bursagorus.com.tr
2021-11-16 09:32:19

TV’lerde müzik yerlerde

Prof. Dr. Necmi Gürsakal

16 Kasım 2021, 09:32

Herkes için önemli olmayabilir ama bizim için önemli. Bayağı bir süreden beri, düşündüğümüz, konuştuğumuz bir konuyu dile getirmek istiyoruz:

Televizyonlardaki müzik programlarının reytingleri, adeta yerlerde sürünüyor ve biz bu olguyu bayağı bir süreden beri izliyoruz. Bunun neden böyle olduğu konusunda da henüz doğru düzgün bir cevap duymuş değiliz.

Konu neden önemli?

Eğer bu ölçüde bir beğeni değişikliği geçici değil kalıcı ise, bu bir toplumun dünyaya nasıl baktığı açısından önemlidir.

Ne İbrahim Tatlıses…

Ne Hakan Altun ve Hüsnü Şenlendirici destekli Sibel Can…

Ne O ses Türkiye…

-Ki içinde Ebru Gündeş, Beyaz, Oğuzhan Koç ve Murat Boz var-

Ne Volkan Konak…

Ne dertlere derman olmaya çalışan Haluk Levent…

Bütün müzik programlarının reytingleri çok kötü.

Hatta bazıları final yaptı yapacak.

Instagram’da muzikonair adlı bir sitede, bu programların reytinglerini görünce konuyu hatırladık.

Klasik Batı müziği denilince, zaten kulağımızın pek yakın olmadığı bu müzik türünün TV’lerde program olarak yayınlanmasını beklemek pek akıl işi değil. Bu işi TRT2 az da olsa yapıyor. O nedenle, klasik batı müziği türünü hemen bir yana koyalım. Büyük kanallarda rap programı olmadığı için bu türü de analiz dışı bırakalım.

Ama…

Halk müziğinden pop müziğine, sanat müziğinden fanteziye kadar geniş bir aralık içinde olan bütün müzik türlerinin reytingleri düşük.

Ülkemizde yaşayan insanların müzik konusundaki bu yaklaşımlarının ne zaman başladığı konusunda ise net bir bilgimiz yok. Ancak pandemi ile birlikte başlayan Sibel Can’ın programının reytinglerinin düşüklüğüne bakarak, o günlerde çok şaşırdığımızı hatırlıyoruz.

Olayı bu şekilde saptadıktan sonra gelelim asıl soruya, neden TV kanallarındaki müzik programlarının reytingleri bu kadar düşük?

İnsanlar müzik dinlemekten bıktılar mı…

Artık müziği TV’de değil de YouTube kanallarında mı izliyorlar…

Müzik artık TV’lerde değil de, cep telefonlarından Spotify gibi platformlardan mı dinleniyor…

Diziler çok güzel de onun için mi müzik programları izlenmiyor…

Yoksa TV izleyicileri bir anda, eskiden sevdikleri şarkıcıları sevmekten mi vazgeçtiler…

Biz insanların, “canı sıkkın olduğu için müzik dinlemiyorlar” açıklamasını kabul etmiyoruz. Bizim bildiğimiz, dertlenenler arabesk dinler. Ama içinde Hakan Altun ile Hüsnü Şenlendirici’nin olduğu programın da reytingleri kötü.

TV’lerde varsa yoksa, Gülseren Budayıcıoğlu’nun ruh hastalarının hikayeleri ve tarihi diziler. Bu dizilerin reytingleri çok iyi.

Burada dikkat edilmesi gereken konu, insanların TV kanallarında müzik dinlemiyor olması. Yoksa medyada çıkan yılbaşı gecesi şarkıcıların alacakları paralara ilişkin haberler, dudakları uçuklatacak cinsten. Demek ki parası olanlar, müzik dinlemekten vazgeçmiş değil.

Bize sorarsanız, parası olmayanlar da müzik dinlemekten vazgeçmiş değil. Konu, parası olsun olmasın izleyicilerin TV kanallarında müzik programlarına rağbet etmemesi ile ilgili.

TV kanallarında kamuoyu araştırmacısı diye dolaşan kişilerden biri, neden izleyicilerin TV kanallarında müzik dinlemekten vazgeçtiklerini araştırmaz…

Sosyologlar ve medya konusunda atıp tutanlar, bu konu ile neden ilgilenmez…

Daha da önemlisi, reklam verenler müzik programlarının bu durumunu neden sormaz…

Müzik programı izlemeyen insanlara, şarkıcılarla reklam yapmanın mantıksızlığını kimse kurcalamaz…

“Neden TV programlarında müzik dinlenmiyor?” sorusunu çok net cevaplayamadığımızın farkındayız. Bakalım ne zaman birileri bu konuyu incelenmeye değer bir konu olarak görüp inceleyecek?

Belki de konu dönemseldir, geçicidir.

Diğer bir deyişle, izleyiciler, belirli bir dönemde belirli programları beğenip, belirli programları beğenmiyorlarsa ve beğenileri dönem dönem değişiyorsa, bu da sorumuza bir cevap olabilir.

Müzik programlarına ilişkin reytinglerin çok düşük olmasının geçici olup olmadığı da, incelenmesi gereken başka bir soru.

Şimdilik az sayıda olan komedi programlarının reytinglerinin de pek ahım şahım olmadığını bir dipnot olarak ekleyelim ve sonra da…

Bekleyelim ve görelim.

Belki bir kamuoyu araştırması bu konuyu inceler ve biz de olayın nedenini öğreniriz.

Yorumlar (1)

Namık Çıracıoğlu 3 Yıl Önce

Doğru dürüst müzik yapılmadığından (siz ne demek istediğimi anladınız) bu ülkede, hiç kimse de TV'de müzik programı olmuş ya da olmamış , pek umursamıyor.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.