. Çoğunluğu ile övündüğümüz gençlerimizi, düşünen, tasarlayan, planlayan, somut çözüm odaklı ürünler ortaya çıkartan ve eserleri ile sayısız takımla yarıştıran bir organizasyondur. Gençleri teknoloji okur-yazarlığının ötesinde, teknoloji tasarlayıp üreten bireyler seviyesine çıkarmayı hedefleyen bir festivaldir. Aslında gençlerle de sınırlı olmayıp, bu kıvılcımı tüm topluma yaymayı hedefleyen bir projedir.”

UÇAN ARAÇ YARIŞLARI YUNUSELİ’NDE

BTÜ’nün ilk yıldan beri TEKNOFEST’te paydaş ve aktif katılımcı olduğunu vurgulayan Rektör Prof. Dr. Arif Karademir, “Bu sene 4. organizasyonu yapılan TEKNOFEST’te 35 farklı alanda sayısız takım yarışıyor. Şu anda katılımcı sayısı itibari ile dünyada en fazla yarışmacı takımı ve izleyiciyi çeken birinci teknoloji temalı festival. Bilindiği gibi ilk 2 yıl İstanbul’da yapılan program 2020 yılında Gaziantep’te yapıldı. Artık bir sene İstanbul, bir sene Anadolu’da yapılmasına karar verildi. TEKNOFEST’te Roket ve Uydu yarışları Tuz Gölünde, Elektrikli Araç yarışları İzmit TÜBİTAK Pistinde, Otonom Taksi yarışları İzmit Bilişim Vadisinde ve artık Uçan Araçlar Yarışları da Bursa’da Yunuseli Havaalanında yapılacak. Yüksek teknoloji gerektiren uçan araç yarışları, yani drone, sabit kanat, döner kanat, İHA, SİHA ve TİHA sınıfı araç yarışlarının Bursa’da yapılacak olması gerçekten Bursa’mız için önemli bir kazanç. Programın açılışında Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcımız Sayın Mehmet Fatih Kacır Beyinde ifade ettiği gibi bu konuda yarışmalara yoğun katılım yapan üniversitemizin sevgili gençlerine ve danışman hocalarımıza çok teşekkür ediyoruz” dedi.

ELEKTRİKLİ ARAÇ

Rektör Prof. Dr. Arif Karademir, “BTÜ 6 bin öğrencisi olan henüz 10 yaşında genç bir üniversite olarak 100 takımla başvuru yaptı ve 52 finalist takım yoğun mücadele veriyor. Geçen hafta 4-5 Eylülde İzmit Yarış pistinde 3 tane elektrikli araçla gençlerimiz çok güzel yarıştı. Finale kalan toplam 68 elektrikli araçtan sadece 24 tanesi pistlere çıkacak teknik testleri geçebildi ve bunların içerisinde 2 tane de BTÜ aracı ‘Sancar’ ve ‘C-Arf’ yer aldı” diye konuştu.

BURSA’YA TEŞEKKÜR

Rektör Karademir, açıklamasına şu ifadelerle devam etti: “Yunuseli’nde düzenlenen yarışta ‘Öztürk’ takımımız kıyasıya bir mücadeleyle şampiyon oldu. Bunun yanı sıra 6 tane daha uçan aracımız yarıştı. BTÜ genç olmasına rağmen, kıymetli danışman akademisyenleri, sevgili öğrencileri ile yarışlara inanarak ve severek katılım sağlıyor. Elbette hem üst yönetim, hem çok kıymetli, vefakâr idari personelimiz hem de çok değerli paydaşlarımızın destekleri ile bunlar gerçekleşiyor. Her geçen gün çok kıymetli sanayicilerimizin destekleri artarak devam etmektedir ve bundan son derece memnunuz. Valiliğimiz, Büyükşehir Belediyemiz, Yıldırım ve Osmangazi Belediyemiz, Bursa Ticaret ve Sanayi Odamız başta olmak üzere maddi, ayni ve manevi destek veren tüm paydaşlarımıza teşekkür ediyoruz.”

YA TEKNOLOJİ YA ÖLÜM

Karademir, “TEKNOFEST yarışmalarına şartları uyan tüm vatandaşlarımızın mümkünse eş, dost ve ailece katılım yapmasını öneriyorum. Zira bu program gerçekten toplumda teknoloji ateşini yakmayı hedeflediği için kıvılcımın kimden başlayacağı belli olmaz. Ailemizin küçük afacan oğlanı ya da bücür kızı belki de TEKNOFEST ziyaretinde kalbine, kim bilir, bir aşk düşecek ve yakında ülkemizin gurur duyacağı teknoloji guruları olacaktır. TEKNOFEST, geleceğimizi inşa edecek sevgili öğrencilerimize özgüven kazandırma, “bende yapabilirim, daha iyisini yaparım” diyecek bir bilgi ve cesaret verme projesidir. O nedenle Osmanlının beşiği ve modern Türkiye’nin en dinamik sanayi kenti Bursa bu konuda eminim üzerine düşeni yapacaktır. Ya teknolojiyi üreteceğiz, ya da üretenlerin resmen kölesi olacağız. “Ya teknoloji ya ölüm” gibi bir durumla karşı karşıyayız sanki” ifadeleriyle açıklamasını tamamladı.

Yorumlar (0)
Namaz Vakti 02 Nisan 2025
İmsak 06:47
Güneş 08:18
Öğle 13:10
İkindi 15:31
Akşam 17:52
Yatsı 19:17
6
hafif yağmur
Puan Durumu
Takımlar O P
1. Galatasaray 28 71
2. Fenerbahçe 27 65
3. Samsunspor 28 51
4. Beşiktaş 27 47
5. Eyüpspor 28 44
6. Başakşehir 27 39
7. Göztepe 27 38
8. Gaziantep FK 27 38
9. Kasımpaşa 28 38
10. Trabzonspor 27 36
11. Antalyaspor 28 36
12. Konyaspor 28 34
13. Rizespor 27 33
14. Alanyaspor 28 31
15. Sivasspor 28 30
16. Bodrum FK 28 30
17. Kayserispor 27 30
18. Hatayspor 27 19
19. A.Demirspor 27 -2
Takımlar O P
1. Kocaelispor 31 62
2. Karagümrük 31 56
3. Erzurumspor 31 54
4. Gençlerbirliği 31 51
5. Bandırmaspor 31 51
6. İstanbulspor 31 49
7. Ahlatçı Çorum FK 31 46
8. Amed Sportif 31 46
9. Boluspor 31 45
10. Ümraniye 31 45
11. Esenler Erokspor 31 44
12. Iğdır FK 31 44
13. Keçiörengücü 31 42
14. Pendikspor 31 41
15. Sakaryaspor 31 39
16. Ankaragücü 31 38
17. Manisa FK 31 37
18. Şanlıurfaspor 31 34
19. Adanaspor 31 27
20. Yeni Malatyaspor 31 -21
Takımlar O P
1. Liverpool 29 70
2. Arsenal 30 61
3. Nottingham Forest 30 57
4. Chelsea 29 49
5. M.City 29 48
6. Newcastle 28 47
7. Brighton 29 47
8. Fulham 30 45
9. Aston Villa 29 45
10. Bournemouth 29 44
11. Brentford 29 41
12. Crystal Palace 28 39
13. M. United 30 37
14. Tottenham 29 34
15. Everton 29 34
16. West Ham United 30 34
17. Wolves 30 29
18. Ipswich Town 29 17
19. Leicester City 29 17
20. Southampton 29 9
Takımlar O P
1. Barcelona 29 66
2. Real Madrid 29 63
3. Atletico Madrid 29 57
4. Athletic Bilbao 29 53
5. Villarreal 28 47
6. Real Betis 29 47
7. Rayo Vallecano 29 40
8. Celta Vigo 29 40
9. Mallorca 29 40
10. Real Sociedad 29 38
11. Sevilla 29 36
12. Getafe 29 36
13. Girona 29 34
14. Osasuna 29 34
15. Valencia 29 31
16. Espanyol 28 29
17. Deportivo Alaves 29 27
18. Leganes 29 27
19. Las Palmas 29 26
20. Real Valladolid 29 16