KAPI ARALAMAK
Nâzım Hikmet Kültürevi’nin en alt katında Kapı Aralamak sergisi 2-25 Aralık tarihleri arasında halkla buluştu.Sergi CultureCIVIC’in desteğiyle hazırlanmış. Amaç sanatçıların, İzmir (Seferihisar-Gidence Köyü), Çanakkale (Ayvacık-Adatepebaşı, Çetmibaşı, Küçükhüsun köyleri), Bursa’da (Nilüfer-Misi Köyü) kırsalında gördüklerini, hissettiklerini sanat eserine dönüştürmelerine imkân tanımak.
Nilüfer Belediyesi’nin desteğiyle 14 sanatçıdan 4-5’i Misi köyüne gelmiş, önce iki hafta bölgeyi tanımışlar. Sonrasında eserlerini ortaya çıkarmışlar. Tereddütlü yazmamın nedeni, Bursa’da sergilenen eserleri tanıtan bir broşür dahi hazırlanmamış olması. Görevlinin verdiği bilgiler yetmiyor. Eserleri anlamak için birkaç soru sorduğumda, “Resim konusunda ne kadar bilginiz var. Ona göre açıklayayım.” gibi bir söz etti. Sanatı seviyorum, ilgileniyorum, hevesim var…
Küratör: Ezgi Yakın. Sanatçılar: Barış B. Atal, Derya Gözükızıl, Devrim Demir, Esra Okyay, Emre Evcimen, Ezgi Yakın, Hediye Yaşar, İdil Acim, İnan Mayıs Aru, Mahmut Gültekin, Özgür Demirci, Sarp Keskiner, Seda Gökçe, Umut Sevgül. Sergi önce İzmir / Hayy Açık Alan’da 11-25 Kasım arasında açılmış, aynı eserler Bursa’ya getirilmiş. Sergide video gösterileri, sanatçının doğada bulduğu nesnelerden yaptığı eserler, tahtalardan oluşturulan korkuluk hazırlanmış. Misi köyündeki çocuklarla beraber şarkı yazılmış, 1920’lerden 1990’lara toplanan iğne oyaları bir araya getirilmiş…
SAİT FAİK SERGİSİ VE SEMPOZYUMU
Nilüfer Belediyesi yıllardır “Yılın Yazarı” adıyla Türkiye’nin usta yazarları adına etkinlikler düzenliyor. Yaşar Kemal, Aziz Nesin, Sabahattin Ali, Gülten Akın, Fakir Baykurt bir çırpıda aklıma gelenler.2013 yılında Sabahattin Ali ile başladı. 2022 yılı itibariyle onuncu yılına ulaştı. Etkinlikler kapsamında yazarı tanıtan sergi, kitap kapağı ve öykü yarışması, sempozyumyapıyor. Sonrasında kitap yayımlayarak kalıcı hale getiriyor.
2022 yılında yılın yazarı olarak Sait Faik belirlendi. Yılın son etkinliği olarak, Nâzım Hikmet Kültürevi’ndeSait Faik Sempozyumu (9-10 Aralık) ile “Hikâyenin Peşinde Bir Ömür” sergisi açıldı (9 Aralık-29 Ocak).Serginin küratörüSevengül Sönmez, Sait Faik’in hayatını kısa bilgiler eşliğinde anlatmış. Sait Faik’in imzaladığı kitaplardan, onunla ilgili yazılan kitaplara kadar birçok eser sergileniyor.
Sait Faik Öykü Ödülü kazanan kitaplar ise en çok ilgimi çeken yer oldu. 1955 yılında başlayan, birkaç yıllık kesintiden sonra 1964’ten 2022’ye kadar ödül alan kitaplara baktığımızda birçoğu Türk Edebiyatı’nda öncü rol üstlenenOrhan Kemal, Adalet Ağaoğlu, Pınar Kür, Füruzan gibi yazarlara ait.Sergide Sait Faik’in fotoğraflarının asılları, onunla gazeteler ve dergilerde yapılan söyleşilerin asılları da ilginizi çekecektir.
ÇAĞRIŞIMLAR
Nilüfer Belediyesi Akkılıç Kütüphanesi’nde 68 kadın fotoğrafçının bir araya gelmesiyle oluşan sergi ilginçti. Kütüphanenin çalışma salonundaki duvara, rafların kenarlarına fotoğraflar asılmış. Kadın sanatçıların gözünden dünyaya yeniden yorumlamak için güzel bir fırsat.
SANATIN İYİLEŞTİRİCİ GÜCÜ
Bursa Yıldırım Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Halkla İlişkiler öğrencileri,ressam Leyla Başlı, Tülay Korkudan ve Funda Ay, kadına şiddet temalı resim sergisiTayyare Kültür Merkezi’nde açıldı (12-15 Aralık). Öğrencilerin yolu açık. Bu yol onları başarıya götürecek.
YENİ YILA MERHABA
1989 yılında kurulan Bursa Güzel Sanatları Koruma ve Geliştirme Derneği, Yeni Yıla Merhaba adlı karma resim sergisini BAOB Yerleşkesi etkinlik salonunda fuayesinde açtı (19 Aralık-2 Ocak). Sergide emekli resim öğretmeni ve resme meraklı diğer meslekten 58 kişinin, manzara, natürmort, portreler olmak üzere ilgi çekici 70 resim vardı.
Derneğin sergileri çoğunlukla Bursa Devlet Güzel Sanatlar Galerisi’nde açılıyordu. BAOB Yerleşkesi sergiler için uygun bir mekân değil. Tabii sanatı seven kişi için mekân önemli değil. Sergi nerede olursa olsun gider, gezer, düşüncelerini yazar.